Blogg / Kommentera

söndag juli 19 2009

Helvetet, tur o retur

Eisriesenwelt1

Eisriesenwelt, ordagrant "isjättarnas värld", är ett passande namn på världens största isgrotta, beläget cirka 4 mil från Salzburg i Österrike, inuti berget Hochkogel (som för övrigt ligger ett stenkast från slottet Burg Hohenwerfen, inspelningsplats för den klassiska krigsfilmen Örnnästet med Clintan i huvudrollen). Man kan antingen åka bil upp och promenera sista biten eller ta den hisnande linbanan direkt till öppningen.

Snabba fakta: ungefär 200.000 besökare om året. Grottkomplexet är totalt 42 kilometer långt.

Upp och ner för vindlande gångar ledsagas man sedan genom ett kompakt mörker, flankerat av majestätiska, massiva isformationer. Varje gång guiden gör ett stopp för en kort historielektion tänder han en magnesiumfackla vars ljus ramar in scenen på ett fullkomligt magiskt sätt. En annan filmreferens som inte känns alltför långsökt är att det hela påminner mycket om interiören i Stålmannens högkvarter.

En bra bit in i isvärlden anländer man så till det största bergrummet, som också är Alexander von Mörk's sista viloplats, en urna med hans kvarlevor står här i en nisch och benämns "von Mörk-katedralen". von Mörk var inte den förste grottforskare som upptäckte platsen, men var den som utforskade merparten av den och bidrog till dess popularitet. Grottan var känd hos lokalbefolkningen sedan innan, men undveks på grund av att man misstänkte att detta var själva porten till Helvetet.

Sammanfattningsvis: Helvetet, här fruset till is, tar cirka 1 timme att besöka och är väl värt de 19 euro (inklusive färd med linbana) det kostar. Glöm inte att ta med varma kläder.

Posted by Anders at 01.56em to Film , Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE