Blogg

« september 2008 | Main | november 2008 »

fredag oktober 31 2008

På kvinnors axlar också i Sydafrika

Second_year Sofias inlägg om hur de etiopiska kvinnornas vardagsslit går tvärt emot alla föreställningar om genus skulle kunna vara hämtat direkt från Sydafrika. Sydafrikas svarta kvinnor bär det här landet på sina axlar, och det är inte en lätt börda.

Det har sagts förut och det bör sägas igen, och igen, och igen – klass, etnicitet och genus hänger ihop och de som lider mest i Sydafrika är svarta kvinnor. Strukturell ojämlikhet, fattigdom och patriarkala mönster kombinerat med manlig frustration, HIV och alkohol gör att kvinnor både i townships och i rurala områden bär omänskliga bördor på sina axlar. Barn till tonårsmammor eller föräldrar som dött av AIDS tas om hand av moster, faster, mormor eller farmor, de flesta helt utan inkomst, och få fäder tar ansvar för sina barn.

Flera unga xhosakvinnor som jag pratat med på landsbygden i Sydafrika säger solklart att de aldrig vill gifta sig. Gifta kvinnor måste jobba alldeles för hårt, säger de. Enligt de rådande kulturella föreställningarna måste de sköta hemmet, hämta vatten, laga mat, allt, allt. Männen har hand om boskapen och om de måste hämta vatten sker det med åsna. En man skulle sällan bära vatten på huvudet.

Mycket finns att säga om detta, förstås, men mest slående är hur kulturella föreställningar om manlig styrka inte alls går ihop med vad som händer i vardagen. Mannen är sedd som överhuvud för att män är den starkare könet, men kvinnorna drar det fysiskt mycket tyngre lasset. En logisk kullerbytta som självklart inte bara är stark på Sydafrikas landsbygd, utan världen över. Fast tyvärr är det så att ju fattigare omständigheterna är, desto tyngre blir bördan på kvinnornas axlar.

Posted by Johanna Jansson at 07.00fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag oktober 30 2008

Gran Canaria - Mode

Denna vecka tänkte jag skriva lite om mode och om skillnaderna i mode mellan Sverige och här på Gran Canaria.

Men först vill jag poängtera, speciellt efter kommentaren till förra veckans inlägg från en förnärmad, tror jag kanarier, att jag är en svensk som flyttat till Gran Canaria. Det jag berättar om här är inte under några som helt omständigheter fakta, till 100% rätt och noggrant framforskat material. Det är vad jag har sett och upplevt. Det jag ser med svenska ögon och det jag i mitt huvud kommit fram till efter att ha gått och grunnat. Naturligtvis frågar jag min kanariska familj om saker som jag inte vet. Eller letar efter information på nätet. Men jag kan ju inte vara säker på att det som jag får fram är det rätta eller att det inte finns andra kanarier som vet andra saker.

Det jag skriver är bara observationer från mig. Denna bloggen är ju ett forum att skriva i om hur det är som svensk att bo utomlands och hur det är att bo just där du är.

Mode kan ju vara olika saker. Dels är det de som designerna åker till Milano, Rom och Paris för att titta på. Dels är det de som affärerna bestämmer att ta hem för att sälja, det som man ser i skyltfönsterna. Men framför allt är det de som sedan folket tycker om, köper och sätter på sig. Det man ser på gatorna.

Förr trodde jag att modet var, om inte likadant så i alla fall liknande i hela Europa. Man åker ju från hela Europa för att se på samma mode i modehuvudstäderna. Då borde det ju bli samma saker som kommer ut i affärerna sedan.
Men uj vad fel jag hade.

Jag har massvis med gånger köpt med mig saker som varit högst mode här nere och gett i present till min familj hemma. Dessa saker/kläder brukar vanligtvis gömmas undan i en byrålåda och eventuellt tagas fram när jag åkte hem för att skrattas åt.

En klassiker är en herrväska, typ axelremsväska i plånboksstorlek, som var jättemodernt här. Och fortfarande är. Jättepraktiskt. Min pojkvän använder det för plånboken, mobilen och nycklarna. Istället för att ha allt i fickorna. Jag köpte en jul en sådan väska åt alla familjens män. Jag såg aldrig någon använda någon. Men jag har hört att det har skrattats betydligt åt dem.

Nu när jag var hemma i Sverige på semester så såg jag att höstens stora modefluga för kvinnorna är att ha långkofta med skärp i midjan. Överallt såg man det. Höstmodet är på G här nere nu och jag ska ut i affärerna för att checka läget. Hittills har jag inte sett till någon långkofta med skärp. Däremot har jag sett benvärmare.
I 20 gradig värme?

081019_mode

Långkofta?

Posted by Yohanna Ode at 07.00fm to Aktuellt , Kultur , Nöje , Resmål , Shopping , Tips | Permalink | Comments (2)

Share/Save/Bookmarktorsdag oktober 30 2008

Halloween fest i Point Loma

068 När det är Halloween här i U.S.A är det verkligen halloween med råge. Det säljs kostymer i varenda affär och det går att lägga ner hur mycket pengar som helst på sin outfit om man vill. Jag var på Halloweenfest i lördags, en vecka innan den riktiga spökhelgen. Jag gick som Pippi Långstrump och blev faktiskt väldigt nöjd med min kostym trots att jag bara la ca 30 dollar på den.

Vi var ett rätt så stort gäng som träffades innan och fixade det sista på våra kostymer, snackade och lyssnade på musik. Sen bar det iväg till festen som var i en privat villa i Point Loma. När vi kom dit hade de gratis valid parking så det behövde man inte alls bekymra sig om. Superskönt eftersom det var ca 400 människor där, alla var utklädda.

021_4Det var ett stort dansgolv i trädgården med inhyrda dansare och videoskärmar. Ett mindre dansgolv inomhus, två discjockeys som spelade jättebra musik. Det fanns till och med en VIP avdelning som alltid här. Flera ordningsvakter och flera barer, en hel del gratis dricka och massor av Halloween pynt. Den läskigaste var en häxa som stod precis där man kom in, jag trodde den var en utklädd person men den visade sig vara elektrisk, hon såg precis ut som häxan i trollkaren från oz. Det kändes som att vara på nattklubb fast att det var hemma i någons hus.

Det var en hel del roliga outfits att titta på faktiskt och det var nästan det som var roligast av allt. Jag tog en hel del foton den kvällen.

Posted by Sofia Äng at 06.30fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag oktober 29 2008

Mer info kring sterlings konkurs

Från svenska resebyråföreningen

Flygbolaget Sterling, som under en längre tid brottats med ekonomiska problem, meddel-
ade natten till idag att man lämnat in sin konkursansökan.

Alla planerade flygningar har ställts in och ett mycket stort antal resenärer drabbas.

Vilket ansvar har resebyrån?
Huvudregeln är att resebyrån endast ansvarar i förhållande till kunden om resebyrån är part i avtalet med denne. En resebyrå agerar van-
ligen endast som agent åt en researrangör. Med arrangör menas den som faktiskt arran-
gerar resan, exempelvis ett flygbolag. Att resebyrån är agent innebär att resebyrån säljer tjänsten för annans räkning. Resebyrån blir därmed aldrig part i avtalet med resenären. Agenten förmedlar alltså endast kontakten mellan arrangören och kunden och har därför inget ansvar för avtalets fullgörande.

Endast flygbiljetter
Om resebyrån endast har sålt flygbiljetter med Sterling (seat-only) har inte resebyrån något ansvar, utan flygbolaget bär hela ansvaret i förhållande till kunden. Köp av enbart flygbil-
jett omfattas inte av resegarantilagen och kunden får därmed själv bära hela förlusten.

Det spelar inte någon roll för resebyråns ansvar gentemot kunden om resebyrån vid bokningen har använt kundens kontokort eller resebyråns eget. Om kunden är en konsument och har betalat resan, antingen direkt till Sterling eller till resebyrån, med ett kredit- eller betalkort (ej bankkort), kan dock kunden, med stöd av konsumentkreditlagen, ha rätt till ersättning från kortföretaget. Om resebyrån i sådana fall har använt sitt eget kontokort vid betalningen av resan, kan kortföretaget i efterhand framställa krav på ersättning från resebyrån, något som SRF anser att kortbolaget saknar stöd för.

Flygbiljett ingående i paketresa
Om en Sterling-biljett ingår i ett paket, an-
svarar enligt paketreselagen, arrangören av paketresan för avtalets fullgörande. Rese-
byråns ansvar är alltså beroende av om resebyrån själv har arrangerat resan eller endast förmedlat en resa som arrangeras av annan    Om resebyrån själv har arrangerat paketresan är resebyrån skyldig att, om det är möjligt, ordna ersättningsresa med annat flygbolag. I annat fall har kunden rätt till återbetalning. Eftersom den inställda flygningen beror på omständigheter utanför resebyråns kontroll, bör dock inte resenärer ha rätt till någon ytter-
ligare ersättning.

Om en resebyrå har sålt flygbiljetter med Sterling och samtidigt bokat hotellrum på eller i närheten av destinationsorten, är detta inte nödvändigtvis en paketresa enligt paketrese-
lagen men väl en paketreseliknande resa enligt resegarantilagen. Om resebyrån i detta fall på ett tydligt sätt gjort klart för resenären att resebyrån endast uppträder som agent (d.v.s. förmedlar kontakterna mellan rese-
nären och flygbolaget/hotellet), finns det inget som talar för att det är fråga om en paket-
resa. Sådana resor omfattas inte av paket-
reselagen och det finns inte heller någon annan lag som ålägger resebyrån något ansvar. Så länge resebyrån inte är avtalspart i förhållande till kunden har alltså inte rese-
byrån något ansvar för paketreseliknande resor. Eftersom resebyrån inte har något juridiskt ansvar för sådana resor måste utgångspunkten enligt SRF:s mening vara att den av resebyrån ställda säkerheten inte heller kan utnyttjas för ersättning till rese-
närer, som drabbas av arrangörens konkurs.

Information till resenärer
Vid köp av flygbiljett som ingår i en paketresa skall man vända sig till arrangören av resan.

Vid köp av endast flygbiljett har inte resebyrån något ansvar att återbetala resans pris. Kravet på återbetalning får därför ställas mot kon-
kursboet. Denna fordran utgör en s.k. opriori-
terad fordran, vilket medför att chansen för drabbade resenärer att få utdelning i konkur-
sen är tämligen liten. Anmälan av fordran tillsammans med kopior av biljetten skall snarast skickas till konkursförvaltaren.

Om biljetten har betalats med kreditkort eller betalkort (betalkort = kort för vilka man faktu-
reras i efterhand för gjorda köp) kan man ha rätt att vända sig till kortföretaget och få ersättning från detta bolag.

SRF 2008-10-29

Posted by ekbergh at 10.52fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag oktober 29 2008

Sterling Airwyas meddelar dessvärre att de går i konkurs den 29 Oktober 2008.

  De som beställt biljetter från Sterlings hemsida får inga pengar tillbaka av bolaget meddelar de via deras hemsida, och det gäller också returresor varför hemresa med annat bolag måste ske på egen bekostnad.

Travelstart kan dessvärre inte hållas betalninsgskyldiga för Sterlings konkurs. Vi rekomenderar våra kunder att kontakta sitt försäkringsbolag för att söka eventuell ersättning.

Vänligen

Travelstart

Posted by Travelstart at 09.41fm | Permalink | Comments (2)

Share/Save/Bookmarkonsdag oktober 29 2008

Sterling Airways i konkurs

Sterling_new_logo_lowcost_airline_p Sterling lämnar idag in sin konkurshandling.

Mer info finns på Sterlings hemsida.

SAS och Norwegian hjälper i vissa fall strandade passagerare.
Mer om det här

Posted by ekbergh at 09.33fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag oktober 29 2008

Sea World

188 Jag måste skriva ett inlägg om Sea World. Det är en av de kändaste attraktionerna här i San Diego och absolut värt ett besök när ni kommer hit. Amerikaner är väldigt bra på shower och underhållning, det är ju ett som är säkert. Sea World är en park med massor av roliga shower, akvarium och alla möjliga sorters djur som lever i havet. Ett måste är att se Shamu show, som är en späckhuggarshow. Det är faktiskt helt otroligt att de har kunnat lära dessa stora djur att faktiskt göra konster på kommando. Sen kan det vara kul att se delfinshowen också. 210

Sea Worlds hemsida
Det tar ungefär 4-6 timmar att gå igenom parken och se två till tre shower. På sommarkvällarna har de fyrverkerier varje kväll innan de stänger parken vid 22.00. De djur som jag tycker är roligast att se är dels hajarna som man kommer väldigt nära, sälarna, pingvinerna samt vitvalarna och isbjörnen i antarktiska avdelningen.

Jag blev faktiskt imponerad av Sea World, det är verkligen kul att se så mycket liv som lever i havet, allt från små färgsprakande koraller till stora valar.

Posted by Sofia Äng at 07.00fm to Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag oktober 28 2008

Den sydafrikanska ’utlänningsfrågan’ har många vinklar

Second_year Det främlingsfientliga våldet har försvunnit från nyhetsradarn här nere, men känslan bubblar och pyser bland unga frustrerade män i townshipen. I går rapporterades om att flertalet kvartersbutiker ägda av umakwerekwere, utlänningar från övriga Afrika, hade blivit plundrade i Masiphumelele township här i Cape Town som hämnd då ett rykte spridits om att en kwerekwere blivit anhållen för mordet på en liten treårig flicka i townshipet. I själva verket var den anhållne en sydafrikan. Men unga arga män väntar inte alltid på att kontrollera ryktens sanningshalt, och igen fick hårt arbetande mozambikier, somalier och andra betala för det med frukten av sitt arbete och sina sparpengar.

Intressant nog är umakwerekwere-frågan av omvänd betydelse på makronivå. Jag läste imorse att gruvindustrin fasar för att när Zimbabwe stabiliseras och Sydafrikas många zimbabwier kan flytta hem igen, då riskerar den sydafrikanska gruvindustrin att förlora en viktig andel av sin kvalificerade arbetskraft, vilket är ett potentiellt jätteproblem för ett land som förlorat en tredjedel av sina ingenjörer över de senaste 40 åren.

Detta är sannerligen en komplex problematik. Den arbetslöse mannen på gatan i townshipet och Sydafrika som ekonomi känner definitivt inte samma sak inför alla Sydafrikas hårt arbetande bröder och systrar från övriga Afrika.

Posted by Johanna Jansson at 07.00fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 27 2008

Olivkvistens festival

OlivtradMellan den 28:e oktober och den 8:e november äger Olivkvistens festival rum (för fjortonde året i rad) i norra Israel. Festivalens mål är att informera om allt som har med oliver och olivolja att göra samt förmedla ett budskap om fredlig samverkan mellan judar, araber, druser och andra folkslag som arbetar med olivodling i norra Israel.

Under festivalens gång kan man, på ett stort antal ställen, gå på guidade turer till fots, på cykel eller med bil. Då får man se vacker natur, odlade och vilda olivträd samt lära sig mer om oliver. Antika och moderna olivpressar visas också upp och det går även att provsmaka olivolja samt testa kosmetika baserad på olivolja.

Det kanske mest fascinerande under Olivkvistens festival är att besökarna erbjuds att hälsa på i privata hem utspridda i norra Israel. Det kan till exempel handla om drusiska kvinnor som berättar om matlagning hemma i köket eller judiska konstnärer som visar upp sina verk hemma i ateljén. Mycket spännande!

Mer information (på hebreiska) om Olivkvistens festival (med bland annat hela programmet) kan du hitta här.

Foto: ePublicist

Posted by Elliot Turvall at 07.00fm to Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag oktober 26 2008

Bli en weddingcrasher!

Bild4 Är du i Addis en lördag och vill uppleva något riktigt roligt, komma lite under huden på Addis Abeba kulturen så åk till Ghion hotell. Dit åker stora bröllopsföljen för att föreviga dagen med kamera och videokamera i högsta hugg. Ghions park är den absolut populäraste parken alla kategorier. Bröllopssäsongen är som hetast i januari och februari och även ljummen i september månad.

Åk till Ghionhotell som ligger bakom Midrocs skyskrapa vid stadion och förundras över de pompösa bröllopsspektakel. Limousinerna duggar tätt och brudparen går stolt i parad med sitt följe. Det består som oftast av mellan 3-6 marskalker/tärnor. Dem känns lätt igen på den identiska festutstyrsel och de små blomsterbuketterna det viftas med.

Det är mycket sånger och en och annan dans. Då springer brudparets släkt och vänner runt dem, hyllar och glädjs med dem och sjunger saker som att bruden är söt som en karamell eller att brudgummen är en riktigt lejonhane som fångat ett så fint byte. Var inte blyg, det är bara att delta i festligheterna.

Posted by Sofia Eriksson at 07.00fm to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE