Blogg / Kommentera

lördag juni 27 2009

Johannes döpares dag på Gran Canaria

090625_midsommar_vincrosbie Midsommar firas också här på Gran Canaria, precis som på så många andra ställen i världen. Och som på så många andra ställen så är den ursprungliga ritualen en hednisk sådan som firar sommarsolståndet. Sedan har den kyrkliga ”världen” tagit över firandet och gjort det till en kyrklig ritual med Johannes döparen i centrum och som anledning.

Här firas alltid midsommar eller San Juan (Sankte Johannes) den 24 juni som är dagen efter natten då sommarsolståndet infinner sig.
Dagen innan, midsommaraftonen i Sverige, är inte helgdag här. Och dagen efter är helgdag ibland, beroende på antalet andra helgdagar under året.

Det största firandet på ön här finner man på stranden i Las Palmas, Las Canteras-stranden med stort fyrverkeri vid 12-slaget. Men det ursprungliga firandet är att tända eldar och bränna upp allt gammalt, det ser man fortfarande på andra delar av ön. Den historiska anledningen till eldarna var att ge extra kraft åt solen som efter denna dagen blir allt svagare och svagare ändra tills vintersolståndet.

Jag hade inte turen att få vara med om firandet i år. Men vi var på stranden dagen innan och redan på eftermiddagen så märkte man att folk började komma till stranden för att få bra platser. Och på många olika ställen på strandavenyn så monterades olika scener upp inför kvällens uppträdanden.

På Canteras-stranden är det förbjudet att tända eldar, även om det är lite si och så med följandet av regeln, och de flesta har med sig picknick-korgar och tillbringar natten på stranden. Vid 12-slaget ska alla i och bada också och tvätta av sig gamla synder, få tur eller 100 andra olika anledningar.

Se bilder från den lokala tidningen Canarias 7, på midsommarfirandet på stranden >>>. Klockan tre på natten avslutade polisen festen på stranden på grund av flaskkastning och flera bråk. Tidigt på morgonen kom städpatrullen till stranden och fick ta hand om alla sopor som låg kvar.
Se bilder på detta här >>>

”Otroligt” skriver många på tidningens hemsida. ”Det gör ont i mitt hjärta att se vår strand så nedsmutsad och dåligt omhändertagen”. Titta här vad andra svenskar skriver om midsommarfirandet på Gran Canaria >>>

Foto: Vin Crosbie

Posted by Yohanna Ode at 07.37fm to Aktuellt , Global Citizens , Kultur , Music , Nöje , Religion , Resmål | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE