Blogg

« juni 2008 | Main | augusti 2008 »

torsdag juli 31 2008

Flyg för en euro!

RyanairRyanair har en ny strategi för att drastiskt sänka priserna i Europa denna vinter. En miljon biljetter säljs för en euro inklusive skatter och avgifter. Biljetterna säljs till midnatt den 7 augusti.

Foto: andym

Posted by Antonia Johansson at 04.23em to Aktuellt , Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juli 31 2008

Ateist-ufo

Pict6568Religon är inte inne i Sverige. Andlighet kanske men att vara starkt troende står sällan på Elin Klings innelista. Medan kristna i dag får ufostämpel i vårt samhälle så får ateister det samma i det etiopiska. De kan inte för sitt liv förstå hur man inte kan tro på Gud, det är helt enkelt otänkbart. Religon finns överallt här, man andas det, man äter det, man pratar om det, de flesta traditioner är uppbyggda runt det.

Det jag har hört är att ca 40% av etiopiens befolkning är muslimer, kanske 10% protestanter och resten ortodoxt kristna. Den ortodoxa kyrkan i Addis ababa är enormt mäktig. Religon är så självklart att det inte ens behövs diskuteras. Etiopien är ett föredömme när det gäller kristna och muslimer som lever sida vid sida, religonskonflikter finns men har aldrig varit så utpräglat som i andra kulturer. Däremot finns det mycket regler som skiljer de ortodoxa från muslimerna, t.ex. olika fastetider. Djuren är antingen slaktade enligt muslimsk eller ortodox sed och det är otänkbart för de flesta att äta något från "den andra sidan". Men det är mycket som är likt också, t.ex. förbudet mot att äta svinkött och bönen. Den ortodoxa kyrkan är etiopiens största kulturarv och jag rekommenderar alla som vill uppleva den etiopiska folksjälen att bege sig till pilgrimsorten Lalibela i norr och om du vågar, kanske be en bön.

Fotot visar kvinnor på väg till en ortodox kyrka    Foto: Julia Linedelöf

Posted by Sofia Eriksson at 11.58fm to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juli 30 2008

Flygförbud för thailändskt lågprisflyg

ThailandDet thailändska lågprisflyget One-Two-Go har fått flygförbud den kommande månaden och nio av bolagets piloter har fått sina licenser indragna.

Undersökningar har visat att piloterna låtit bli att göra kontroller och aldrig tränat nödlägen. Förra året kraschlandade ett av bolagens plan i Phuket och 89 människor omkom. Olyckan orsakades av extremt hårt väder men med rätt utbildning hade piloterna troligtvis klarat landningen.

Se upp med andra ord.

Foto: shazron

Posted by Antonia Johansson at 04.12em to Aktuellt , Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juli 30 2008

Gran Canaria - Jungfru Carmen

080724_virgendelcarmen_underfelii_2 Den 16 juli är det Jungfru Carmens (Virgen del Carmen) dag i Spanien. Hon är alla sjömäns skyddshelgon och man ber till henne för god fiskelycka eller tur på sin färd över havet.

Den 16:e är det alltså hennes dag och det firas söndagen efter den 16:e, detta år söndagen den 20 juli. På två ställen av ön firar man detta, i Las Palmas och i Arguineguin/Mogan.

I Las Palmas går man procession med helgonstatyn genom staden och sedan sätter man henne i en båt och åker en sväng på havet till den gamla hamnen. Se bilder från detta i den lokala tidningen ”La Provincia”: http://comunidad.laprovincia.es/servicios/galeriasMultimedia/index.jsp?pIdGaleria=2595

Vi befann oss denna helg i Puerto Rico på södra delen och fick bevittna firandet i Arguineguin/Mogan. Här tar man ut helgonet i byn Arguineguin på morgonen, sätter henne i en fint utsmyckad båt och så åker man i procession över havet till byn Mogan. Det är flera 100 båtar som åker i en lång rad bakefter och i hamnen i Puerto Rico så svänger man in en stund (bara båten med helgonet i) i bukten och skriker i högtalare ”Viva Carmen” (Hurra för Carmen!) Och folket på stranden skriker ”Viva”! Och klappar i händerna.080724_virgendelcarmen1 Så åker man till Mogan, tar upp helgonet ur båten och så ställs hon bredvid sin ”tvilling” i kyrkan i Mogan mendans folket festar. På eftermiddagen ställs hon i båten igen och så åker hela processionen tillbaka.

Nästa vecka är det samma sak igen fastän i omvänd ordning. Då är det Carmen från Mogan som ska ut och resa och hälsa på Carmen i Arguineguin.080724_virgendelcarmen2_2
Första gången jag såg detta blev jag helt perplex. Det var en stor fest med massor med båtar i olika storlekar och ett kaos i processionen som inte hade något att göra med en stillsam procession med ett helgon. Massor med folk var det i båtarna som sjöng, drack och festade. Men det jag blev mest förvånad och skrämd över, var att i båtar, inte större än en eka av trä hade man spänt fast en grill och gjorde barbecue. Jag frågade om det inte var många som brukade drunkna eller brännskada sig på dessa fester som verkar vara helt tokiga. Men det var det visst inte.
Ingen flytväst eller sitta lugnt i båten här heller. Fullt kalas som vanligt.

Fotot längst upp: Underfeeliiings

Posted by Yohanna Ode at 03.25em to Aktuellt , Kultur , Nöje , Resmål , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juli 29 2008

Rapport från Krakow

100_2505 Semesterdagar är bråda resdagar.
Jag har lämnat både Moskva och Mörrum bakom mig för en mindre Europaresa. Under 11 dagar ska min vän Maria och jag bekanta oss med tre av Europas många vackra städer, Krakow, Prag och Berlin. För mig som bleking var Polen mest förknippat med kryssningar från Karlskrona, Baltic Song Contest (där Polen alltid vinner, då de är de enda som bryr sig tillräckligt om tävlingen för att visa den på TV!) och för många bärplockare i för små bilar. Så, nu har jag erkänt det för världen!

Krakow, som jag befinner mig i när jag skriver detta, känns lite som en oändlig gatufest. På sommaren avlöser festivalerna varandra och gamla stan after dark känns som vilken medelhavsbadort som helst. Badar gör man förstås inte här, men det är ju inte det man gör på badorterna heller när solen gått ner. ;) I den varma natten kryllar här av klubbar, barer, uteserveringar och semestrande engelsmän.
Som de otroligt flitiga turister vi är tog vi, i enlighet med guidebokens tips, fyrans spårvagn ut till Nowa Huta för att titta på sovjetisk realism. Det var ju lite av en miss. Möjligen är dessa bostadshus från sovjettiden intressantare om man inte vanligtvis bor i Moskva... Men för att göra det bästa av situationen gick vi istället och åkte på en stor jordglobsliknande karusell på en övervuxen lekplats bakom Nowa Hutas berömda träkyrka. Så hade vi inte åkt dit helt i onödan ändå! Rekommenderar en soppa på Kolanko No 6 i det sköna judiska området Kazimierz, en kopp kaffe och en engelsk bok på bokcaféet Massolit på Felicjanec och en solig dag vid den konstgjorda sjön Zalew Zakrzówek sydväst om staden.

Posted by Astrid Sällström Rykova at 03.02em to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juli 29 2008

Ocean City, Maryland

Om du besöker Washington DC under sommaren kommer du att slås av hur otroligt varmt och fuktigt och HETT det är. Staden ligger liksom och dallrar under sin ångande hetta och ibland kan det vara nog så svårt att finna skydd från den tryckande värmen.
Om du är i stan är det absolut bäst att besöka något av stadens många museer så att du där kommer undan värmen, och får både svalka och kunskap på en och samma gång.

Men ibland kan det ju vara skönt att komma iväg till havet också, att få bada!!! Tyvärr finns det inga stränder i Washington (och jag tror inte heller någon skulle komma på idéen att hoppa ner i Potomacflodens bruna och murkiga vatten).

Atlanten ligger ca. tre timmar från staden, och den närmsta, och populäraste stranden är Ocean City som ligger i Maryland.  Här breder beacherna ut sig, och här firar Washingtonborna sina helger, eller ibland sin semester.

Ocean City har--tjaa--“allt”.
Här finns hotell i modellskyskrapor, här finns enkla OCH tjusiga beachhus.  I Ocean City finns det nattklubbar och restaunger, där finns en nöjespark.  Kort sagt, det ÄR en turistfälla, men det ÄR också en beach och man får en sann och bra bild av Ocean City’s sanna karaktär!

Det bästa är att boka hotell i den norra delen av staden.  Där är det lugnare, mer familjevänligt.

När du sedan är i staden kan du gå på strandpromenaden och ta in allt vad Ocean City innebär; doften av funnel cakes och french fries är ständigt närvarande, tatueringsställen och Mapdata_2 nattkubbar ligger i vartenda hörn.

OCH om du tycker detta blir för mycket är det bara att vända om till den norra delen där livet ÄR lugnare...

Posted by Annika Bohn at 10.38fm to Resmål | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 28 2008

Nya tag i Florens

Florens12Florens kommun gör precis som Rom (inlägg här) och jobbar för att förbättra stadens dekor. Som jag skrivit om innan har Florens redan tagit tag i problemet med tiggare längs gatorna (läs här), men nu kommer det nya regler att hålla sig till.

Det förbjudet att slänga cigarettfimpar på marken och att göra det kan kosta upp till 500euro i böter. Det är tillika förbjudet att låsa fast cyklar vid monument, parkbänkar och prestigefyllda platser, och självklart är det förbjudet att låsa fast cyklar på ett sådant sätt att de stör trafiken eller fotgängarna.

Men det finns även regler som underlättar för exempelvis turister. För att få tillgång till stadens alla barers toaletter, behöver man inte nödvändigtvis köpa något, det är nämligen förbjudet att neka personer tillträde till toaletten. Det är inte längre kundtoaletter, utan till för hela allmänheten.

Posted by Sophie Abrahamsson at 04.21em to Aktuellt | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 28 2008

Strejk hos Lufthansa

LufthansaI natt gick mark- och kabinanställda ut i strejk hos Lufthansa och detta kan komma att orsaka problem för tusentals svenskar på semester.

Samtliga av Lufthansas tyska anhalter drabbas i någon omfattning av strejken. En normal vecka i juli har Lufthansa 300 avgångar med cirka 30 000 flygstolar till och från Sverige.

Vilka effekter som strejken kommer att få är okänt i skrivande stund men besök Lufthansas hemsida för mer information.

Foto: FlyGuy92586

Posted by Antonia Johansson at 10.52fm to Aktuellt , Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 28 2008

Kiftzuba – roligt för barn i alla åldrar

KiftzubaNär man har klarat av de ”viktiga” platserna i Jerusalem och letar efter ett ställe där barnen kan roa sig under en hel dag, kan jag varmt rekommendera leklandet Kiftzuba. Parken är öppen dagligen och det tar ungefär tjugo minuter att komma dit från Jerusalem, med antingen bil eller buss.

Kiftzuba består av flera olika lekområden, både inom- och utomhus. En av byggnaderna innehåller, förutom ett café, flera lekavdelningar för barn i olika åldrar. Där finns små bilar, lego, bollhav, en ”affär” för små barn, tv-spel för de större, med mera. Efter ett besök där kan det vara lämpligt att gå vidare till djuren, där man kan klappa bland annat kaniner och hamstrar, men även titta på så skilda djur som sköldpaddor, strutsar och åsnor.

I närheten av djuravdelningen ligger radiobilar för barn och på Kiftzuba finns även små rallybilar och motorcyklar för olika åldrar. Det finns också ett tåg (se bilden), som går runt stora delar av parken; hela familjen kan åka med.

En lång rad av hoppborgar och spelmaskiner är annat barnen kan roa sig med i flera timmar. När hungern sedan pockar på uppmärksamhet, finns det, som sagt, ett café i leklandet, men det går också utmärkt att ta med sig egen mat och inta den vid något av de hundratal bord som finns tillgängliga.

Entréavgift: 60 kronor för vuxna och 95 kronor för barn.

Mer information om Kiftzuba kan du hitta här. (Sajten är på hebreiska, men innehåller flera bilder från Kiftzuba.)

Posted by Elliot Turvall at 08.33fm to Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag juli 27 2008

Att våga vara svensk

Pict6560Livet här är en balansgång mellan att smälta in i kulturen men samtidigt bejaka sin egen kultur. Jag har valt att leva nära folket, åka lokalt, köpa mat på marknaden och försöka göra mig förstådd med den lilla amarinjan mitt lilla huvud behärskar. Samtidigt får jag ny kraft av att ta en fika med svenska vänner, hemma hos mig fyller Evert Taube luften med svenska toner och jag värdesätter att gå på restauranger som serverar mat min gom känner igen.

Det är en ständig balansgång att leva i en främmande kultur utan att tappa sina rötter. Jag förstår nu invandrare som kommer till Sverige och som iglar håller fast vid sin egen kultur, jag gör samma här. Jag är ordförande i Skandinaviska föreningen och lyssnar mer än någonsin på svensk musik. Jag har insett att det inte är fult att förbli svensk i ett etiopiskt samhälle. Oavsett hur mycket jag försöker, är och förblir min kultur djupt rotad i mig. Den är en del av mig och jag en del av den.

Foto: Julia Lindelöf

Posted by Sofia Eriksson at 11.40fm to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE