Blogg / Kommentera

lördag oktober 25 2008

Italienska avstånd

BilistI Italien tänker man inte på avstånd på samma sätt som i Sverige, i Sverige handlar det om kilometer och mil. På frågan "hur långt är det dit?" blir svaret "si och så många kilometer". I Italien blir svaret på en liknande fråga istället ett svar som uttrycker tid. Tio minuter kanske, eller drygt två timmar.

Själv blev jag medveten om detta först när jag i Italien pratade med svenskar och de frågade mig om avstånd här nere och mina svar per automatik blev i minuter och timmar, medan de såg undrande på mig.

Varför denna skillnad kan man ju fråga sig. Ett svar som jag gett mig är att i Italien kan man inte som i Sverige utgå från att en kilometer i bil tar mer eller mindre lika lång tid överallt eller beror på vem som sitter bakom ratten. Det kan handla om motorvägar, små enkelriktade gator, högt trafikerade områden, improviserade vägarbeten och så en dos av den galna italienska trafiken och den världsberömda oberäkneligheten. Att säga hur långt det är och uttrycka sig enbart i kilometer räcker sällan som svar för en italienare. För det säger ju ingenting om hur lång tid det kommer att ta.

Italienarna undrar varför man ska försvåra det hela med att räkna om det i kilometer om man kan säga det i minuter och timmar. På en höft. Som med det mesta här nere.

Andra inlägg om italiensk trafik och bilkörning på travelstart hittar ni här, här och här.

Och på min privata blogg har ni bland annat ett inlägg här om skillnaden mellan svensk och italiensk bilkörning.

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.00fm to Förberedelser , Hyrbil , Kultur , Tips | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE