Blogg / Kommentera

lördag maj 17 2008

Italienare och det engelska språket

Det här med italienare och deras engelskkunskaper är egentligen ett kapitel för sig. Det finns självklart italienare som utan problem och med bravur pratar engelska, men överlag är det ytterst svårt att träffa på någon som för det första frivilligt pratar engelska, och som för det andra kan utrycka sig bra.

P5100009Man bör ha i åtanke att Italien är ett land där all TV och all film dubbas och all litteratur översätts och den dagliga kontakten med engelska är mycket begränsad. (Även om Italien bokstavligt talas drunknar i engelsktalande turister.) Man bör också komma ihåg att italienarna överlag hävdar att de inte har språköra och på så sätt rättfärdigar att de knappt kan någon engelska, vilket många sociologer hävdar är en konsekvens av den mycket sena alfabetiseringen av Italien (som gjort att språk och språkinlärning fortfarande anses som  något  "nytt" och "svårt").

Men andra ord, förvänta er inte att klara er smärtfritt med enbart engelska på er Italienresa. Risken är stor att den blir begränsad och full av missförstånd.

När jag kom ner till Italien för sex år sedan kunde jag ingen italienska, tanken var inte heller att jag skulle bli kvar härnere, och jag resonerade som så att det fick gå med engelskan. Den tanken skrattar jag högt åt nuförtiden. Efter tre månader av språklig isolering, där det närmaste samtal jag tog mig igenom hölls på franska, beslutade jag mig för att lära mig italienska. Kan fotbollspelarna så kan jag, löd mitt motto. Efter ytterligare tre månader övergick jag och mina italienska vänner till att prata på min bristfälliga italienska, för den var redan bättre än deras engelska.P5100010

När jag sen började på universitetet insåg jag hur illa ställt det var med de akademiska ungdomarna. När vi efter tre års universitetsstudier möttes av en kurs som hölls på engelska sparkade halva klassen bakut. I stort sett ingen kände sig bekväm med engelskan, och ytterst få kunde faktiskt prata. Och vi talar alltså om universitetsstudenter!

Det positiva är att italienarna har stort tålamod och hjälper gärna turister som försöker sig på att prata italienska. Så det kanske vore läge för ett litet inlägg med turistitalienska här på bloggen?

För som sagt, kan varenda fotbollspelare lära sig hjälplig italienska... hur svårt kan det vara?

Posted by Sophie Abrahamsson at 02.14em to Kultur | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE