Blogg / Kommentera

tisdag februari 17 2009

Santa Maria Novella kyrkan i Florens

P4020326

Som turist anländer man ofta till Florens med tåg och kliver av på centralstationen SMN, Santa Maria Novella. Vad få reflekterar över är att tågstationen fått sitt namn från den kyrka som ligger alldeles invid, Santa Maria Novella kyrkan.

Det är en av Florens viktigaste kyrkor, som tillhör Domenicanordern. Redan 1221 lades grunden för kyrkan av de ditflyttade domenicanerna. Men man anser att kyrkans grund härstammar från Romartiden, och man har hittat lämningar under sakrestian.

Den berömde italienska arkitekten och poeten Leon Battista Alberti formgav den marmorbeklädda framsidan som stod klar 1470. Under 1500-talet tog sig även Giorgio Vasari an dekoren, och i mitten av 1800-talet Enrico Romoli. Under 2006 gjordes den senaste restaureringen av Santa Maria Novella kyrkan.

Det sägs att den berömde renässans konstnären och poeten Michelangelo var mycket förtjust i denna kyrka och kallade den för sin fästmö, ”la sua fidanzata”.

Självklart är Santa Maria Novella värd att betrakta både in- och utvändigt och listan på sevärdheter är i stort sett outtömlig om ämnet intresserar, och är värd en grundlig genomgång. För de mindre kulturintresserade som besöker Florens tycker jag i vart fall att man bör stanna upp och betrakta den kyrka som faktiskt gett namn till både tågstationen och piazzan Santa Maria Novella.

Posted by Sophie Abrahamsson at 01.46em to Kultur , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE