Blogg

« mars 2009 | Main | maj 2009 »

torsdag april 30 2009

Missa inte David Goldblatt på Malmö konsthall!

David Goldblatt är en Sydafrikansk fotograf som började dokumentera Sydafrikas olika samhällen redan 1948. Han har fotograferat under apartheidtiden och framåt, den ständiga utvecklingen som fortfarande är i full gång i Sydafrika. Han har fotograferat allt från de svarta arbetarna när de ska till jobb tidiga mornar i "townshipsen" till olika korsningar runt om i Sydafrika, vilket utger denna utställning "Intersections Intersected". It´s a must för dem som är intresserade av Sydafrikansk historia och såklart för alla konstbuffs.

01166c1f3011171f8e
Utställningen vara bara tom den 10 Maj så skynda er!!!

Posted by Alexander S Ekbergh at 12.07em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag april 30 2009

Nere i tunnlarna i Ho Chi Minh

Gömselhåla Från krigszon till turistattraktion - Co Chi tunnlarna. I närheten av Ho Chi Minh City i södra Vietnam hittar man en av landets största turistattraktioner. Spåren efter Vietnamkriget visas upp. Intressant, imponerande och en smula klaustrofobiskt...

Väntandes på minibussen som ska ta oss ut till Co Chi tunnlarna får vi som vanligt varje morgon lyssna på den dagliga propagandan som ljuder ut över gatorna från högtalarna. Minibussen tar oss till Co Chi området och vi blir under färden trollbundna av vår guides berättelser om kriget. Han är krigsveteran och kämpade under kriget tills han blev tillfångatagen och satt i fängelse. Han berättar om tiden under kriget och om hur han i fängelset fick jobba med att gräva upp och desarmera landminor.

Vi kommer fram och början rundturen av krigsområdet med en film om Vietnamkriget. Bomber och vapen, flyende människor och brinnande byggnader. Guiden berättar med fortsatt inlevelse mer om just platsen vi nu befinner oss på. Här levde och gömde sig många tusen människor under jorden, både civila och vietcongsoldater. De underjordiska tunnlarna är mellan 20-30 mil långa (!) och slingrar sig runt ett stort område. Vi slussas runt till olika anhalter i skogen där olika byggnader finns, både gamla från kriget och några nya. Vi får se fällor som vietcongsoldaterna byggt och höra historier som ger oss rysningar. Vill man får man köpa skott till något stort och läskigt vapen och skjuta mot en måltavla.

Klaustrofobin inbefinner sig när vi går ner i en liten del av de extremt låga och trånga tunnlarna. Bitvis är det kolsvart där nere och de knappa 60 meterna man kryper känns mycket längre! Det är skönt att komma upp i solen igen. Hur kan det ha varit att tillbringa dagar i sträck där nere?

Hela utflykten avslutas med en turistsouvenirshop deluxe med döda ormar och skorpioner i flaskor med dålig Whiskey. Skål! Det har varit en lärorik dag.

Posted by Lenita Kääriä at 09.00fm to Sevärdheter | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag april 29 2009

Smittskyddsinstitutet utfärdar resevarning avseende Mexiko

Monterrey México by CarlosBravo

Smittskyddsinstitutet har nu gått ut med en resevarning avseende resor till Mexiko, med hänsyn till Svininfluensans spridning i landet. Detta innebär att alla icke-nödvändiga resor till Mexiko avråds, främst med tanke på risken ett besök kan innebära för den enskilda individen samt att nödvändig sjukvård som krävs vid insjuknande inte alltid finns tillgänglig på alla platser i landet.

Denna avrådan har samma effekt som i de fall UD avråder från resor till länder.

Läs mer på Smittskyddsinstitutets hemsida.

Bild: CarlosBravo

Posted by Travelstart at 11.15em to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag april 29 2009

Butikstips till den nyinflyttade i New York

99cents220px_7453 Det är ju alltid en ganska stor grej att flytta. Om man samtidigt byter stad och dessutom land blir det än mer omvälvande. Och det blir dyrt.

När jag packade för att åka till New York tyckte jag att jag var duktig som plockade ur en massa grejer ur bagaget i sista stund. Men faktum är att alla de klädesplagg jag tog bort saknar jag nu. En del så mycket att jag gått och handlat nytt. Och tanken slog mig ju aldrig att ta med handdukar, lakan och köksgrejer - sånt kan man ju köpa här. Men faktum är att det är mycket man kan - och måste - köpa här och det blir en del när man startar från absolut noll. Inte ens när man flyttade hemifrån första gången stod man tomhänt på det här sättet.

Det blir inte heller lättare av att man i en ny stad inte vet var de billiga loppisarna ligger. Antik- och begagnatbutikerna i New York är dyrare än att köpa nytt. Craigslist är det många som tipsar om men man kan ju inte ringa runt till olika privatpersoner när man behöver så mycket. Jag valde att åka till IKEA som inte ligger så långt bort, gratisbåt till butiken i Brooklyn går direkt från pir 11 på södra Manhattan. Men häromdagen hittade jag en ännu billigare butik - och på Manhattan.

Jack's World har flera butiker i stan. I den jag var på 32nd Street kostade i princip allt på bottenvåningen 99 cent. Här finns glas, köksredskap, städprylar, tvättmedel, skönhetsprodukter, en del kläder och så en massa matvaror. Till exempel kan man spara mycket bara genom att köpa upp sig på ett basutbud av kryddor här. De kostar nämligen massor i andra butiker.

Jack's är förstås ingen rolig och mysig butik att shoppa i, men just när man är i situationen att man snabbt måste köpa på sig i princip allt, då är den ett fynd.

Butikerna ligger på:
32nd Street mellan 6nd och 7th Avenue
40th Street mellan 5th och Madison Avenue
45th Street mellan 5th och 6th Avenue

Posted by Lotta Zachrisson at 11.05fm to Global Citizens , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag april 28 2009

Fantastisk USA-kampanj samt familjeerbjudande‏

Fantastiska erbjudanden med SAS
SAS sänker nu priserna till USA och Asien, och firar detta med en fantastisk kampanj till Nordamerika. Te en titt på nedanstående prisexempel.

Ifall du planerar familjesemestern har vi goda nyheter. Under en begränsad period får varje familj ta med sig upp till 3 barn, mellan 2 och 11 år, och endast betala för skatter och bränsletillägg för dessa. Detta fantastiska erbjudande gäller till Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Phuket, Krabi och Koh Samui.

Säljperiod USA: T.o.m. 15 maj 2009
Resperiod USA: T.o.m. 13 juni 2009, sista hemresedag är 19 juni

Säljperiod barnerbjudande: T.o.m. 9 maj 2009
Resperiod barnerbjudande: 19 juni – 01 september 2009
 
Stockholm
New York- kr.4485 Chicago- kr.5218
Washington- kr.5498 Seattle- kr.6417
Fira försommaren i fantastiska Wien!
Austrian Airlines är ett flygbolag som kännetecknas av hög service. Just nu erbjuder de fantastiska priser till Wien, en av världens mest mångfacetterade städer.

För mer information om Wien, klicka på bilden.
 
Stockholm
Wien- kr.1078
Czech Airlines
Ingen resa behöver slopas tack vare Czechs Airlines fantastiska priser. Nu har de dessutom reducerat kostnaderna för utsläppsrätter.

Glöm inte bort att Czech Airlines flyger flera gånger i veckan och bjuder på gratis mat och dryck under resan. Ha en trevlig resa!

Säljperiod: 28 april – 19 juni 2009
Resperiod: 28 april – 31 augusti 2009
 
Stockholm
Aten- kr.2414 Budapest- kr.2291
Kiev- kr.1934 Ljubljana- kr.2529
Madrid- kr.1416 Milano- kr.1963
Marseille- kr.2289 Strasbourg- kr.2521

Posted by Travelstart at 01.03em to Aktuellt , Flyg , Kampanjer | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag april 27 2009

Svininfluensan i Mexiko och USA

Mexico Citys flygplats är fortfarande öppen, men besökare ombeds följa vissa rekommendationerDe senaste rapporterna om Svininfluensans spridning mellan människor har fått stor uppmärksamhet i media, och över 100 personer uppges nu vara döda i influensans spår och långt fler är insjuknade. Oro sprider sig nu bland resenärer på väg till och i Mexiko.

Flygplatsen i Mexico City, Benito Juarez, är fortfarande öppen precis som vanligt men särskilda hälsokontroller finns upprättade på plats och personal informerar samtliga anländande om utvecklingen. Flygplanens befälhavare har dessutom rätt att inte släppa ombord de som uppvisar influensasymptom.

Anländande till Mexiko uppmanas nu att vidta extra säkerhetsåtgärder då läget där är mycket allvarligt. Turister råds att undvika folksamlingar, kroppskontakt, att noga och regelbundet tvätta händer, och hålla sig uppdaterad med vad som händer och rapporteras om influensans fortsatta spridning.

Läs mer på svenska ambassaden i Mexikos hemsida, eller på Smittskyddsinstitutet.

Bild catdog_lam 

Posted by Travelstart at 10.15fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag april 27 2009

Jean Michel Jarre till Sverige!

Den franske synthpionjären Jean Michel Jarre kommer till Sverige med sin "World Arena Tour" i maj.

Jarre hör till en av de mest innovativa och betydelsefulla inom elektronisk musik. Han har exalterat miljontals människor live och har slagit många världsrekord i besökarantal
Med en helt ny superproduktion lovar Jarre inför turnén att sammanföra den energi som enbart en makrokonsert kan frambringa, den känsloladdningen som en arenakonsert lockar ur besökaren. Med en fusion av analoga synthar, nyskapande digital teknologi, enorma videoprojektioner (full HD), spektakulär laser- och ljuskoreografi har Jean Michel Jarre skräddarsytt en arenashow som summerar hans talang och förmåga att skapa evenemang som blivit milstolpar i musikhistorien. Han kommer att framföra musik från hela hans karriär.


Jarre260


Posted by Alexander S Ekbergh at 10.11fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag april 26 2009

Om att ta körkort i Nairobi

BilJag ska ta körkort här i Nairobi! Efter att ha hört mig för bland bekanta fick jag tipset att the Automobile Association of Kenya (AA) är den bästa körskolan. När jag ringde för att få prisinformation fick jag också reda på att jag kan ansöka om ett internationellt körkort när jag tagit det kenyanska så att jag kan köra även i Sverige... Jag tar det med en nypa salt, men visst vore det sjysst om jag kan köra hemma i Sverige i sommar.

Så vad kostar ett körkort i Kenya? Jo, det går på 11 000 Kenyanska Shilling vilket motsvarar cirka 1100 svenska kronor. I priset ingår bland annat trettio lektioner, medlemskap i Automobile Association, bokning av körtest och användning av AA-bil under uppkörningen.

Med tanke på hur hektisk trafiken i Nairobi är och att jag är en riktig rookie i förarsätet kommer det här bli en utmaning... Önska mig lycka till!

Hemsida: http://www.aakenya.co.ke/

Posted by Susanna Westgren at 11.17em to Global Citizens | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag april 25 2009

Ska du jobba i Norge i sommar?

Många svenskar åker till Norge för att jobbaNorge är ett allt mer populärt alternativ för svenskar som vill tjäna "the big buck". Lönerna är högre och skatten lägre än i Sverige, och landet i sig är bedårande vackert. Just nu råder det febril aktivitet i Norgeforumet på Backpacking.se, där svenskar i alla åldrar försöker få ihop alla praktiska detaljer inför stundande sommararbete i vårt grannland.

Har du själv planer på att åka till Norge och jobba i sommar är det värt att kika in där - du får med stor sannolikhet svar på de flesta av dina frågor gällande skatter, boende och allsköns detaljer kring vad du bör veta innan du beger dig över gränsen!

Posted by Travelstart at 02.26em to Aktuellt , Tips | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkfredag april 24 2009

Lite historia om jordbävningarna i Italien

Att Italien är ett land med stor risk för jordbävningar kan knappast ha undgått någon efter den fruktansvärda jordbävningen i Abruzzo nyligen. De flesta regionerna i Italien känner då och då av lättare skalv, men vissa områden löper större risk än andra att drabbas av allvarliga och förödande skalv. Man räknar med att 3 miljoner italienare lever i riskområden och främst handlar det om områden i Syditalien.Vad ett allvarligt jordskalv förorsakar och hur återuppbyggandet blir, varierar från gång till gång. Här kommer lite historia om de större jordbävningarna i Italien under modern tid.

1908 - Messina (Sicilien) Magnitud 7 på Richterskalan. 150.000 döda, i stort sett hela staden rasade till marken. Man har omöjligt kunnat räkna de som blev bostadslösa. Återuppbyggnaden har kostat 100 miljarder euro (!). Fortfarande lever folk i baracker drygt tre generationer senare och hundra år efter jordbävningen.

1968 - Belice (Sicilien) Magnitud 6,4 på Richterskalan. 236 döda och 70.000 hemlösa. Sammanlagt förstördes 14 sicilianska samhällen.

1976 - Friuli (Nordöstra Italien)
Magnitud 6,2 på Richterskalan. 989 döda och över 3000 skadade. 100.000 hus förstördes eller blev allvarligt skadade. Redan tio år senare räknades staden som återuppbyggd, mycket tack vare att de lokala myndigheterna fick ansvaret.

1980- Irpinia (Campania, Syditalien) Magnitud 6,8 på Richterskalan. Över 2.500 döda och 9.000 skadade. Över 300.000 personer blev hemlösa i område kring Campania och Basilicata. Regionen hör till en av de fattigaste i Italien och trots enorma summor pengar lever otroligt många människor i provisoriska baracker och ekonomin har aldrig återhämtat sig.

1997 - Umbria och Marche (Nordöstra Centralitalien)
Magnitud 5,6 på Richterskalan. Enbart 11 döda och 126 skadade men 32.000 personer utan bostäder. Den berömda kyrkan, la Basilica di Assisi rasar.

2002- Molise (Centralitalien) Magnitud 5,6 på Richterskalan. 30 personer omkommer, varav 27 små barn och deras lärarinna då skolan i San Giuliano rasar. 21 kommuner drabbas och sammanlagt förlorar 5.500 personer sina hem.

Vad gäller den fruktansvärda jorbävningen i Abruzzo har antalet döda stigit till strax under 300, och det är ännu svårt att veta exakt hur många som förlorat sina hem, och vad återuppbyggnaden kommer att kosta.

En liten flicka döps i all enkelhet i ett av tältområdena som är uppsatta för det numera hemlösa. Hon vet ingenting om vad hon varit med om. Men alla gråter. Hon symboliserar la rinascita, återfödelsen. Samma dag kommer nya skalv som mäter mer än 4 på richterskalan. Personer som har förlorat allt men som säger att vi böjer oss inte, vi ska bygga upp allting igen. det ska bli som det en gång var.
.

(Hela texten hittar ni på min privata blogg, här.)

Posted by Sophie Abrahamsson at 09.39fm to Aktuellt , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE