Blogg

« juni 2009 | Main | augusti 2009 »

fredag juli 31 2009

Resa i utvecklingsländer? Glöm inte dina högklackade!

Om någon hade frågat mig för fem år sedan vad jag tycker att man ska ha med sig när man reser till ett utvecklingsland hade jag antagligen, snusförnuftigt, svarat: desinfektionsmedel, myggspray och bekväma kläder. Om någon frågar mig i dag säger jag; ta med dig dina favoritkläder, ett par högklackade skor, några smycken som du gillar och lite smink. Det låter kanske ytligt, så låt mig förklara.

Skor För fem år sedan bodde jag i en värdfamilj på den kambodjanska landsbygden i tre månader. Jag lämnade alla mina favoritkläder hemma och tog med mig några trista t-shirts istället. Smink och smycken fick också stanna kvar i Sverige, medan ett par fotriktiga sandaler prioriterades i packningen. Jag skulle ju bo i ett utvecklingsland och bland annat arbeta på ett barnhem - inte skulle jag väl tänka på hur jag såg ut när det finns så många människor i nöd. Ack, så fel jag tänkte.

Över hela världen bryr sig kvinnor om hur de ser ut. Detta helt oavsett om de är fattiga eller rika. Ganska självklart egentligen, men jag hade inte riktigt greppat det där då. Jag lunkade alltså omkring där, bland alla vackra kambodjanska kvinnor, i mina sjaviga tröjor och utan de saker som jag trivs i och som berättar vem jag är.

Till mitt försvar tänkte jag nog att jag inte ville ta med mig något som jag var rädd för att förlora. Men Smycke istället förlorade jag något mycket viktigare, nämligen min identitet. Inte bara befann jag mig i en ny kultur med allt vad det innebär av färgstarka intryck och kulturkrockar. Jag kände inte igen mig när jag såg mig själv i den lilla spegeln som hängde i mitt rum. Det som signalerar vem jag är var borta och jag hade underskattat hur mycket de, till synes materiella sakerna, verkligen betyder.

Numera tar jag alltid med mig mina favoritgrejer. Mitt tips är alltså: ta med dig några av de där smyckena du gillar, släng ner dina favoritkläder i kappsäcken tillsammans med några bra böcker, lite smink och ett par snygga skor.

Och när du ändå håller på, släng ner plattången också!

(förnödenheter såsom desinfektions- och myggmedel får nog plats ändå - annars finns sådant för det allra mesta att köpa på plats!)

Posted by Susanna Westgren at 07.00fm to Förberedelser , Kultur , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juli 30 2009

Att besöka Concorde

DSCN5556En hel dag – minst - går åt om man vill se allt på Auto & Teknikmuseet Sinsheim i Tyskland. Och det är nog ingen överdrift att säga att för den som gillar bilar och flygplan så är det här museet rena paradiset.

Sinsheim ligger i södra Tyskland, längs med väg E50, inte så långt från Heidelberg. Redan på långt håll ser man museets riktigt stora dragplåster torna upp sig, nämligen två av världens snabbaste passagerarplan på en och samma plats, det franska Concorde och det ryska Tupolev 134. Och inte nog med att man får se dem på nära håll, man får gå in i planen också. Och där slås man av hur enkelt inredda dessa plan var, och hur trånga!

Men på Sinsheim finns inte bara Concorde, utan även flera andra äldre flygplan som man kan gå in i. Dessutom en enormt stor samling av bilar, med allt från de första modellerna till dagens supermoderna Ferrari och Lamborghini. Där finns en uppsjö av motorcyklar, bussar, tåg, men också en stor avdelning av tanks, vapen och annan utrustning från andra världskriget.

Sinsheim är Europas största museum i sitt slag. Det är öppet 365 dagar om året och absolut värt ett besök - även för den som inte är ett bil-och flygplansfreak. Museets hemsida finns på www.technik-museum.deDSCN5564 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 07.00fm to Museum , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juli 29 2009

The Snus Experience

Snoos Skulle man råka befinna sig på flygplatsen i Johannesburg och har lite tid över kan man utforska den ganska omfattande taxfree-arean. Jag gjorde en något oväntad upptäckt i en av komplexets många kiosker, på väg till kassan för att betala upptäcker jag en frysdisk fullpackad med snus. Svenskt snus i Sydafrika alltså. Med snusdosan får man en mycket pedagogisk, 3-punkters instruktionsmanual i snusandets konst. T3-upplevelsen som den käckt döpts till (Tuck, Tingle and Taste), beskrivs så här:

"1. For the very best SNUS experience, TUCK the pouch under your top lip at the front of your mouth. You can leave it in for between 10-30 min. It's up to you.

2. In seconds you'll feel a pleasurable TINGLE. This can last for between 3-8 min and is part of the SNUS experience. Your SNUS pouch should remain in place for at least that amount of time.

3. The flavour will slowly release into your mouth. Sit back, relax and enjoy the TASTE."

Slutligen blir man (felaktigt) upplyst om uttalet: "SNUS is pronounced S-noo-s. As in goose, loose and moose."

Posted by Anders at 07.00fm to Flygbolag & flygplatser , Produkter , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juli 28 2009

"Afrikanen" är dagens boktips!

Såhär i semestertider vill jag tipsa om en bok för er som gillar att läsa om Afrika.

Jag har inte för vana att läsa nobelprisförfattare, men gör det då och då när andan faller på. Efter att ha läst "Afrikanen" skriven av J.M.G. Le Clezio (nobelpristagaren i litteratur, 2008) får jag erkänna att det här är första gången en nobelprisförfattare fullständigt tagit andan ur mig!

Boken är inte mer än 89 sidor lång och handlar om hur författaren som åttaåring flyttar till Nigeria där han för första gången träffar sin pappa. Denne arbetar sedan länge som läkare i den afrikanska bushen. Le Clezio stannar i två år, en vistelse som blir såväl spännande som omtumlande. Författarens språk är lätt, målande och om du, precis som jag, har en förkärlek för afrikaskildringar tror jag att du kommer att tycka om den här boken.

Afrikanen av J.M.G. Le Clézio
Afrikanen Jag fantiserade länge om att min mor var svart. När jag hade återvänt från Afrika hittade jag på en historia, ett förflutet för att fly undan verkligheten i ett land, en stad där jag inte kände någon, där jag hade blivit en främling. Sedan pensionerades min far och flyttade till Frankrike för att leva med oss och jag upptäckte att den verklige afrikanen var han. Det var inte lätt att medge för mig själv. Jag fick gå tillbaka i tiden, börja om, och försöka förstå. Till minne av detta har jag skrivit denna lilla bok.

(Bild lånad från Elisabeth Grate Bokförlags hemsida)

Posted by Susanna Westgren at 09.34fm to Books , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 27 2009

Röd Oktober

Rodoktober På en ö i Moskvafloden mitt i centrala staden ligger en tegelröd fabrik. På väggen mot högra flodarmen satt tidigare den söta sjalbeklädda lilla chokladkakeflickan "Alenka" och tittade ner på oss. ("Alenka", eller Elena Gerinas som hon egentligen heter, har förresten krävt Röd Oktober på 4,5 miljoner rubel för användandet av fotografiet som hennes far tog 1960 och som sedan utan några överenskommelser snoddes och spreds av fabriken.)

Nu är hon nedmonterad och tillfälligt ersatt med stora plakat om en musikfestival anordnad av Jaguar, en omåttligt populär energidryck med 9 procents alkohol. Kvarteren runt omkring doftar inte längre choklad och fabriken har gått samma öde till mötes som Vinzavod på Kurskaja; den har blivit utställningskomplex och konsertarena. I helgen besökte jag utställningen "World Press Photo 2009" i lokaler där jag för några år sedan på en guidad tur åt choklad tills jag storknade.

Röd Oktober är en del av koncernen "Förenade konditorer", där även före detta konkurrenterna Rot Front och Babaevskij ingår. Tillsammans har de tagit upp kampen mot multinationella storföretag som Nestlé, Mars och Kraft Foods om makten över Rysslands alla gottegrisar. Min religiösa skepiticism till trots skulle jag kunna tänka mig att tacka den rysk-ortodoxa kyrkan för deras fina inflytande över godistillverkningen. Mycket det ryska godiset är tillverkat av produkter godkända under fastan, vilket i praktiken innebär fest för alla veganer!

Posted by Astrid Sällström Rykova at 10.47fm to Global Citizens , Mat och dryck | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag juli 26 2009

Ont om färjelinjer i norra Grekland

Greklands största hamn är utan tvekan Pireus. Därifrån kan man ta sig med båt till nästan alla öar. Men för den som befinner sig i Greklands andra stad Thessaloniki, i norra delen av landet, så är det betydligt svårare att ta sig till övärlden.

Visst, det finns en stor hamn även i Thessaloniki, men av olika skäl så blir det för varje år bara färre och färre båtar som trafikerar öarna därifrån. Den här sommaren finns det bara tre bilfärjor i veckan att välja på! Och dessa färjor går bara till öarna Limnos, Lesbos, Samos, Chios, Kos och Rhodos. Två snabbåtar går också till Skiathos, Skopelos och Alonnisos, men då kan man inte ta med sig bilen.

Så för de flesta som befinner sig i norra Grekland blir det att åka de 550 kilometrarna till Pireus först, med bil, buss eller tåg, för att sen ta färjan därifrån. Det är långt och det är dyrt.

Folk protesterar så gott det går och deltar i olika aktioner för att öka antalet färjeförbindelser från Thessalonikis och andra städers hamnar i norra delen av landet, men för närvarande är ingen förändring i sikte.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.35fm to Aktuellt , Förberedelser , Global Citizens | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag juli 25 2009

Alkohol och bilkörning - ett faktum i Italien

Italien tampas med ett stort problem vad gäller alkoholkonsumtion och bilkörning. Alkohol i form av  aperitivi, vin till maten och en grappa eller limoncello hör till. Om än inte varje dag, så unnar sig de flesta italienare något i den stilen då och då. Ofta kör man hem från middagsbjudningen eller restaurangen, eller vidare till en bar eller ett diskotek. Förklaringen finner italienarna i att dom är ett folk som har vinet i blodet, och att maten ska avnjutas med vin. Många unga italienare gör inte annat än anpasar sig till samma kultur men överdriver, dricker för mycket, kör bilar de inte behärskar eller blandar med droger. Antalet unga människor som skadas allvarligt eller dör i trafiken på grund av alkohol är väldigt högt. (Även om problemet med fulla människor bakom ratten självklart innefattar vuxna.)

AlkoholItalien försöker förhindra problemet med strängare regler och kontroller vid bardisker och längs med vägarna. Men det är inte lätt. Och ibland när man går i mataffären längs hyllmeter med vin och alkohol, undrar man varifrån ungdomar får alkoholen. Från bartendern som frågar efter legitimation, eller den trötta kassörskan på coop som inte bryr sig om vem som betalar spriten en tisdag eftermiddag .

Posted by Sophie Abrahamsson at 09.55fm to Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 24 2009

EU ministrar besöker Tännforsen utanför Åre

Tännforsen är ett av Sveriges största och mest imponerande oreglerade vattenfall. Det är en perfekt utflykt från Åre både på vintern och på sommaren. Efter en stunds körning västerut från Åre byn (strax efter Duved) svänger man höger in på en hopplös och spartansk grusväg som långsamt leder en till fallet.

Trots att detta är i de Jämtländska fjällen ser naturen närmast exotiskt frodig ut. Flera sällsynta moss- och lavarter växer på de smaragdgröna sluttningarna omkring fallet. Orsaken är luftfuktigheten som uppstår av den ständiga vattengånga som dunstar från vattnet när det kastar sig hejdlöst utför den 38 meter höga branten.

På vintern är själva vattenmängden förstår inte lika imponerande. Men det då vita, tysta, frusna vinterlandskapet är ingenting annat än magiskt ändå.

Med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU befinner sig just nu energi- och miljöministrar från EU:s medlemsländer i Åre. Enligt Åre kommuns hemsida är just Tännforsen ett av deras planerade utflyktsmål. Förhoppningsvis får ett par av de utländska journalister som följer mötet hänga med dit också - vilket onekligen vore positivt för svensk turism!

Posted by John Christoffer Sundström at 02.11em to Aktuellt , Inspiration , Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 24 2009

och världens bästa stad är...Udaipur

Det stämmer. Udaipur i Indien var just röstat världens bästa stad, i en årlig undersökning som utförs av den populära Travel + Leisure Magazine. Undersökningen genomfördes på deras webbplats, där besökarna får rösta en gång. 

Udaipur är en relativt liten stad i Indien med ca 500.000 människor som lever där. Det är i Rajastan, och är känt för sina vackra palats och kanaler. Det är också ofta kallas Venedig i öst. 

Avrundning ut topp 10 lista över bästa städer ingår Kapstaden, Bangkok, Buenos Aires, Chiang Mai, Thailand, Florens, Italien, Luang Prabang, Laos, New York, Rom och San Francisco. 
Dessutom redovisas Bushmans Kloof Cedar Berg i Sydafrika, som bästa hotellet.


6a00d83451f19769e2011571153b22970c

Posted by Alexander S Ekbergh at 12.52em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 24 2009

Lämna storstan för stranden

SlapptPaStranden_700px_P1040240 

Att besöka New York i juli behöver inte vara helt fel. Det finns många gratisevenemang under sommaren och mängden folk är något mindre då ungefär en miljon lämnat storstaden för semester någon annanstans. Men hettan och fukten kan bli rätt påträngande och då är det bra att känna till att det finns en strand bara en knapp timme bort med tunnelbana - Coney Island.

Det finns förstås många stränder nära New York men Coney Island är lättast att ta sig till, och det kostar ju inte mer än en resa med tunnelbanan, 2 dollar. Stranden är öppen och vaktas av badvakter från Memorial Day i maj till Labor Day i september. Själva strandremsan är flera kilometer lång och orkar man gå en liten bit bort från nöjesparken så blir det mycket mindre folk - och både sanden och vattnet är renare. Känner man däremot för att kolla på folk och ta några roliga åkturer på tivolit kan man slå sig ner där vägen från tunnelbanan når promenadstråket "boardwalken". Här finns volleybollplaner, flera matbodar och en massa krimskrams att köpa.

Men oavsett var man väljer att sitta så är vattnet lika svalkande och skönt, vilket gör Coney Island till ett perfekt avbrott från en annars ganska svettig semester i New York.

Posted by Lotta Zachrisson at 12.34em to Natur , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE