Blogg / Kommentera

tisdag juli 28 2009

"Afrikanen" är dagens boktips!

Såhär i semestertider vill jag tipsa om en bok för er som gillar att läsa om Afrika.

Jag har inte för vana att läsa nobelprisförfattare, men gör det då och då när andan faller på. Efter att ha läst "Afrikanen" skriven av J.M.G. Le Clezio (nobelpristagaren i litteratur, 2008) får jag erkänna att det här är första gången en nobelprisförfattare fullständigt tagit andan ur mig!

Boken är inte mer än 89 sidor lång och handlar om hur författaren som åttaåring flyttar till Nigeria där han för första gången träffar sin pappa. Denne arbetar sedan länge som läkare i den afrikanska bushen. Le Clezio stannar i två år, en vistelse som blir såväl spännande som omtumlande. Författarens språk är lätt, målande och om du, precis som jag, har en förkärlek för afrikaskildringar tror jag att du kommer att tycka om den här boken.

Afrikanen av J.M.G. Le Clézio
Afrikanen Jag fantiserade länge om att min mor var svart. När jag hade återvänt från Afrika hittade jag på en historia, ett förflutet för att fly undan verkligheten i ett land, en stad där jag inte kände någon, där jag hade blivit en främling. Sedan pensionerades min far och flyttade till Frankrike för att leva med oss och jag upptäckte att den verklige afrikanen var han. Det var inte lätt att medge för mig själv. Jag fick gå tillbaka i tiden, börja om, och försöka förstå. Till minne av detta har jag skrivit denna lilla bok.

(Bild lånad från Elisabeth Grate Bokförlags hemsida)

Posted by Susanna Westgren at 09.34fm to Books , Tips | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE