Blogg / Kommentera

fredag mars 13 2009

Träffpunkten vid Afrodites vik

DSCN4183

Träffpunkten framför andra för svenskar i Grekland är Skandinaviska kyrkan. Den har fungerat oavbrutet i över 30 år. I början var den mest till för alla de båtar med skandinavisk personal som la till i Pireus hamn – då kallades den också för sjömanskyrka, men numera har den en annan karaktär. Nu är den istället en viktig träffpunkt för bofasta skandinaver i Aten-Pireusområdet men också för alla de turister som besöker landet under sommarhalvåret.

Att den ligger där den ligger, vid Afrodites vik på Akti Themistokleous 282, det vill säga alldeles vid havet i Pireus, har förstås att göra med att det var lätt för sjömännen att ta sig dit när de hade några timmar ledigt i hamn. För de turister som bara är på kort besök i Aten kan det kännas lite långt bort (man måste åka tunnelbana till Pireus, sen buss 904), men det brukar vara värt besväret – inte minst på grund av det goda hembakade kaffebrödet!

Kyrkan har förutom cafeteria även internet, bibliotek, tv-hörna, nordiska tidningar och en lägenhet för  korttidsuthyrning. Man ordnar också gudstjänster och andra aktiviteter varje vecka. Öppettiderna är för tillfället klockan 17-20 måndag till fredag samt söndag kväll. Så den som tänker åka med kvällsbåten från Pireus hamn ut till någon ö i Egeiska havet hinner gott och väl med att ta en fika först på Skandinaviska kyrkan.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 05.57em to Förberedelser , Kultur , Religion , Tips | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE