Blogg / Kommentera

måndag augusti 10 2009

Skuggan i Nicaragua

CIMG5114 Mitt bland kaffeodlingarna. Uppe i Bergen. Tre timmars körning från Managua. Ett område som härjades hårt av kriget. Ett område som drabbades hårt av regnen efter orkanen Mitch för 10 år sedan.  La Dahlia. Det är i närheten av Jinotega där det fantastiska hotellet “Hotel Sollentunahem” ligger. Men det är ett annat blogginlägg.

Det är berg efter berg efter berg. Kaffebuskar överallt. Magra hästkrankar stapplar fram efter grusvägarna. Det är svårt att klara sig på kaffeodlingar när världsmarknadspriserna hoppar runt. En av kaffefarmarna har byggt ett hotell. Ett trähotell. La Sombra – Skuggan. Det ligger i en sluttning och har man tur – eller lyckas tjata framgångsrikt – så får man ett rum högst upp på tredje våningen. Det är rangliga trätrappor. Det skakar i hela huset när flera människor klättrar upp samtidigt. Men om man tittar på baksidan så är man nära marken – hotellet är byggt på en sluttning. Men det är på framsidan man ska titta. Milsvid utsikt över kaffebergen. Hängmattor. Djupa stolar. Timme efter  timme av fjärran blick.

Kaffet på hotellet är dock en besvikelse. Har odlas något som förmodligen är bland de bästa kaffesorterna (prova Classic’s Nicaraguablandning) men ändå åstadkommer man ett filtrerat blask. Den bästa drycken på hotellet kommer från de hallon som växer vilt efter sluttningarna. Märkligt smaklösa hallon – men när man blandar dem med söta bananer händer det något. Ljuv smak uppstår. Perfekt frukostjuice.

Hotellrummen är inte speciella. Brädväggar och en stor säng och ett badrum i en större garderob. Men det är inte där man ska vara. Det är på terrassen på tredje våningen där utsikten är suverän så länge solen är uppe. Sedan kommer alla stjärnorna. Och alla nattljuden. Det brummar till och helt plötsligt har man något stort och flygande i ansiktet. För en stund.

Natten – i det brädklädda sovrummet – är fylld av ljud. En hummande granne till vänster. En snarkande granne till höger. Något djur som prasslar utanför fönstret. Men det är en bra sömn, när den kommer. Frostbiten nästipp och tjockt täcke garanterar bra sömn.

Posted by Hans Lind at 07.00fm to Hotell | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83451f19769e20115724e6db3970b

Listed below are links to weblogs that reference Skuggan i Nicaragua:

Comments

hei, sjekk denne

Posted by: peter holstad | 14 aug 2009 16.35.23

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE