Blogg / Kommentera

tisdag maj 27 2008

Italienare och fotboll

Dsc01626_2Den italienska fotbollsligan, Serie A, avslutades för drygt en vecka sedan med Inter som Campione d’Italia, och med min stad Florens fotbollslag, la Fiorentina, som kvalificerat sig till Champions League, och nu inleds den korta semesterperioden då italiensk media och italienarna själva låter fotbollen stå något mer i skymundan. Om än helt i skymundan hamnar aldrig fotbollen i Italien. I år lär semesterperioden bli extremt kort, för snart drar ju EM igång och då ska ju italienarna försvara sin VM titel. Och det tas på största allvar, såklart.

sedan till långt på natten i olika tv-studios, för det handlar inte bara om resultat. Men om fotbollspelarnas kommentarer, tränarnas val, domarnas prestationer och eventuella fel, om vad som händer nästa vecka och vad man egentligen tycker och anser om de olika lagens placeringar.Int

Vad de flesta nog redan vet, är att Italien är ett land som ger mycket stort utrymme åt fotbollen, fotbollslagen och deras spelare. Även om långt ifrån alla italienare är inbitna fotbollsfan så har alla en klar åsikt vad gäller fotbollen och de olika lagen i Serie A, för det hör till allmänbildningen och populärkulturen. Tv-tablåerna på söndagen, som är den huvudsakliga speldagen, är fullspäckade med program som på ett eller annat sätt tar sig an fotboll. Dagens matcher diskuteras

Det är inte ovanligt att man när man presenteras inför en person får frågor om vad man heter, var man kommer ifrån och vilket stjärntecken man är född i – och att många även vill veta vilket som är ditt favorit fotbollslag, la squadra del cuore ,som det heter här, ditt hjärtas lag. För hejar man på Juventus är det en sak, medan det är en helt annan om man hejar på Torino, fast båda lagen kommer från Turin. Samma sak gäller vilket lag från Milano som man föredrar, Milan eller Inter, eller vilket av de två romerska lagen som ligger en närmast, Roma eller Lazio. Det läggs in fördomar och värderingar och ditt favoritlag säger vem du är. På samma sätt om du säger att du inte bryr dig och inte hejar på något lag alls. För det är minst lika talande vad gäller vem du är. Och på söndagarna ställs man mot varandra och lider och glädjs över vad som händer, framför tv hemma, kanske på stadion eller i en bar tillsammans med kända och okända.

Fotbollen är en del av Italien. Och det går inte att undgå den om man bor här. För som alla vet så är italienare bra på att entusiasmera och ta plats, och det gäller också nationalsporten.

Posted by Sophie Abrahamsson at 01.19em to Sport | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE