Blogg / Kommentera

fredag augusti 7 2009

Skandal utan motstycke skakar Australien

P6237022En av de största politiska skandalerna i australiensisk historia, ”Utegate”, verkar nu ha kommit till ända. Skandalen började med att den mycket omtyckte premiärministern Kevin Rudd anklagades för korruption, något som spred sig som en löpeld i medierna.

 

Oppositionen tog snabbt på sig uppgiften att reda ut saken och fann ett email att bevisa allt. Premiärministerns stöd sjönk som en sten och hans avgång var inte långt borta. Beviset gällde bilindustrin. Under finanskrisens tyngsta timme vädjade bilindustrin till regeringen om finansiell stöttning, utan respons. Vad email:et visar var att premiärministern nekade alla parter utom hans granne och gode vän, som fick ett omfattande ekonomiskt stöd. Under flera dagar var detta det enda som diskuterades i parlamentet.

 

Premiärministern sade sig ha bevis om att det var hans motståndare, oppositionens ledare, som låg bakom Utegate skandalen. Det beslutades att en opartisk grupp, i detta fall polisen, skulle undersöka saken. Oppositionen svarade med att vägra samarbeta i polisutredningen och förbjuda polisen att samla in oppositionens datorer för undersökning. Polisen förbisåg detta och genomförde sin undersökning. Resultatet blev att det så kallade beviset, email:et, var falskt och fabricerat av oppositionen. Nu riktades fokus istället på oppositionens ledare, och hans stöd sjönk till botten. Allmänheten krävde hans avgång men istället för att kliva av pekade han på sin närmaste man, skattmästaren (som i australiensisk politik är den näst mest inflytelserika personen efter ledaren).

 

Media, polisen och premiärministerns parti utsatte oppositionens skattmästare för hårda påtryckningar att berätta vad han visste. Men ganska snart fick skattmästaren ett sammanbrott och lades in på psykiatrisk klinik. I går berättade skattmästaren för media från sin psykiatriska klinik att det var han, som på eget bevåg fabricerade email:et och låg bakom Utegate skandalen, men att oppositionsledaren på ett tidigt stadium blev underrättad. Under dagen har premiärministern blivit friad från alla punkter om korruption, arbetet i parlament har återupptagits, men allmänheten skanderar fortfarande efter oppositionsledarens avgång.

Posted by Johan Arnberg at 07.00fm to Aktuellt , Current Affairs , Nöje | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20120a51c0627970c

Listed below are links to weblogs that reference Skandal utan motstycke skakar Australien:

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE