Blogg / Kommentera

lördag april 4 2009

Den italienska landsbygden

Italien är ett land som sällan varvar ner. Människorna är pratglada och teatraliska, trafiken kaotisk och storstäderna ett myller av turister och italienare som jobbar och rusar mellan ärenden. Italien är ett land som entusiasmerar med städer som aldrig sover, där man bor nära inpå och stannar och pratar med alla, och där det alltid finns krångel och oväntad problematik runt hörnet.

P3170423 Men tackolov finns även den italienska landsbygden. Fram till slutet av andra världskriget var det just den som höll majoriteten av italienarna. Små trattorior, farbröder på bänkar i skuggan på de heta sommareftermiddagarna, gamla stenhus omgärdade av olivträd, grusvägar och små alimentaributiker med traktens frukt och grönsaker och granngårdens oxkött och ägg. Nu precis som då, kan man hitta platser där tiden stannat och lugnet fortfarande härskar, även om de ständigt blir färre. Där man kan sitta i cypressens skugga, lyssna på syrsor och plocka plommon och apelsiner direkt från träden. Där man man lägga sig under hundraåriga olivträd, betrakta medeltida stenhus med pyttesmå dörrar och gå in i kyrkor som står på gröna kullar dit ingen turist hunnit med sin videokamera än.

Min beskärda del av den svunna italienska vardagen, har jag hittat ute i den toscanska landsbygden. Och den blir ett sätt för mig att varva ner då jag bor inne i Florens lilla, men intensiva, verklighet till vardags.

Posted by Sophie Abrahamsson at 11.20fm to Kultur | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE