Blogg

« maj 2009 | Main | juli 2009 »

tisdag juni 30 2009

Michael Jackson spelas överallt i New York

Saxofon450px_P1030998 Jag var på väg från Coney Island på tunnelbanan när en tiggare satte igång sin monolog. I USA berättar de ofta högt för alla i hela vagnen om sin situation innan de går runt och ber om pengar. Jag satt och pratade med en kompis så hörde inte exakt vad han sa, men han nämnde något om Michael Jackson i alla fall. När jag kom hem och såg nyheterna förstod jag varför artistens namn kommit upp.

Redan dagen efter började det. En gatumusikant framför trapporna till Metropolitan Museum spelade hiten "Bad" på saxofon för de som ville lyssna. På kvällen kördes några dansanta låtar i nedervåningen på den bulgariska klubben vi var på. Och när jag var ute i går sattes Jackson Five-skivan på som avslutning när de skulle stänga. Jag har också läst om olika tribute-kvällar runt om på stan. Vart man än går så hör man Michael Jacksons musik, det är en sak som är säker.

Man kan ju tycka vad man vill om låtarna och framför allt mannen bakom dem, men det går inte att förneka att Michael Jacksons musik har berört många. Han sörjs säkert över hela världen, men förstås framför allt här i sitt hemland.

Posted by Lotta Zachrisson at 03.29em to Aktuellt , Global Citizens , Music | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juni 30 2009

Google City Tours

Nu har Google gjort det igen! En extremt grym funktion... Google City Tours, skriv bara in vilken stad du ska resa till så kommer där med en gång upp en rutt av sevärdheter. Det bästa är att det inte bara är storstäder du kan hitta intressanta rutter, utan även småstäder.Google City Tours Se mer här

Posted by Alexander S Ekbergh at 10.49fm to Aktuellt , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 29 2009

Travelstart Earth Ambassador

Nu är Malmökontoret i flyttande tider, vi ska få ett nytt fräscht kontor utmot kanalen och gågatan.

Det blir en liten nystart för oss här på TS och hoppas på mycket kreativitet och nytänkande.

Så då blir första steget att bli ett grönare Travelstart och därför är vi nu igång med letandet av vår "Earth Ambassador". Ambassadören kommer få i uppgift att komma med ideer och lösningar på hur vi kan göra vårt bästa för att spara på moder jords resurser. Personen i fråga komma också att blogga lite om våra framsteg här på kontoret. Så håll ögonen öppna för "The Earth Ambassador" här på bloggen.

6a00d83451b96069e200e551f68beb8833-800wi

Posted by Alexander S Ekbergh at 02.25em to Livet på kontoret | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 29 2009

Copenhagen Jazzfestival 3-12 July

Den tredje Juli börjar årets jazzfestival i Köpenhamn. I år bjuds det på artister som Chick Corea, José González, The Blind Boys of Alabama och en tribut till Nina Simone med bland andra Dianne Reeves och Angélique Kidjo.
Det är den 31:a året av festivalen i år och är som vanligt den största musikaliska händelsen på hela året i Köpenhamn.
 Copenhagen-jazz-festival-2009

Posted by Alexander S Ekbergh at 01.39em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 29 2009

Rökförbud i Grekland

Det drar ihop sig till rökstopp i Grekland. Den 1 juli i år träder en ny lag i kraft som förbjuder rökning i alla offentliga lokaler samt på matställen och kaféer. Dessutom får inte tobak säljas till personer under 18 år.

Kampanjen som heter "Grekland släcker cigaretten" är i full gång - man hör om den på TV, i radio och ser den i annonser och på affischer. Och folk pratar om den förstås. Och det man mest hör är luttrade kommentarer om att "det kommer aldrig att fungera", "vem bryr sig om såna lagar" osv. Grekerna hör till de mest inbitna rökarna i Europa och inställningen att "jag röker där jag vill" ändras inte över en natt!

Men det har långsamt blivit bättre om man ser tillbaka en tioårsperiod. Då röktes det precis överallt men nu är i alla fall alla bussar och tåg rökfria, alltid något. Det svåraste med den nya lagen blir nog rökförbudet på matställen och kafeterier, det är nästan omöjligt att tänka sig ett grekiskt kafé där man inte får röka. Under en period har man försökt med rökfria avdelningar på matställen, men det har inte fungerat nåt vidare.

Men när det gäller små ställen, mindre än 70 kvadratmeter, så har lagen ett kryphål, för då får ägaren välja om man vill tillåta rökning eller ej. I vilket fall som helst så är det en lag som närmar Grekland till övriga EU-länder när det gäller rökning, nu återstår det att se hur den efterlevs. (Bilden visar kampanjens logotyp).

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 07.00fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag juni 28 2009

Fingeravtryck i passen från och med den 28 juni

Från och med i dag den 28 juni kommer alla nya pass som utfärdas i Sverige att förses med fingeravtryck. Anledningen är ett internationellt samarbete som ämnar att förbättra säkerheten och minska det utbredda missbruket av pass - som är vanligt bland annat vid människosmuggling och terroristbrott.

Fingeravtrycken kommer att lämnas på passexpeditionen vid ansökningstillfället, och med hjälp av en teknik som kallas biometrisk information lagras det unika avtrycket i ett chip i passet. Observera dock att samtliga gamla pass utan fingeravtryck gäller giltighetstiden ut.

Det kan även vara bra att veta att från och med den 15 juli i år kommer ansökan om pass utomlands på en ambassad eller generalkonsulat att kosta 1400 kronor, jämfört med 400 kronor som priset var tidigare. 

Läs mer på UD, och på polisens hemsida.

Posted by John Christoffer Sundström at 07.00fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag juni 27 2009

Johannes döpares dag på Gran Canaria

090625_midsommar_vincrosbie Midsommar firas också här på Gran Canaria, precis som på så många andra ställen i världen. Och som på så många andra ställen så är den ursprungliga ritualen en hednisk sådan som firar sommarsolståndet. Sedan har den kyrkliga ”världen” tagit över firandet och gjort det till en kyrklig ritual med Johannes döparen i centrum och som anledning.

Här firas alltid midsommar eller San Juan (Sankte Johannes) den 24 juni som är dagen efter natten då sommarsolståndet infinner sig.
Dagen innan, midsommaraftonen i Sverige, är inte helgdag här. Och dagen efter är helgdag ibland, beroende på antalet andra helgdagar under året.

Det största firandet på ön här finner man på stranden i Las Palmas, Las Canteras-stranden med stort fyrverkeri vid 12-slaget. Men det ursprungliga firandet är att tända eldar och bränna upp allt gammalt, det ser man fortfarande på andra delar av ön. Den historiska anledningen till eldarna var att ge extra kraft åt solen som efter denna dagen blir allt svagare och svagare ändra tills vintersolståndet.

Jag hade inte turen att få vara med om firandet i år. Men vi var på stranden dagen innan och redan på eftermiddagen så märkte man att folk började komma till stranden för att få bra platser. Och på många olika ställen på strandavenyn så monterades olika scener upp inför kvällens uppträdanden.

På Canteras-stranden är det förbjudet att tända eldar, även om det är lite si och så med följandet av regeln, och de flesta har med sig picknick-korgar och tillbringar natten på stranden. Vid 12-slaget ska alla i och bada också och tvätta av sig gamla synder, få tur eller 100 andra olika anledningar.

Se bilder från den lokala tidningen Canarias 7, på midsommarfirandet på stranden >>>. Klockan tre på natten avslutade polisen festen på stranden på grund av flaskkastning och flera bråk. Tidigt på morgonen kom städpatrullen till stranden och fick ta hand om alla sopor som låg kvar.
Se bilder på detta här >>>

”Otroligt” skriver många på tidningens hemsida. ”Det gör ont i mitt hjärta att se vår strand så nedsmutsad och dåligt omhändertagen”. Titta här vad andra svenskar skriver om midsommarfirandet på Gran Canaria >>>

Foto: Vin Crosbie

Posted by Yohanna Ode at 07.37fm to Aktuellt , Global Citizens , Kultur , Music , Nöje , Religion , Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juni 26 2009

Kampanj 26-28 juni med Finnair!
Ta genvägen till Asien!


Finnair satsar på att göra långa resor korta. I synnerhet då du flyger till Asien. Bland annat tack vare att Finnair flyger från Helsingfors är det tydligt att de lyckats med att minimera restiden.

I helgen 26-28 juni erbjuder Finnair en fantastisk kampanj till Bangkok och Hongkong! Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Prisexempel är t/r inkl. skatter och avgifter:

Bangkok från 4560kr
Hongkong från 4842kr

Försäljningsperiod: 26-28 juni 2009

Resperiod till Bangkok: 
Utresa:15 AUG – 24 OCT 2009
Hemresa: 03 SEP – 31 OCT 2009

Resperiod till Hongkong:
Utresa: 26.6, 29.6, 6.7, 8 – 9.7, 17 – 19.7, 21 – 24.7 2009
Hemresa: 6.7, 8.7, 12–13 .7, 15– 18.7, 22.7, 24.7, 27.7 2009 


Om Finnair


Finnair är marknadsledande inom flygtrafiken till och från Finland och inom gatewaytrafiken via Finland. I flyg- och frakttrafiken mellan Europa och Asien har Finnair en växande roll. Helsingfors läge vid huvudleden mellan Europa och Asien ger Finnair Europas största naturliga marknadsområde i Asientrafiken. Finnair är med i oneworld-alliansen som består av högklassiga flygbolag. Finnair erbjuder även ett brett linjenät ut i världen från Stockholm och Köpenhamn.

Hos Travelstart hittar du alltid de bästa priserna på flygbiljetter med Finnair! 

Posted by Alexander S Ekbergh at 10.17fm to Kampanjer | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juni 26 2009

Bodie ghost town – spökstaden i den vilda västern

Bodie ghost townLångt ute på östra Kaliforniens vidsträckta prärie, i närheten av magiska Mono Lake, ligger Bodie - en äkta gammal guldgrävarstad som sedan den övergavs i slutet på 1800-talet har förvandlats till en av landets bäst bevarade spökstäder. Ett besök hit, i synnerhet under lågsäsongen (höst/vinter) när turisterna är färre, är som att resa i tiden, och är tveklöst värt en omväg för den som är i trakten.

Inträdet är endast någon enstaka dollar till det en gång så blomstrande Bodie, som sedan 1979 är klassat som en State historic park och som i dag sköts av en parkförvaltning. Det är troligtvis den återhållsamma exploateringen av staden som turistmål som bidrar till dess känsla av autenticitet och till det faktum att den anses vara så välbevarad.

Här finner man staden precis som den en gång var, varken mer eller mindre. I den gamla saloonen står flaskorna kvar på den dammiga bardisken, i skolan är svarta tavlan fortfarande full av ålderdomliga texter och kyrkans bänkar står än i dag prydligt uppradade mot en orgel och ett altare. Att vandra omkring bland alla slitna fasader (fulla av kulhål, förstås) och genom de spruckna fönstren kika in i vardagen för över hundra år sedan är som att vandra rakt in i berättelsen om den vilda västern. Saloon i Bodie ghost townEtt sant eldorado, för den som gillar annorlunda upplevelser.

Läs mer om Bodie i mitt längre reportage på Travelstarts systersida Backpacking.se.


Visa större karta

Posted by John Christoffer Sundström at 07.00fm to Inspiration , Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juni 25 2009

Myngle.com - lär dig språket innan utlandsresan


Lagom till att sommarens utlandsresor och svenskarnas semesterveckor lanseras Myngle.com, den globala marknadsplatsen för live språkundervisning på nätet, i Sverige. Myngle revolutionerar språkundervisning genom att via Internet och webbkamera ge tillgång till professionella språklärare när som helst på det språk studenten vill lära sig. För duktiga språklärare blir Myngle.com ett sätt att få elever från hela världen. Myngle underlättar avsevärt att lära sig ett nytt språk och satsar på att bli ledande inom individuell språkundervisning tillgänglig för den globala företags- och konsumentmarknaden via Internet. Nu vill Myngle att svenskarna ska lära sig semesterspråket innan man åker utomlands.
Myngle.com

Posted by ekbergh at 04.52em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE