Blogg / Kommentera

onsdag juli 30 2008

Gran Canaria - Jungfru Carmen

080724_virgendelcarmen_underfelii_2 Den 16 juli är det Jungfru Carmens (Virgen del Carmen) dag i Spanien. Hon är alla sjömäns skyddshelgon och man ber till henne för god fiskelycka eller tur på sin färd över havet.

Den 16:e är det alltså hennes dag och det firas söndagen efter den 16:e, detta år söndagen den 20 juli. På två ställen av ön firar man detta, i Las Palmas och i Arguineguin/Mogan.

I Las Palmas går man procession med helgonstatyn genom staden och sedan sätter man henne i en båt och åker en sväng på havet till den gamla hamnen. Se bilder från detta i den lokala tidningen ”La Provincia”: http://comunidad.laprovincia.es/servicios/galeriasMultimedia/index.jsp?pIdGaleria=2595

Vi befann oss denna helg i Puerto Rico på södra delen och fick bevittna firandet i Arguineguin/Mogan. Här tar man ut helgonet i byn Arguineguin på morgonen, sätter henne i en fint utsmyckad båt och så åker man i procession över havet till byn Mogan. Det är flera 100 båtar som åker i en lång rad bakefter och i hamnen i Puerto Rico så svänger man in en stund (bara båten med helgonet i) i bukten och skriker i högtalare ”Viva Carmen” (Hurra för Carmen!) Och folket på stranden skriker ”Viva”! Och klappar i händerna.080724_virgendelcarmen1 Så åker man till Mogan, tar upp helgonet ur båten och så ställs hon bredvid sin ”tvilling” i kyrkan i Mogan mendans folket festar. På eftermiddagen ställs hon i båten igen och så åker hela processionen tillbaka.

Nästa vecka är det samma sak igen fastän i omvänd ordning. Då är det Carmen från Mogan som ska ut och resa och hälsa på Carmen i Arguineguin.080724_virgendelcarmen2_2
Första gången jag såg detta blev jag helt perplex. Det var en stor fest med massor med båtar i olika storlekar och ett kaos i processionen som inte hade något att göra med en stillsam procession med ett helgon. Massor med folk var det i båtarna som sjöng, drack och festade. Men det jag blev mest förvånad och skrämd över, var att i båtar, inte större än en eka av trä hade man spänt fast en grill och gjorde barbecue. Jag frågade om det inte var många som brukade drunkna eller brännskada sig på dessa fester som verkar vara helt tokiga. Men det var det visst inte.
Ingen flytväst eller sitta lugnt i båten här heller. Fullt kalas som vanligt.

Fotot längst upp: Underfeeliiings

Posted by Yohanna Ode at 03.25em to Aktuellt , Kultur , Nöje , Resmål , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE