Blogg / Kommentera

tisdag februari 3 2009

Italiensk lokaltrafik

Busshållplats2 Jag har i sann svensk anda länge hållit fast vid idén lokaltrafik. Jag har cyklat eller gått till bussen, rört mig efter tidtabeller och haft biljetter i plånboken. Trots allt är ju Florens inte en speciellt stor stad med italienska mått mätt och mina ärenden har varit ganska flexibla, men efter drygt sex år har mitt tålamod och min välvilja tillslut gett upp och jag vill inget annat än röra mig med en egen bil.

Det ligger ingen större tillförlitlighet i tidtabellerna, och allt som oftast uteblir avgångar. Man kan alltså inte ta sista bussen, eller bussen som kommer fram precis lagom till ett möte, för just den avgången kan utebli, så man går till bussen med stor marginal om man behöver komma i tid.

Bussarna och avgångarna är inte heller tillräckligt anpassade för rusningtrafik, vilket gör att man ofta inte kommer in i bussen eller får stå som en sardin i burk under tidig morgon, lunch och sen eftermiddag, ingen höjdare under sommarmånaderna och plus 35- 40 grader i skuggan.

Sen har vi de italienska strejkerna. Ofta och gärna strejkas det i Italien. Och strejkar lokalbussförarna stup i ett under löneförhandlingsmånaden, eller bara helt plötsligt, sitter man i klistret. För det kommer inga bussar alls.

En undersökning gällande lokaltrafiken runt om i Europa visade nyligen på att den italienska lokaltrafiken hörde till de dyraste i Europa, och erbjöd bland den sämsta servicen och tillförlitligheten.

Så vad ska jag säga? Lokaltrafiken är inte Italiens starka sida, och mitt tålamods värsta fiende. Men ingen är ju perfekt heter det ju, så jag kan ha överseende med de italienska bussarna - bara jag får mig en egen bil!

Posted by Sophie Abrahamsson at 11.20fm to Kultur | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE