Blogg / Kommentera

tisdag juli 14 2009

Dyk och mys på Utila

Ingång till treetanic Tre mil utanför Honduras karibiska kuststräcka ligger ön Utila, tillhörande ö-gruppen Bay Islands. Det är en liten, platt ö känd för sin fantastiska dykning och billiga dykskolor, dit man lätt kan ta sig med båt från La Ceiba på fastlandet. Hit reser många backpackers då det är det billigaste alternativet att bo och leva på, jämfört med de andra öarna. Jag var där förra våren och fann det svårt att lämna ön för vidare äventyr...

Vet man något om Bay Islands förknippar man dem garanterat med dykning. Jag var där i nästan två veckor och gjorde allt utom att dyka, och trivdes som fisken i vattnet. Jag och mina vänner bodde på ett otroligt mysigt ställe, Cross Creek, som är både dykskola och hostel. Eftersom vi var två i sällskapet som fegade ur för dykning (jag har provat på förut och blev inte frälst, tvärtom) och två som verkligen ville ta dykarcertifikat blev det perfekt med Cross Creek. Här kunde vi bo alla tillsammans i en bungalow fastän vi alla inte ville prova på dykning. Dykarna fick bo gratis under tiden de tog certifikatet och vi andra två fick rabatterat pris. Måste tilläggas att de två dykarna inte kunde ha blivit mer nöjda med valet och skröt om sina fantastiska dykinstruktörer mycket.

Ok, till en början kände vi ickedykare oss lite utanför eftersom hela ön består av dyk-tokiga fanatiker och ingen pratar om annat, men det gick snabbt över när vi upptäckte allt annat man kunde ägna sig åt. Cykelutflykt till Captain Morgans gömställe, båttur till Water Cay (fantastisk öde paradis-ö med kritvit sand), snorkling med delfiner, valhajsafari och utveckling av yatzy-beroende på restaurang Bundu är några aktiviteter. Bundu är för övrigt ett måste att besöka för både yatzyns och matens skull! De har även öns största drink! Under dagen kan man såklart hänga på någon av de två stränderna, den ena som är gratis och den andra som kostar en slant i inträde. Jag föredrog den lilla, inträdesfria stranden, mest på grund av de otäcka sandflugorna som mest fanns vid den andra stranden. Ja, dessa sandflugor. Hemska! Syns inte, låter inte, men bits som f*n och är på eftermiddagen helt plötsligt HUR många som helst!

Utelivet på Utila är även mycket bra och jag blev kär i den coola baren treetanic som är byggd högt uppe i träden, otroligt mysigt! Den tillhörande trädgården är designad med hjälp av sammanfogade glasbitar, glaskulor, mosaik och leksaker, och måste ha tagit flera år att bygga. På "Bar In The Bush" finns lustgasballonger att införskaffas och på Tranquila kan du sitta ute på en bar i vattnet och sippa goda drinkar.

Denna dyktokiga ö är verkligen en liten pärla. Det är mycket turister där, särskilt skandinaver, men ack så trevligt ställe det är. God atmosfär och alltid något att hitta på. Sandflugorna går bort, men resten av ön är en klar tio-poängare!

Posted by Lenita Kääriä at 09.47fm to Inspiration , Resmål | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE