Blogg / Kommentera

onsdag januari 14 2009

Italienare och pasta

Pastarätt Få saker är så förknippat med Italien som pastan, och få saker älskar italienarna så mycket när de kommer till mat som sina pastarätter. Jag har fått veta att de sista åren har Sverige tagit avstånd från pasta och hävdar att det är en av bovarna bakom viktökning och fetma. Någonting som låter både komiskt och fel för mig som lever i Italien, ett av Europas smalaste länder, och äter pasta nästan dagligen och tenderar att gå ner i vikt snarare än upp. Så var ligger hemligheten?

Man vill kanske gärna hävda att det handlar om att njuta av maten som sydeuropeer och speciellt italienare kan, och inte räkna kalorier, och kanske har det med saken att göra, men jag tror att huvudanledningarna är två: först och främst att matfetterna överlag är vegetariska och att maträtterna överlag är kalorifattigare än den svenska husmanskosten, och sedan det faktum att pastan äts på ett annat sätt i Italien. Portionerna är mindre (100-120 gram pasta per person är grundregeln) och pasta anses som en rätt i sig och inte som ett komplement till exempelvis kötträtter. Pasta tillagas på alla möjliga sätt och kan exempelvis bli utsökt bara med tomat eller någon annan grönsak och olivolja som huvudingredienser.

I en balanserad diet som bygger på mycket vegetariska fetter och grönsaker har jag mycket svårt att se att pastan skulle vara en fälla för överviktiga, för det är till stor del grundstommen i det italienska köket. Därför tycker jag att det är tråkigt att många svenskar bannlyser pastan på bordet istället för att lära sig tillaga den på riktigt italienskt vis.

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.00fm to Mat och dryck | Permalink | Comments (2)

Comments

Håller med dig helt! Jag tror nog att många bör titta på hur de äter istället för vad de äter.

Posted by: Minghetti | 14 jan 2009 15.15.28

precis. och svenskar har ju en tendens att veva ner smält smör i kokt pasta. jag tror mer, att fetma (ej genetisk då) handlar om okunskap, eller ovilja att äta nyttigt.

Posted by: c | 14 jan 2009 20.42.46

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE