Blogg / Kommentera

fredag april 18 2008

En trädocka med lång näsa

PinocchioAlla vet att Pinocchio är en italiensk saga, men inte alla vet att den faktiskt kommer från Toscana, att den skrevs av fiorentinaren Carlo Lorenzini under pseudonymen Collodi, och gavs ut av ett förlag i Florens för första gången 1883. På den tiden ansågs den vara skriven på ett nytt, modernt och uppfinningsrikt språk. Vad man inte kan undgå om man läser den på originalspråk eller ser italienska filmatiseringar av sagan, är den toscanska dialekten och tonen och de många fiorentiska uttrycken.

Jag rekommenderar därför alla som behärskar italienska att ta sig an Pinocchio kanske genom italiensk film. En modern variant har gjorts av den mycket berömde skådespelaren och regissören Roberto Benigni, men det finns många andra varianter både nyare och äldre.

Namnet är inte heller slumpmässigt, det hävdas att författaren tillbringat en tid i sin ungdom vid en plats i Toscana som sedan medeltiden bär namnet la fonte di pinocchio. Ordet ”Pino” betyder barrträd på italienska och ordet ”occhio” betyder öga.

Överallt i Florens, i tidningskiosker och marknadsstånd och butiker hittar man Pinocchiosouvenirer, och nu vet ni varför. I Toscana ligger också en nöjespark med Pinocchio som tema. Se hemsidan här.

Posted by Sophie Abrahamsson at 08.16fm | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE