Blogg / Kommentera

lördag mars 8 2008

Florens mest berömda bro, Ponte Vecchio.

Ponvech1Under andra världskriget bombades många delar av Italien. Florens som ligger längs med floden Arno i Toscana var inget undantag. Alla de broar som knyter ihop Florens på båda sidor floden, bombades 1944. Alla utom en, en bro som överlevt otaliga sekel och som kallas Ponte Vecchio. (vilket betyder den gamla bron på italienska).

Det sägs att när Hitler besökte Italien under Mussolinis styre och innan krigsutbrottet, förälskade han sig i Florens, och speciellt i den antika bro som sedan 1500-talet innehar stadens mest prestigefyllda juvelaffärer. Och man vill gärna tro att det var just därför Hitler undvek att bomba just den.

Ponte Vecchio är belägen vid den punkt där floden Arno är som smalast, och där man ursprungligen vadade över till andra sidan staden. Under romartiden uppkom den första bron, som förstördes av de upprepade översvämningarna. Under medeltiden höll slaktare och fiskare till på bron av vad som på den tiden ansågs som hygieniska skäl, sedan alla rester slängdes direkt ner i vattnet.

1565 skapade arkitekten Vasari den berömda ”Vasari korridoren” för att knyta samman stadens viktigaste palats benägna på varsin sida av floden. Palazzo Vecchio (stadshuset) med Palazzo Pitti där storhertigen bodde. Korridoren passerar ovanpå PonteVecchio, och när den blev färdigställd bestämde Hertigen att de otrevliga lukterna från bron han passerade dagligen, skulle bytas ut mot juvelaffärer.Ponvech2

Och resten är som man säger, historia. Bron överlevde andra världskriget, juvelbutikerna huserar fortfarande där och är i dag en av Florens mest berömda och välbesökta platser, och självklart ett måste om man besöker staden. 

Posted by Sophie Abrahamsson at 09.27fm to Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE