Blogg / Kommentera

onsdag april 30 2008

Galna kor och arga Florentinare

Florens2Man kanske inte spontant tror att det finns något samband mellan galnakosjukan och Florens. Men 2001 och alla förbud och säkerhetsåtgärder som togs på grund av galnakosjukan vad gäller nötkött märktes storartat i Florens och skapade en hel del ilska och tårar.

La Bistecca alla Fiorentina, den världsberömda florentinska steken som tillagas tjockt skuren och serveras i stort sett blodig, förbjöds av EU. Det ansågs vara en hälsorisk att äta så knappt tillagat nötkött med tanke på de galna korna.

La bistecca alla Fiorentina  är väldigt känd i Italien, men även utanför landets gränser, och är en av Florens kulinariska stoltheter så reaktionerna lät inte vänta på sig. En berömd florentinsk slaktare höll offentlig begravning för steken till och med som sändes i tv. Som bekant är italienarna mycket fästa vid mat och sina berömda rätter.

Men nu, efter dryga sju år har EU upphävt de sista förbuden och det är fritt fram att tillaga och äta denna stek igen. Många slaktare, restaurangägare och främst italienare jublar, och alla turister som vågar sig på kan på nytt avnjuta en stek så som sig bör i Florens.

Artikel på italienska här.

Posted by Sophie Abrahamsson at 11.35fm to Kultur | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE