Blogg

« maj 2008 | Main | juli 2008 »

måndag juni 30 2008

Testa dina reskunskaper!

JordglobGillar du tävlingar, test och utmaningar och dessutom har ett intresse för resor då får du inte missa Travelpods olika resetest. Samla poäng genom att klicka rätt på kartan och placera orter och städer där de ska vara.

Vill du kan du själv lägga test på din hemsida.

Du hittar testen på svd.se.

Foto: diskychick

Posted by Antonia Johansson at 03.02em to Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 30 2008

Israelisk vinfestival i Jerusalem

Israeliskt_vinUppskattar du israeliska viner, men har redan kommit igenom Systembolagets magra utbud? I så fall kanske du skulle vilja veta att mellan den 15 och den 17 juli anordnas en israelisk vinfestival för femte året i rad på Israelmuseet i Jerusalem.

I museets skulpturträdgård ställer fler än trettio av Israels främsta vinproducenter ut och förutom vin, erbjuds mat, vintillbehör, musik och annan underhållning. De vackert upplysta skulpturerna, tillsammans med den dova musiken och vindoften i luften, framkallar en mycket speciell stämning.

Entréavgiften är 55 shekel (cirka 95 kronor) och då ingår ett vackert utsmyckat glas, som besökaren får behålla. Därefter är det bara att promenera runt mellan de olika stånden, fylla på glaset och njuta av läckerheterna. Totalt sett beräknas ungefär 25 000 liter vin gå åt under de tre kvällar som festivalen pågår.

Före eller efter (om man inte har druckit för mycket) besöket på vinfestivalen, går det naturligtvis utmärkt att besöka museets övriga delar, däribland de imponerande Döda Havsrullarna.

Skål!

Foto: 3obryans

Posted by Elliot Turvall at 09.22fm to Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag juni 28 2008

Dubai och stranden

Dubai_035Har precis kommit hem från tre lata dagar i Dubai. Att ligga på stranden är inte det man förknippar med Dubai med men faktum är att jag kan varmt rekommendera den allmänna stranden, Jumeirah Beach där jag spenderade mina dagar. Det är en lång och mycket ren sandstrand och kommer man under veckan så slipper man trängas med en massa folk. Vattnet var härligt men inte särskilt svalkande. Vill man inte bara ligga och lapa sol kan man hyra jetski, kayak och andra roliga saker att göra i vattnet. Kite surfing verkar vara väldigt populärt och man såg flera nybörjare som slet och drog alltmedan de mer erfarna flög förbi och gjorde tjusiga konster på vågorna.

Posted by Agnes at 02.13em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juni 27 2008

Världsresenär VII

399335991_6c619a89fd_m Norden

I många länder uppskattas klädkomplimanger men i Danmark kan denna sortens komplimanger upplevas alltför intima.

I Finland kallpratar man sällan då detta anses oviktigt. Finländarna föredrar att använda språket med omsorg och tystnad föredras framför tomt prat. Du behöver inte känna att det är nödvändigt att hålla konversationen flytande utan kan tala långsamt och med många pauser.

När du talar med en islänning är det viktigt att vara rak så tacka t.ex. inte ja till en bjudning om du inte verkligen menar det.

Och hur ska besökare hos oss bete sig då? Jo, de måste komma i tid, varken fem minuter för sent eller för tidigt.

Foto: jimg

Posted by Antonia Johansson at 02.07em to Tips | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarktorsdag juni 26 2008

Dags för festival

284084744_8ffc14f3a2_m Sommar förknippas av många med festival och nästa vecka är det dags för den största av dem alla, nämligen Roskildefestivalen. Det är Nordens bredaste festival med det mesta i musikväg. I år gästas Roskilde bland annat av storheter som Jay-Z, Bloody Valentine och Radiohead.

Ett biljett kostar 2025 kronor och du kan ta dig till festivalen genom att flyga eller åka tåg till Köpenhamn, därefter tåg till Roskilde. Bor gör du på camping eller hotell.

Läs mer på hemsidan och dn.se.

Foto: deep_schismic

Posted by Antonia Johansson at 01.50em to Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 25 2008

Italienare och sopsortering

Det diskuteras sopsortering som aldrig förr i Italien just nu. De enorma problem som Neapel brottas med gör att hela landet tvingas resonera kring sopsortering och avfallshantering. Soporna skickas ju som bekant runt om till olika anläggningar i resten av Italien och till Tyskland, medan det tas i med hårdhandskarna för att reda ut problemet på plats.

Sopsortering

Som den sanna svenska jag är, är sopsortering självklart. Det är nästan så att man förvånas över hur lite det sopsorteras här, och hur svårt många italienare verkar tro att det är. Men värst av allt är det totala ovetskapen om vilka konsekvenser latheten har på miljön. Nu har bland annat volontärer från Norditalien åkt ner till de områden i Syditalien där sopsorteringen nästan är obefintlig för att ”lära ut” hur man gör, och göra folk medvetna om den stora skillnad det i sin tur har på sopberget.

Det kanske är på sin plats att säga bättre sent än aldrig.

Posted by Sophie Abrahamsson at 12.09em to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 25 2008

Världsresenär VI

2199138246_6303b68eb3_m Europa

I Bulgarien är det vanligt, särskilt bland äldre att man skakar på huvudet när man menar ja och nickar när man menar nej.

Greker är ofta mycket generösa. Tänk därför på att inte allt för tydligt visa att du tycker om ett föremål eftersom din värd då kan känna sig tvingad att ge det till dig.

Om du blir bjuden på middag i ett franskt hem ska du inte ta med dig vin. Din värd har redan tänkt på detta och sett till att välja ett vin som passar menyn. Satsa istället på ett ojämnt antal blommor eller fin choklad.

I Portugal har man längre och intensivare ögonkontakt jämfört med många andra länder. Det är viktigt att ha tålamod med detta trots att du kanske upplever det som att folk glor på dig. Undviker du ögonkontakt kan du upplevas som opålitlig eller otrevlig.

Foto: Ms. Glaze

Posted by Antonia Johansson at 11.18fm to Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juni 24 2008

L.A. Film Festival

Film_fest_8
Eftersom vi alltid hunnit packa våra väskor och resa till Sverige i mitten av juni så missar vi den varje år - Los Angeles Film Festival, som pågår mellan den 19:e och 29:e juni. Men om ni händelsevis befinner er i trakterna av L.A. under dessa dagar så gör för all del inte det, missa den inte, för den ska var alldeles fantastiskt bra!

L.A. Film Festival går av stapeln på olika biografer runt om i Westwood Village, och under de elva dagar som festivalen pågår visas en salig blandning bestående av mer än 200 oberoende amerikanska och internationella filmer: långfilmer, kortfilmer, barnfilmer, dokumentärer, musikvideos, premiärer, previews av kommande filmer - allt finns där.

Och även om man kanske inte i första hand åker till L.A. för att titta på sånt som man lika gärna kan se på svenska biografer så kan det ju vara kul att sitta i publiken och heja på någon av de tre svenska filmer som deltar i årets festival. Ett begränsat antal biljetter till någon av dessa finns att få från Svenska Generalkonsulatet i L.A.

Happy viewing!

Posted by Ingegerd Landstrom at 11.48fm to Aktuellt , Kultur , Nöje , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juni 24 2008

Safari i Norden

GiraffeVill du uppleva djur från hela världen på riktigt nära håll? Då kan Knuthenborg Park och Safari på danska Lolland vara något för dig. Här finner du över tusen vilda djur från hela världen och olika temaområden som fågelparadis och apskog.

Nyhet för i år är bland annat amerikanska älgar och safarikafé.

Läs mer på sydsvenskan.se och på knuthenborg.dk.

Foto: badjonni

Posted by Antonia Johansson at 09.16fm to Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 23 2008

Gran Canarias midsommarafton

080619_sanjuan1 I morgon, den 24 juni (i Spanien är det alltid samma dag) är det midsommar och det firas även här nere, fast då heter det San Juan och man firar den 23:e på natten till den 24:e. Det är helgonet Sant Juan som har namnsdag den dagen och har gjort något speciellt som ingen kommer ihåg. Det man firar är ju sommarens ankomst och sommarsolståndet. (I sanningens namn så är det ju Johannes döpares dag som föddes 6 månader före Jesus).

Dagarna har blivit längre och även om det är varmt nästan jämt här så märker man att det blivit varmare både på land och i vattnet. Solen är inte lika ”picon” = stark, stickande, brännande som vintersolen är. Kanarierna varnar för att vintersolen är stark och farlig. Man bränner sig inte på den men man märker att den sticker i ögonen och man blir röd på huden utan att bli brun.

Men nu till festligheterna.
Sedan ett par år tillbaka så är det allmän helgdag i Las Palmas den 24:e, dagen efter själva firardagen. Spaniorerna har fest på kvällen och dagen efter är till för att återhämta sig. Inte som i Sverige där helgdagen är festdagen och själva firandet görs under dagen. Typ Sveriges nationaldag som är helgdag och firningen görs under dagen. Dagen efter jobbar alla igen.

I Las Palmas firar man på Las Canteras-stranden. 080619_sanjuan2 Alla går till stranden för att se på det enorma fyrverkeriet som startar klockan 24 och några sekunder. Innan har man picnic på stranden. Man hoppar över eldar som tänts i sanden och kastar in lappar i elden med önskningar för det kommande året. Precis klockan 24 så rusar alla i vattnet och badar av sig sina gamla synder.

Sedan pågår firandet natten lång och som vanligt är det inte bara ungdomar som festar, även om det är de som stannar till senast. Man ser även morföräldrar och barnvagnar, barn och föräldrar, och alla har kul tillsammans.

Men se upp, i mörkret på stranden finns saker att akta sig för, allt från krossat glas och droger till de obligatoriska svartsjukeslagsmålen. Fast missa inte festen för det. Fyrverkeriet var det största och mäktigaste jag sett fastän på fotot ser man inte det.

Posted by Yohanna Ode at 01.33em to Aktuellt , Kultur , Nöje , Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE