Blogg

« februari 2008 | Main | april 2008 »

måndag mars 31 2008

KLM satsar på Linköping

Paris2 Från och med 30:e mars 2008 startar KLM en direktlinje mellan Amsterdam och Linköping. KLM ser Östergötland som en expansiv och dynamisk region och väljer därför att satsa på Linköping.

Flygresan mellan Linköping och Amsterdam tar cirka två timmar. Nu sänker KLM sina priser ytterligare för att fira Linköping. Boka nu!

Avresa från Linköping

Paris - 2239 kr
Nice - 2492 kr
Madrid - 2532 kr
Rom - 2184 kr
Edinburgh - 2228 kr
Marseille - 2793 kr
Florens - 3295 kr
Venedig - 2343 kr
Bologna - 2540 kr

Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
Johannesburg - 5164 kr
Shanghai - 6641 kr
Bangkok - 7391 kr
Beijing - 6180 kr
Delhi - 5885 kr
Boston - 4815 kr

Boka här!

Posted by Ulrika Rudqvist at 04.33em to Kampanjer | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag mars 31 2008

Påskfirande på Guldkusten

Bild_6030 Nu är det dags för påskfirande på Guldkusten. Inte för att australiensarna dekorerar påskris (fjädrar och annat pynt får jag hitskickat från kära Sverige) som vi gör, min "housemate" är så imponerad av vårt påskris att han låter det vara framme året om! Under påskfirandet äts det väldigt mycket skaldjur och är det någonstans man ska äta skaldjur så är det på Australiens kust. Saknar man svensk "påskmat" är IKEA att rekommendera där man kan köpa både sill och lax.

Påsk verkar vara en tid då alla australiensare åker iväg någonstans med resultatet att allt boende är uppbokat eller dubbelt så dyrt. Guldkusten är ett väldigt populärt resmål för Australiensarna under påsken. En annan populär semesteraktivitet är att campa men det debatteras mycket på nyheterna och i tidningarna om bensinpriset och även risk för bensinbrist. Det är fortfarande billigare med bensin här än i Sverige men med tanke på att i princip alla australiensare har bil och kör överallt är bensinen ett hett ämne.

Men om vi struntar i bensinen och låtsas att vi har alla pengar i världen då är Magic Millions Race Carnival ett måste. Vinnare av det här loppet vinner 1 miljon dollar vilket är ungefär 5.6 miljoner svenska kronor. Detta lockar så klart en hel del folk men det är långt ifrån bara loppet som lockar, allt vid sidan av är lika viktigt. De senaste kläderna och hattarna är ett måste. Den billigaste biljetten är 20 dollar så det banar väg för oss vanliga dödliga.

Posted by Maria Sandor at 04.20fm to Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag mars 31 2008

Singapore Sling

Singapore_slingDen mest kända drinken från Sydostasien, Singapore Sling, uppfanns på Raffles Hotel i Singapore kring 1910 och har serverats där sen dess. Raffles Hotell är i sig det mest kända hotellet i Singapore, där själva staden grundades och skapades och har haft massa celebriteter på besök. Hotellet är nog det lyxigaste man kan bo på i Singapore med flera barer, restauranger och dyra butiker.

Det är en rödaktig cocktail som jag tycker är ganska god, men väldigt söt och sliskig. Själva Long Bar på Raffles är lite speciell, det finns stora skålar med jordnötter (med skal) på varje bord och på golvet ligger högar med jordnötsskal som knastrar när man går. Baren är inte precis den billigaste stället i Singapore, ett besök och en drink räcker för mig och min personliga uppfattning är att alla andra besökare är turister och där för att göra precis samma sak.

Det går att köpa själva drinken på flyg och andra barer men originalreceptet som serveras på Long Bar består av:

30 ml gin
15 ml Heering Cherry Liqueur
120 ml ananasjuice
15 ml limejuice
7.5 ml Cointreau
7.5 ml DOM Benedictine
10 ml grenadine
Ett stänk Angostura Bitter

Blanda samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka kraftigt och garnera med en skiva ananas och ett körsbär.

Posted by Christel Häggström at 12.08fm to Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag mars 31 2008

Sverige? Schweiz? Inte så lätt att veta...

Som med alla visum förutom det turistvisum på 60 dagar som man får automatiskt med inresan i landet måste man med ett colombiansk studentvisum registrera sig hos DAS, landets administrativa säkerhetsdepartement.

Efter att ha lämnat fingeravtryck på alla tio fingrar, skrivit under diverse papper, betalat in en avgift, fotograferats, o.s.v, får man efter 4-5 arbetsdagar sitt colombianska ID-kort för utlänningar, cédula de extranjería. I teorin, det vill säga.

Jag registrerade mig hos DAS i början av februari och skulle alltså ha hämtat ut mitt ID-kort för över en månad sedan. Men icke. Datorsystemet kraschade och kortmaskinen funkade inte och alla möjliga upptänkliga hinder låg mellan mig och mitt ID-kort (vilket jag för övrigt behöver för precis allt, att skriva in mig ordentligt på universitetet, att skaffa bibliotekskort, o.s.v, o.s.v).

Men så äntligen, i mitten av mars, fick jag till slut beskedet att alla problem var fixade och mitt ID-kort fanns att hämta ut (detta efter att ha telefonterroriserat DAS varenda vecka i närmare en och en halv månads tid). Glad i hågen begav jag mig dit för att äntligen hämta ut mitt bevis på att jag är en del av det colombianska samhället.

"Kolla så att allt stämmer" sa damen i luckan till mig. Så jag kollade på mitt nya, fina ID-kort, och där stod det "Nationalitet: Schweiz".

Nog för att Suecia och Suiza låter ganska snarlika på spanska, men så svårt kan det väl ändå inte vara att skilja på? Särskilt inte när jag lämnat in kopior på mitt svenska pass, på visumet där det står Sverige på spanska, fyllt i Sverige i en massa formulär...

Ja, så nu är det bara att bege mig tillbaka till DAS igen nästa vecka för att byta ut det. Den här gången ska de tillverka ett nytt till mig medan jag väntar. I teorin, det vill säga...

Posted by Annika Dalén at 12.02fm to Kultur | Permalink | Comments (3)

Share/Save/Bookmarksöndag mars 30 2008

Mysigt pyssel en regnig dag

Häromdagen hamnade jag, min dotter och en kompis till dottern på Clay Cafe i närbelägna Chantilly. Clay Cafe är en perfekt aktivitet att boka in en dag då vädret kanske inte är det allra bästa, en dag när man kanske känner att man har lust att göra något kreativt. På Clay Cafe målar man nämligen keramik.

Det är så tilltalande att komma in butiken, gå omkring bland hyllorna, välja mellan omålad keramik i alla formerClaycafe_002Claycafe_007, välja färger och sen sätta sig ner och måla och skapa.
Att måla på CC passar alla åldrar, men kanske åldern 8-14 är mest perfekt av alla.  Vi tog god tid på oss när vi målade, de anställda är kunniga och mycket hjälpsamma, aldrig, aldrig har vi någonsin känt oss stressade när vi har suttit och målat, skapat, pratat och druckit te där.
Det är faktiskt alltid lika kul att återvända till CC med trevligt målarsällskap.

Det vackra man har målat bränns sen, och ungefär en vecka efter att man varit där kan man åka tillbaka och hämta sin keramik.  För, det är ju ganska mysigt att dricka te ur en egenhändigt målad kopp.

Posted by Annika Bohn at 06.23em to Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag mars 30 2008

Kanarieöarna

Kanarieöarna består av 7 stycken öar som ligger på en vågrät linje utanför Afrikas västkust. De ligger mycket närmare Afrika än Spanien men ändå så tillhör de Spanien. Detta på grund av erövring och kolonisering som i fallet med så många andra öar, provinser och länder. Mer om historien kommer i annat inlägg.

Oarna Från väster till öster så heter öarna El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife (på svenska Teneriffa), Gran Canaria, Fuerte Ventura och Lanzarote.

För den som vill åka hit på semester så kan man tänka på att öarna längst ut har ett mer ”Sverige-liknande” klimat och ju närmare Afrika som man kommer desto mer ökenlikt blir det. På öarna El Hierro, La Palma och La Gomera så är det väldigt grönt för det regnar ofta. Det är lite kallare och blåsigare där för de öarna ligger längre ut i havet. På Tenerife och Gran Canaria är det mer eller mindre samma väder, typ svensk sommar mest hela tiden men lite varmare i södra delarna än i de norra. På Fuerte Ventura och Lanzarote, som ligger närmast Sahara, så är det väldigt ökenlikt, varmt och mycket sand. Det är mindre växtlighet, mer torrt och väldigt mycket sand.080318_oarna1 (På fotot till höger ser man en naturbild från ön La Palma)

Alla öarna är vulkanöar, vilket betyder att de uppstått för att en vulkan sprutat upp lava som blivit en ö. Ön har alltså ingen riktig grund utan består helt av lava som ”flyter” ovanpå vattnet. Alla öarna har en eller flera höga toppar i mitten på ön och mer flackt landskap vid kusterna. Man har en teori om att de öarna som ligger närmast Afrika ”sprutade” upp först ur en vulkan som ligger längre ut i havet, under vattnet. Med tiden, jordens rörelse och separationen av världsdelarna så flyttades den första ön en bit. Så kom nästa vulkanutbrott och nästa ö ”sprutade” upp osv.

En regel alltså:
Mer grönt och regn på öarna västerut. Mer sol och sand på öarna österut.

Posted by Yohanna Ode at 03.19em to Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag mars 29 2008

Hemma bäst?

Kommer hem sent efter en lång dag. Barnen sover och jag sätter mig ner vid datorn. Jag öppnar ett email från min syster. Påsk och vårbilder. Hennes barn sitter på gräsmattan utanför deras gula hus i termobyxor och dricker juice med sina kusiner på den första bilden. Hon skriver att vädret hade skiftat fram och tillbaka från vår till vinter. De hade varit i väg och grillat, byggt snögubbar och på bilderna ser man att barnen varit utklädda till påskkärringar. Jag ler när jag ser de och hur mycket de vuxit sedan i somras.

Det slår mig hur utsuddat allt är när man bor här och hur mycket jag saknar och önskar att mina barn kunde uppleva samma saker. Här finns det inga gräsmattor att dricka juice på. Ingen snö att rulla i (sand) eller bygga snögubbar av. Vi firar inte påsk. Vi kan inte tända en eld någonstans och grilla utan grillar vid våra swimmingpoolar på taket.

Jag trivs bra här och jag vet att mina barn får andra värdefulla saker men man önskar ändå att de fick uppleva blöta termobyxor, kalla tår, en promenad i en gul höstskog, lukten av svamp  och mossa. Man funderar hur deras kultur är sammansatt. En dos libanesisk, en dos svensk, en dos bahrainsk och en stor dos blandad kompott. Var kommer de att känna att de hör hemma? Kommer de någonsin att känna någon tillhörighet med det folk deras mor tillhör? Frågor som bara framtiden kan svara på och som kanske inte spelar någon roll. Tills dess får vi väl lida i solen där vi grillar vid våra poolar.

Posted by Agnes at 01.49em to Kultur | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarklördag mars 29 2008

Jag har sett Jesus

Jesus Här lämnar alla städerna och åker till stränderna över påsk. Ja det är riktigt, ingen skidsemester, utan sol och bad. De flesta har inte ens sett ett par skidor. Det gör att stränderna är mer välfyllda i Honduras över påsk än längs den spanska sydkusten under sommaren. Men för oss som väljer att stanna i stan så finns fördelarna med till exempel att man slipper trängseln och att hotellen tävlar i olika erbjudanden för att fylla upp de rum som annars skulle ha stått tomma. Vi bodde en natt på Marriot (som väl kanske kan jämföras med Hilton i standard) för ungefär 450 kronor.

Men då Honduras är ett katolskt land så ska naturligtvis påsken också firas. Det är ju inte bara en ledighet utan en religiös högtid. Det firas med att städerna utsmyckas med mattor av sågspån som föreställer religiösa motiv. Sedan är det diverse processioner som ska symbolisera de olika händelserna. På långfredagen kunde man se Jesus på korset passera genom staden.

Posted by El Rubio at 04.20fm to Kultur | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarkfredag mars 28 2008

Det litterära Los Angeles

Vromans_2Film i alla dess former må vara det som Los Angeles är mest känt för inom avdelningen kultur, men det finns faktiskt annat också. Los Angeles är till exempel ett mycket trivsamt tillhåll för bokälskare och älskare av det skrivna ordet i största allmänhet.

Ta bokhandlarna till exempel. När man vågar sig ut från shoppingcentret upptäcker man snart en drös oberoende bokhandlar som också säljer kaffe och som dessutom är hundra gånger trivsammare än de två giganterna som gör sitt bästa för att se till att det ska finnas enbart två bokhandelsalternativ i universum. I april blir de visserligen en färre, då anrika Dutton’s i Brentwood säljer sin sista bok. Men det finns ju andra. Till exempel Book Soup på Sunset Boulevard, som anpassar sig till den lokala kundkretsen och har ett stort utbud av böcker på tema konst, film, foto, celebrity bio och så något intressant som de benämner "controversial non-fiction." Och så Vroman’s i Pasadena förstås, södra Kaliforniens äldsta (öppnade 1894) och största oberoende bokhandel. Fotot är en bild av deras lilla courtyard där man kan bläddra bland reaböcker och hänga med ungarna när de ledsnat på bokshopping.

Hemma hos mig i Westwood finns the Mystery Bookstore, en bokhandel som helt och hållet bär ansvaret för att min 7-åring funderar på om hon kanske ska bli detektiv när hon blir stor. När jag frågar om de har någon svensk författare får jag svaret ”Of course we do. And they are good. You wouldn’t believe the amount of crime authors that get away with writing lousy crime stories. But the Swedes are good” ”Jaha, där ser man”, tänker jag och sträcker lite på mig. ”Vi svenskar, vi kan vi.”

Och barnböcker förstås! Childrens' Bookworld är en pärla! Och om man vill ha snygga barnboksillustrationer att hänga på väggen och om man är beredd att betala för det så kan man gå till Every Picture Tells a Story i Santa Monica och köpa sig en orginalteckning av både Bart Simpson och the Cat in the Hat. För 8000 dollar.

I det litterära Los Angeles skrivs det förstås och inte bara presumtiva filmmanus. Nej, på varje Starbucks sitter det minst tre personer och skriver på sina respektive böcker och noveller och dikter - det fullkomligt sprutar ut text på varenda café i hela stan. I antologin Another City har journalisten och författaren David L. Ulin dragit ihop ett antal unga, lovande, lokala författare och resultatet är en bok som man inte gärna lägger ifrån sig - man lär sig mer, och helt andra saker, om Los Angeles än någonsin genom Lonely Planet.

Och så, till sist, kronan på verket i det litterära Los Angeles: Los Angeles Times Festival of Books. Varje år, under en hektisk helg i slutat av april (i år 26-27 april), tar bokfestivalen över UCLA:s hela campusområde och fyller den med bokälskare från när och fjärran (140 000 besökare på två dagar). Vi strosar omkring där bland hundratals bokstånd, bläddrar lite här och där, och handlar någonting då och då. Vi lyssnar på musik, på debatter som avhandlar alla möjliga ämnen, och på författare som läser utdrag ur sina egna böcker. Vi kan ställa frågor till Dr Phil, prata politik med Ralph Nader, och få en bok signerad av Julie Andrews. Vi är så nära himlen en bokälskare kan komma. Allt är gratis (utom parkeringen förstås) och biljetter till författarseminarier släpps den 20:e april klockan 12 på Ticketmaster. Vi ses där!

Posted by Ingegerd Landstrom at 10.20fm to Böcker & Lästips , Kultur , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag mars 28 2008

Oh, Canada!

Luang_prabang_laos_2Jon bor för tillfället i den inte så pittoreska staden London i Ontario, Kanada, ungefär 150 km från Toronto där han läser journalistik vid ett av landets största universitet. Jon kommer att blogga om det mesta och bästa i den kanadensiska tillvaron, där religionen är hockey och husmanskosten är pommes frittes med brunsås.

Posted by Jon Norryd Laprevote at 08.29fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE