Blogg / Kommentera

fredag juli 31 2009

Resa i utvecklingsländer? Glöm inte dina högklackade!

Om någon hade frågat mig för fem år sedan vad jag tycker att man ska ha med sig när man reser till ett utvecklingsland hade jag antagligen, snusförnuftigt, svarat: desinfektionsmedel, myggspray och bekväma kläder. Om någon frågar mig i dag säger jag; ta med dig dina favoritkläder, ett par högklackade skor, några smycken som du gillar och lite smink. Det låter kanske ytligt, så låt mig förklara.

Skor För fem år sedan bodde jag i en värdfamilj på den kambodjanska landsbygden i tre månader. Jag lämnade alla mina favoritkläder hemma och tog med mig några trista t-shirts istället. Smink och smycken fick också stanna kvar i Sverige, medan ett par fotriktiga sandaler prioriterades i packningen. Jag skulle ju bo i ett utvecklingsland och bland annat arbeta på ett barnhem - inte skulle jag väl tänka på hur jag såg ut när det finns så många människor i nöd. Ack, så fel jag tänkte.

Över hela världen bryr sig kvinnor om hur de ser ut. Detta helt oavsett om de är fattiga eller rika. Ganska självklart egentligen, men jag hade inte riktigt greppat det där då. Jag lunkade alltså omkring där, bland alla vackra kambodjanska kvinnor, i mina sjaviga tröjor och utan de saker som jag trivs i och som berättar vem jag är.

Till mitt försvar tänkte jag nog att jag inte ville ta med mig något som jag var rädd för att förlora. Men Smycke istället förlorade jag något mycket viktigare, nämligen min identitet. Inte bara befann jag mig i en ny kultur med allt vad det innebär av färgstarka intryck och kulturkrockar. Jag kände inte igen mig när jag såg mig själv i den lilla spegeln som hängde i mitt rum. Det som signalerar vem jag är var borta och jag hade underskattat hur mycket de, till synes materiella sakerna, verkligen betyder.

Numera tar jag alltid med mig mina favoritgrejer. Mitt tips är alltså: ta med dig några av de där smyckena du gillar, släng ner dina favoritkläder i kappsäcken tillsammans med några bra böcker, lite smink och ett par snygga skor.

Och när du ändå håller på, släng ner plattången också!

(förnödenheter såsom desinfektions- och myggmedel får nog plats ändå - annars finns sådant för det allra mesta att köpa på plats!)

Posted by Susanna Westgren at 07.00fm to Förberedelser , Kultur , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE