Blogg / Kommentera

fredag maj 16 2008

Dödsolyckor och blombuketter längs de italienska vägarna

Runt om i Italien längs med vägarna ser man ofta blombuketter i kurvor och vid lyktstolpar och träd. En tyst påminnelse om att någon mist livet i en trafikolycka just på den platsen. Personer som mist en nära eller kär gör den hemska platsen till något finare, till ett minne. En kille jag kände under mitt första år i Italien körde ihjäl sig längs en smal väg utmed havet. Och det känns bra på något sätt att se att det fortfarande i dag, sex år senare, ligger blommor vid den platsen, vid pinjeträdet som tog hans liv. Att det inte är bortglömt. För ofta fortsätter folk lägga till blommor i flera år, många buketter torkar och bleknar bort invid vägarna. 

För några månader sedan körde en rattfyllerist på fem ungdomar i ett litet samhälle intill en gammal stenbro. Alla omkom och i media visade man hur den gamla bron blivit till en mötesplats för de sörjande, för alla jämnåriga, för hela det lilla samhället. Och intill bron ligger buketter och rosor och brev.

Men det kan vara dubbelt. När en man blev ihjälskjuten i sin bil på grund av någon slags kriminell uppgörelse, vid ett trafikljus i ett periferiområde utanför Florens på en av de mest P5140014trafikerade gatorna för drygt ett år sedan, hängde hans fru upp ett långt brev och flera buketter. Jag passerade det trafikljuset varje dag på väg till universitetet. Det var ett av de största övergångställena längs den trafikerade vägen och få kunde undgå det. Varje morgon påmindes man om att en man blivit brutalt ihjälskjuten i huvudet, just där.

Italien har en väldigt dyster trafikolycksstatistik. Det dör väldigt många personer längs med de italienska vägarna, och det ligger många buketter och brev vid träd, djupa diken och snäva kurvor. Man kan tycka att det borde fungera som en påminnelse, att åsynen av sorgen längs vägarna borde göra att man är mer försiktig, men det fungerar inte så. För det är normalt med blommor, sorg och brev längs vägarna.

Florens kommun har länge jobbat med en kampanj för att förebygga dödsolyckor. Bland  annat har de vid de platser där någon mist livet och där anhöriga placerat ut blommor, satt upp skyltar, väl synliga, med texten ”Qui è successo un’incidente mortale” (Här har en dödsolycka ägt rum). För att understryka det blommorna säger. För att sätta konkreta ord på vad man kanske undviker att tänka på när man ser buketterna. För att påminna om ett stort problem Italien tampas med.

Posted by Sophie Abrahamsson at 08.42em to Kultur | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE