Blogg / Kommentera

tisdag april 21 2009

Påsk på Gran Canaria

0904114_paskjesus_sergisblog Ja påsken kom och gick, supersnabbt som vanligt. Fyra dagars ledighet har man här precis som i Sverige. Men här är man ledig torsdag, fredag, lördag och söndag. När jag berättade att svenskarna är lediga fredag till måndag suckade man och sa:
- Ja svenskarna vet hur man tar ut det mesta ur en ledighet. På sånt sätt så förkortar man ju två arbetsveckor istället för att helförstöra en som här.

Ja, spanjorerna kan vara avundsjuka på svenskarna de också.

Spanien är ju ett katolskt land och man firar (eller sörjer) på påsken av precis samma skäl som i Sverige, Kristi korsfästelse, död och uppståndelse. Kyrkan och religionen är en viktig del av livet här. Men jag trodde, och nu ska jag avslöja min obildning i religion, att Jesus korsfästes på långfredagen och därför så kallas den lång. För den blev så lång eftersom han satt på korset. Då skulle det ju stämma med själva uppståndelsen på måndagen, som vi har som helgdag. 

Ni kommer ihåg: ”korsfäst, död och begraven. Nederstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda. Uppstigen till himmelen. Sittande på allsmäktig Gud faders….” och så vidare?

Men nu talade svärfar om för mig att Jesus dog på torsdagen och uppstod ifrån de döda på söndagen då man firar själva firningen så att säga. Uppstigningen till himmelen skedde inte då, utan senare vid ett annat tillfälle. Och det är det som vi firar i Sverige, Kristi himmelsfärdshelgen. Så det så!

Här firar man påsken med en massa processioner på gatorna. Det börjar på onsdagskvällen då man har Jesus på åsnan i en procession som ska påminna om när Jesus red till olivlundarna och tog emot budskapet uppe i bergen. Man delar ut olivkvistar som folk sedan har hemma eller i bilen. En annan helg senare bränner man upp dem (jag återkommer om detta i ett annat inlägg). Sedan fortsätter det med olika processioner under helgen och högmässa i kyrkorna. Här kan ni se lite bilder från den lokala tidningen.

Men ska jag vara riktigt ärlig så firade de flesta kanarier påsken med att hyra en bungalow i södra delarna eller åka på camping. Och åkte bort för att sola och bada under dessa fyra, lediga dagar. Bilköerna var enorma, både för att åka ut ur Las Palmas på onsdagskvällen/torsdagsmorgonen och för att återvända på söndagskvällen. Bilder från ”påsksemestern”.

Och det är väl ingenting att sticka under stol med att folk hellre ligger på playan en ledig helg än att sitta i kyrkan.

Foto: sergis blog

Posted by Yohanna Ode at 11.36fm to Aktuellt , Kultur , Religion , Resmål , Sevärdheter | Permalink | Comments (1)

Comments

Vi var i Playa del Ingles under Påsken och vi tyckte också att det var väldigt trångt på gator och torg. Vi läste oss till att det hade kommit 80 tusen mer till PdI under Påsken. Jag saknar ön så ofantligt mycket!

Posted by: AnneliH | 22 apr 2009 22.23.42

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE