Blogg / Kommentera

söndag mars 16 2008

Italien enligt italienarna själva.

En av Italiens största dagstidningar, la Repubblica, publicerade en undersökning för inte så länge sedan, om den italienska identiteten och om vad italienarna tycker om sitt land.

Venerdi_3Några utdrag:

Vad tror du att turisterna främst uppskattar med Italien?
På första plats, med 67% kom kulturen (historia, monument och konst), åtföljt av maten med 19%. Och tre procent av de tillfrågade tror att
turisterna främst uppskattar klimatet.

Så min följdfråga blir, har de rätt eller är de ute och cyklar, vad uppskattar svenska turister främst?

Vad skiljer italienarna från varandra mest av allt?
55% svarar de politiska partierna. 20% svarar att fotbollen skiljer italienarna åt. 13% svara skatterna. 10% hävdar att det är dialekterna och 2% svarar religionen.

Utan tvekan kan man se att resultatet speglar diverse verkligheter. Att Italien är ett land som till skillnad från Sverige, bär på mycket tydliga och kraftiga politiska motsättningar. Att fotbollen spelar en mycket viktig roll i identiteten och grupptillhörigheter. Hur stor skillnad det är på de olika italienska dialekterna, och att religionen, den katolska kyrkan, sitter relativt säkert.

Vad som förknippas med Italien skäms du mest över?
40% maffian, den organiserade kriminaliteten. 31% svarar sophanteringsproblemen i Syditalien. 12% hävdar att de skäms över hur territoriet förfaller, 11% svarar statsskulden. 5% sjukvårdsproblemen och dålig sjukvård och hela 1% svarar att de skäms främst över tågen som aldrig kommer i tid.

Onekligen är maffian ingenting som italienarna själva vill framhäva eller tycker om och de ser det som negativ publicitet för landet. Men jag antar att ni undrar hur dåliga tågen är på att hålla sina tidtabeller om en procent av befolkningen skäms först och främst över det. För att vara diplomatisk kan jag säga att tågbiljetter i Italien har väldigt förmånliga priser, så något positivt över de italienska tågen kan man hitta .

(Om ni är intresserade av undersökningen och om den italienska identiteten kan ni besöka min andra blogg framöver. )

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.13fm | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE