Blogg

« december 2007 | Main | februari 2008 »

torsdag januari 31 2008

Latinsk framförhållning

Om man reser i Latinamerika, så är det vissa saker som skiljer sig mot hemma. Då tänker jag inte bara på språk och klimat. En annan stor skillnad är tiden. Förutom att Sverige ligger sju eller åtta timmar före till exempel Honduras, beroende på om det är sommartid eller ej, så tolkar vi klockan på olika sätt. Om en tillställning börjar 19.00 så är alla svenskar där senast 19.05. Latinos anländer runt 19.30. Att några kommer så sent som 21.00 är inget uppseendeväckande.

En annan skillnad är planering och framförhållning. En svensk som kommer hem från semestern planerar direkt för nästa. Så gör man inte i Latinamerika. En del av skillnaden kan förstås bero på att i Sverige vet alla att de har fem eller sex veckors semester nästa år också. Här vet många inte när de kan får semester nästa gång. Men en större skillnad är nog den kulturella.

I fredags ringde svärfar från Chile och talade om att min frus yngre syster kommer och hälsar på oss på måndag. Avståndet mellan Chile och Honduras är ungefär som mellan Sverige och Saudiarabien. Ja, Chile är faktiskt 400 mil långt, dubbelt så långt som Sverige så avståndet är också beroende på var i respektive land. Men det är en lång resa. Vi vet fortfarande inte hur länge min svägerska ska stanna.

Men det är hennes första utlandsresa vid sjutton års ålder. En sådan resa får vi alltså veta om två dagar innan. Då är allt bokat och klart. Tjejen är sjutton år gammal, har aldrig varit utomlands och ska bo hos oss. Vi tror att hon stannar en månad ungefär men vet inte riktigt. Det är latinsk planering. För mig som svensk är det bara att gilla läget.

Posted by El Rubio at 03.00em to Resmål | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag januari 31 2008

Din chans att hjälpa terrorns offer

One_family_fundNästa gång du besöker Israel har du chansen att direkt hjälpa några av offren för den hänsynslösa terrorn.

Sedan palestinierna inledde den andra intifadan för drygt sju år sedan har över tusen israeler dödats i olika terrordåd och ungefär tio gånger så många har skadats i olika utsträckning. Bland annat tack vare säkerhetsbarriären, som Israel har byggt för att hindra terrorister från att ta sig in till israeliska shoppingcentra, busstationer, med mera, har antalet attacker minskat dramatiskt de senaste åren. De skadades fysiska och psykiska sår har emellertid ännu inte läkts.

Det är i detta djupa mörker som organisationen One Family Fund försöker sprida ljus. De anordnar exempelvis regelbundet program där barn som skadats i terroristattacker (och ofta även mist föräldrar och/eller syskon) får möta volontärarbetande ungdomar från hela världen.

Under dessa dagar får barnen koppla av från det ofta tunga vardagslivet och bara ha roligt. Volontärerna, som ställer upp ideellt, organiserar, tillsammans med One Family Fund, till exempel hoppborgar, bowling, utflykter, pyssel och annat kul för barnen.

Så om du vill arbeta som volontär ett par dagar och göra en insats för några av terrorismens offer, kontakta One Family Fund redan innan du åker till Israel. Barnens leenden kommer att vara den bästa lön du kan få och de kommer att etsas fast i ditt minne för lång tid framåt.

Posted by Elliot Turvall at 01.01em to Tips | Permalink | Comments (9)

Share/Save/Bookmarktorsdag januari 31 2008

Sterling satsar på Burgas

Burgas Från och med slutet av maj kommer Sterling börja flyga från landvetter till bulgariska Burgas, ett äkta sommarparadis.

- Vi flyger sen tidigare till Burgas från Köpenhamn och destinationen har varit en stor succé, säger Michael T. Hansen, vice vd på Sterling Airlines A/S. Nu får även svenskarna möjlighet att flyga billigt till detta semesterparadis. Vi är ett skandinaviskt bolag och vi vill ge alla våra passagerare i Skandinavien bra erbjudanden till populära resmål.

Källa: Landvetter

Bild: Darioalvarez

Posted by Ulrika Rudqvist at 10.06fm to Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag januari 31 2008

Dags för fingeravtryck på Arlanda

FingerprintsI samband med bagagehanteringen på Arlanda och Landvetter kommer nu SAS passagerare att få identifiera sig med fingeravtryck.

Vid bagagelämningen kommer passageraren att få lämna sitt fingeravtryck. När det sedan blir dags att gå ombord får passageraren åter igen lämna sitt fingeravtryck som då matchas med de som lämnades i samband med bagageinlämningen. Att matcha bagage med passagerare är ett myndighetskrav.

Foto: fazen

Posted by Antonia Johansson at 08.32fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag januari 31 2008

Med Hugh Hefner in i evigheten

Img_3668I hörnet av Wilshire Blvd och Glendon Ave, alldeles bakom mitt lokala bibliotek och omgiven av lägenhetskomplex och parkeringsgarage, ligger Marilyn Monroe begravd. Om man inte vet att det finns en begravningsplats just där så lägger man antagligen inte ens märke till den: ingången till Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park är densamma som utfarten från parkeringsgaraget och ända tills helt nyligen fanns det ingen skylt som talade om vart man skulle gå.

Marilyn Monroes gravplats (i det nedre högra hörnet på bilden) ser inte ut som jag förväntar mig att den ska göra. Inger storslagen gravsten övertäckt av blommor, nallebjörnar och hjärtformade kuddar, bara en liten anspråkslös fyrkantig krypta med hennes namn och årtal ingraverade på en platta och med en blombukett placerad i vasen intill. Det enda som skiljer hennes fyrkant från de intilliggande är att den är litet mörkare, (miss)färgad, sägs det, av alla kyssar den fått ta emot under årens lopp.

Kryptan till vänster om Marilyn Monroes är tom än så länge, i väntan på att Playboy-kungen Hugh Hefner ska trilla av pinn. Hefner ville egentligen ha kryptan ovanför Monroe, men den var redan upptagen av Richard F. Poncher, vars vänner, sägs det, vände på honom efter att han kommit på plats i sin krypta för att han alltid skulle vara "on top." Möjligtvis var det något sådant som Playboy-Hugh också hade i åtanke.

Att Marilyn MoImg_3678nroe (och ett gäng andra Hollywoodstjärnor, bl a Natalie Wood, Burt Lancaster, Dean Martin, Doroty Stratten, Jack Lemmon och Billy Wilder), ligger begravda just här är kanske ganska passande: på den gamla goda Hollywoodtiden var det till Westwood man åkte för att gå på bio och fortfarande avlöser filmpremiärerna varandra, framför allt på den stiliga Mann Village Theatre (f d Fox Theatre), som öppnade 1931 och som möjligtvis kan vara Los Angeles vackraste biograf.

Men ändå, de ser liksom litet malplacerade ut där de ligger, Marilyn Monroe och de andra stjärnorna, inklämda som de är mellan höghusen och biblioteket och alldeles intill ett ständigt trafikbrusande Wilshire Blvd. Jag hade nog förväntat mig att platsen för Marilyn Monroes sista vila skulle vara mer grandios. Eller kanske bara litet lugnare och mer fridfullt belägen, under en stor korkek någonstans - det tycker jag att hon hade förtjänat. Det, och så något mer sympatiska gubbar i gravarna bredvid.

(Adressen till Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park and Mortuary är 1218 Glendon Avenue. Marilyn Monroe’s gravplats är nummer 24.)

Posted by Ingegerd Landstrom at 06.11fm to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 30 2008

Phu Chi Faa

eller "berget som pekar mot skyn" är något av ett måste för den som gillar att vara äventyrlig och att gå upp tidigt på morgonen. Berget är beläget i Thoeng öster om Chiang Rai och går att nås med bil eller motorcykel. Däremot får man gå den sista biten upp på toppen och man behöver en ficklampa, inga staket, lampor eller säkerhet här inte!

P1010025_2Det stupar alltså rakt ner och även om man har en fantastisk utsikt så är det bäst att inte gå för nära kanten. Med hundratals personer som vill se soluppgången är det lätt att det blir lite rörigt och för ett par veckor sedan föll faktiskt en sjuksköterska ifrån Chiang Rai ner och slog ihjäl sig. En tragisk händelse som förhoppningsvis kan leda till att säkerheten kommer att öka.

Runt december till januari är den bästa tiden med ett stort molnhav som ibland kan ligga precis under toppen och det ger en sagolik känsla. Det är också väldigt kallt vid den tiden på året och temperaturen kan ligga runt 6-7 grader på morgonen, klä dig varmt! En timme eller så in på soluppgången börjar molnhavet lösa upp sig och en vidsträckt vy av Laos uppenbarar sig. För den som är mer intresserad av fin natur så finns Doi Pha Tang, en klippa 1600 meter över havet bara 25 kilometer ifrån Phu Chi Faa och att köra runt bland bergen i norra Thailand är bara det i sig en av de bästa upplevelser man kan tänka sig.

Posted by Daniel Skog at 03.00em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 30 2008

Grattis Lina och Henrik!

Spanien_logo Grattis Lina Sjölander och Henrik Lindström som vann Madridresan!

Priset var en långweekend till Madrid - flyg, hotell och transfer ingick.

Vi hoppas att ni får en riktigt trevlig resa!

Och alla ni andra som inte vann denna gång: håll utkik för snart kommer det nya spännande tävlingar på Travelstart.se.

Lycka till!

Posted by Ulrika Rudqvist at 01.54em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 30 2008

Konsumentverket avskriver ärendet

Angående det här inlägget: Vi har nu fått information från Konsumentverket att de väljer att avskriva ärendet då vår avregistreringslänk återigen fungerar.

Posted by Ulrika Rudqvist at 01.33em to Livet på kontoret | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 30 2008

Berlins främsta sevärdhet

Bramdenburger Paris har Eiffeltornet och New York har Frihetsgudinnan, men vilken är Berlins självklara sevärdhet? Åsikterna är delade men för mig är svaret enkelt: Brandenburger Tor. Den vackra stadsporten som startar Unter den Linden på Pariser Platz har hämtat inspiration från grekernas Akropolis. Brandenburger Tor uppfördes redan 1788-1791 av arkitekten Carl Gotthard Langhaus. Det som framför allt för den speciell är hur den överlevde andra världskriget. Den stod ensam kvar bland ruinerna på Pariser Platz.

Bild: Fersy

Posted by Ulrika Rudqvist at 10.42fm to Restauranger | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 30 2008

Bo sexigt i Berlin

MirrorPropeller Islands City Lodge är ett minst sagt speciellt hotell i hjärtat av Berlin. Hotellet har 45 unika rum och alla har sitt speciella tema. Om du är romantisk av dig kanske spegelrummet är något för dig. Det är klätt i speglar och då menar jag bokstavligen från golv till tak.

Spegelrummet är definitivt en av City Lodges höjdpunkter. Det är diamantformat och speglarna för tankarna till ett kalejdoskop. Men du kanske inte tillhör den romantiska typen? Ingen fara, City Lodge har något för alla smaker. I rummet ”Gruft” kan du få sova i kistor om du så önskar.

Turister tycker ofta att City Lodge är en av höjdpunkterna under resan till Berlin så varför inte checka in en natt eller två?

Posted by Antonia Johansson at 10.00fm to Hotell | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE