Blogg

« november 2007 | Main | januari 2008 »

måndag december 31 2007

Ryanair till Israel?

RyanairVill du åka till Israel, men tycker att det är för dyrt och krångligt? Nu kanske det inte längre behöver vara så. I onsdags (26/12) rapporterade nämligen flera israeliska tidningar att det irländska lågprisbolaget Ryanair överväger att starta lågprisflygningar mellan vissa skandinaviska städer och Tel Aviv. (Enligt planen ska företaget även starta direktflygningar till Israel från Storbritannien, Tyskland, Italien och Centraleuropa.)

Enligt uppgift ska en av Ryanairs marknadschefer ha varit i Israel de senaste dagarna för att träffa nyckelpersoner på Tel Avivs flygplats, bland företag som sköter markarbetet och inte minst på turistministeriet. Från turistministeriet meddelades det att en enkelresa kommer att kosta mellan 60 och 120 euro, beroende på efterfrågan och bränslepriser. Detta är naturligtvis betydligt lägre än dagens priser.

Innan Ryanair inleder sina flygningar till och från Israel måste dock Israel underteckna ett avtal med EU gällande gemensam flygtrafik. Detta avtal är tänkt att ge israeliska och europeiska flygbolag ökade möjligheter att ta sig in på den gemensamma flygmarknaden EU-Israel. Dessa förhandlingar inleddes i början av december och väntas ta ungefär ett år att slutföra. Därefter ska det vara fritt fram för Ryanair och andra europeiska lågprisbolag som vill flyga till och från Israel.

Israels turistminister, Yitzchak Aharonovitch, sade följande i en kommentar till Ryanairs planer. ”Ryanairs initiativ är en viktig framgång för turistnäringen i Israel. Det visar att Israel är ett attraktivt land för turister. Min förhoppning är att Ryanairs inträde på marknaden kommer att leda till en rejäl ökning av antalet turister som kommer till Israel från Europa.”

Nu är det bara att sitta och vänta otåligt på att all byråkrati ska ordnas, så att det snart går att åka direkt och billigt till och från Israel.

Foto: Drewski2112

Posted by Elliot Turvall at 01.30em to Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 31 2007

Hotelltips i Göteborg

Gothenburg2 Efter julruschen kanske man vill komma bort några dagar men har få kronor kvar i plånboken. Då kan man passa på att ta en minisemester i Sverige, ett par nätter på hotell är avslappnande och ett trevligt sätt att komma bort en stund.

Nedan är några tips på hotell i Göteborg.

Apple (3*): 430 kr
Spar Majorna (3*): 438 kr
Scandic Crown Gothenburg (4*): 550 kr
First G (4*): 679 kr

Priserna gäller per natt och del i dubbelrum.

Bild: danocamera

Posted by Ulrika Rudqvist at 10.54fm to Hotell | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag december 30 2007

Res smart

Trinidad2 Om man arbetar och vill då ut så mycket som möjligt av sina fem veckors semester gäller det att planera smart. Jag planerar alltid mina resor året innan (så nu är alltså resor 2008 i full gång. Några grejer du kan tänka på när du planerar resor är dessa:

1. Vilka röda dagar kan du utnyttja för att ta ut så lite semester som möjligt? Påsken är till exempel perfekt.
2. När är det bäst att resa? Kolla in väder på ställena och se när det är bäst att åka. Ska du till exempel åka till Trinidad är det bra att veta att regnperiod är jun-dec och därför lämpar sig en resa dit bäst på våren.
3. När är det billigast? Hur mycket skiljer det sig mellan månaderna? Jag har till exempel åkt till Thailand i november för under 6000 kr medan samma resa i december hade kostat det dubbla.
4. Kan du kombinera två platser du vill se eller två grejer du vill göra? Vill du se en av världens underverk och sola och bada? Ja, då kan Cancun i Mexico passa dig som ligger tio mil från Chichen Itza. Vill du besöka både Rom och Pompeji? Ja då kan du ta tåget en dag från Rom.

Bild: Tuchodi 

Posted by Ulrika Rudqvist at 11.28fm to Förberedelser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag december 29 2007

Restauranger i Venedig

Venedig Hej,
Jag och flickvännen ska till Venedig snart och har hört att det ska vara väldigt dyrt. Har ni några tips om billigare ställen att äta på?
- Lasse

Svar:
Hej Lasse,
Jag kan inte påstå att jag har något specifikt recepttips angående Venedig, men jag kan ändå ge dig några råd. Att äta på restaurang i Venedig kan bli fasansfullt dyrt om du äter där turister rör dig. Bege dig istället in på smågator och besök de lokala trattoriorna. En lunch kan gå på en hundring om du bara söker dig bort från de värsta turiststråken. Men tänk på att italienare kan vara ganska duktiga på att lägga på extraavgifter såsom skatt, kuvertavgift och serveringsavgift. 

Posted by Ulrika Rudqvist at 01.33em to Restauranger | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag december 29 2007

Ödets fortsatta ironi

Ironi Precis som alla svenskar gör klockan tre på julafton så bänkar sig ryssarna framför teven den 31:e december. "Bänkar sig" är kanske att ta i men man låter åtminstone teven stå på mitt i nyårsstöket. Då visas nämligen Eldar Rjazanovs legendariska film Ödets ironi från 1975. Detta är en tradition som flera generationer ryssar vuxit upp med och härom dagen, den 21:e december 2007, fick kärlekshistorien äntligen sin efterlängtade fortsättning!

Regissören Timur Bekmambetov har ett par ryska blockbusters i bagaget men tog ändå en risk när han beslöt att göra en tvåa till den kanske mest älskade sovjetiska filmen genom tiderna. För det är ingen remake han gjort utan just en uppföljare, om än med tydliga paralleller till "Ironija Sud'by". Dessutom har Bekmambetov lyckats med konststycket att samla praktiskt taget alla skådespelare från 1975 års film och så förstås en hel del andra.

Filmen har spritts till över 1000 biografer i hela landet och i de forna sovjetstaterna så att alla ska kunna få den där speciella nyårskänslan som bara Ödets ironi, champagne och en god oliviesallad kan ge.

Tips inför nyårsfesten! Filmen "Ödets ironi" finns tyvärr inte översatt till svenska men champagnen är lätt fixad (köp en flaska "rysk" champagne!) och oliviesallad gör du såhär:

2 kokta morötter
2 kokta potatisar
2 hårdkokta ägg
1 burk gröna ärtor
4 ättiksgurkor
majonnäs
salt och peppar

Grönsakerna bör inte koka för länge!
Skär morötter, potatis, ägg och gurka i små tärningar.
Blanda i ärtorna och rör i lagom mycket majonnäs.
Salta och peppra.
Salladen ska serveras kall.

Posted by Astrid Sällström Rykova at 10.00fm to Kultur | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkfredag december 28 2007

Malindi

Cimg2954 Jag är en utvandrad svensk. Trampade svensk jord som mantalsskriven senast i januari 2005. Bryssel -Addis Ababa - nu Nairobi, men snart  Juba, södra Sudan är mina senaste postadresser. Jag är inte ute på äventyr. Jag arbetar här. Fast mitt jobb är ett äventyr. När jag inte arbetar, reser jag. Fast inte hur mycket som helst, utan så bra som möjligt. Återvänder till ställen som jag gått runt och lett på.

Nairobi just nu är svettigt, varmt. Valrörelsen pågår för fullt. Nairobis gator är fyllda av lastbilar med glada, skrikiga valarbetare i orangea eller blåa t-shirts. Tidningarna tävlar om den senaste opinionsmätningen. Railla 45%! Kibaki 43%! (Jag tror Kibaki vinner till slut...) Behöver fly.

Söker lugn och ro. Malindi. Två timmars bilresa norr om Mombasa. Men med flygfält. 540.com och Kenyan Airways flyger dit.
På plats. Tyst. Stilla. Frid.
Villa Casablanca.
Tyst. Ingen tv. Ingen radio. Utsikt över en ocean. Tillbaka för tredje gången. Cimg0312_3 Hotellet har bara 16 rum. Det går inte att gå vilse. Alla rum har namn tagna från någon lokal stad. Vrider på en gardin. Vänder på ett lakan. Jo, det verkade misstänkt. IKEA.
-“How…?”
-“We filled a container at home with IKEA stuff and now its all here..”
Ett holländskt par som ville äga ett hotell. Och det fungerar.  Det perfekta lilla hotellet.Cimg0425_3
Tiden står still. Det hörs inget fran valrörelsen.
Det är någon från Holland, någon från Tyskland.
-"We are getting people from Finland and Estonia here, we just signed a deal with a travel agency.."
Bra. Då kan jag tjuvlyssna.
Ut på vägarna. En halvtimme norrut. Där står en jeep och väntar.
Över sanddynerna, mellan palmdungarna, förbi en kamel (som du får pussa mot betalning).
Che Sale.
Drivvedshotell. Ljummen vit sand  som golv. Stora sängar under trädens skugga.
Menyn kommer fram klockan tio så att den mat du beställer är färdiglagad till klockan ett.
Bara skriket från italienskan  hörs:
-“How many times do I have to tell you to bring me the wine list!?”
Klockan är fortfarande tio, men hon är törstig.
Borrar ner tårna i den vita sanden.
Behöver inte röra mig mer än så.
I alla fall inte just nu.

Posted by Hans Lind at 10.00fm to Resmål | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarkfredag december 28 2007

Nya passregler i Thailand

PassVi har fått information om att det skett en åtstramning av inresevillkoren i Thailand. Det som nu gäller är att alla resenärer måste ha ett pass som är giltigt minst sex månader från och med ankomstdagen. Passet måste dessutom vara i gott skick, vilket påminner mig om att jag borde ansöka om ett nytt innan nästa resa.

Foto: zhaffsky

Posted by Antonia Johansson at 10.00fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag december 28 2007

Resa i Japan

Japan2 Om du tänkt att resa till Japan ska du definitivt surfa in på alltomjapan.se. Även om sajten inte känns helt färdig har den massor av information som är intressant och välbehövlig. Om du vill inspireras tycker jag att du ska besöka min vän Lindas blogg, Tokyo Tidbits. Linda bodde tidigare i japan och kan ge alla tips du kan tänka dig.

Bild: Oimax

Posted by Ulrika Rudqvist at 09.55fm to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag december 27 2007

Bagagevikt Iberia

Iberia2 Vi fick en fråga bland kommentarerna angående hur mycket bagaget får väga om man reser med Ibera. Vi hittade svaret på deras hemsida:

Weight system:

This indicates the maximum weight of baggage transported free of charge. All passengers are allowed a number of free kilos for transporting their baggage depending on the class of service travelled, except children under 2 years of age ( * )

If this weight is exceeded, a financial penalty must be paid depending on the destination you are travelling to and the number of kilos in excess of the allowance.

As a general rule, the allowance for adults, will depend on the passenger class for your ticket .

40 kg. (88 lb.) in Business Plus Service.
30 Kg. (66 lb.) in Business Service. .
20 Kg. (44 lb.) on Tourist/Economy Class services 

( * ) Children under 2 years old (and up to and including 11 years of age) paying a child fare, will have the same allowance as adults. The fare for infants under 2 years old has an allowance of 10 Kg (22 lbs) and a completely collapsible pushchair (basket or cot).

The weight system is applied to the whole Iberia flight network except for those countries which require a piece system check-in such as flights operating between Europe and Canada, the United States, Mexico, Puerto Rico, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Honduras and Panama and Spain-Venezuela-Spain (from France and Italy the weight system is applied), Spain-Dominican Republic-Spain, Spain-Ecuador-Spain, Spain-Peru-Spain, Brazil-Spain (On flights Spain-Dominican Republic-Spain, Spain-Peru and Spain-Colombia, an extra piece weighing a maximum of 32kg (70 lbs.) for a single price of 120 euros is allowed. On flights Spain-Ecuador-Spain ( * ) an extra piece weighing a maximum of 23 Kg (50 lbs.) for a single price of 120 euros is allowed).

( * ) The total allowance will be 2 pieces of 32 kg (66 lbs.) each in Business Plus and 2 pieces of 23 Kg. (50 lbs.) each in economy class. The excess baggage for economy class which may exist between this new allowance (23 Kg.) and the previous one (32 Kg.) will be charged at 25 euros.

Posted by Ulrika Rudqvist at 10.38fm to Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag december 27 2007

Översättare

VersttareSom ni kanske har uppmärksammat finns Travelstart inte bara i Sverige utan i ett flertal andra länder. Tyvärr är varken jag eller Ulrika mångspråkiga men som tur är har vi lyckats hitta duktiga översättare runt om i världen. I takt med att företaget växer kommer vi dock behöva fler så har du ett annat modersmål än svenska och behärskar detta till 100% kan det vara en god idé att hålla ett öga här.

Med detta inlägg vill vi såklart också passa på att tacka alla våra befintliga översättare och korrespondenter som redan bidrar till att sätta en global prägel på Travelstart, ni är uppskattade!

Flyg: Orin Optiglot

Posted by Antonia Johansson at 10.00fm to Tips | Permalink | Comments (3)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE