Blogg / Kommentera

lördag augusti 29 2009

Världens bästa guesthouse ligger i Kina

Måltiderna hos Mama Naxi är sociala företeelser 

I Yunnanprovinsen i sydvästra Kina ligger den gamla staden Lijiang, som inte bara är en av Kinas mest pittoreska och omtyckta städer, utan är även hem åt Mama Naxi's Guesthouse - i mitt tycke det bästa och mest minnesvärda guesthouse jag besökt under mina resor i världen.

 

Egentligen är rummen och lokalerna inte något utöver det vanliga med kinesiska mått mätt, så det är knappast standarden som gör att detta guesthouse hamnar på så många resenärers topplistor.

 

Det är måltiderna. Frukost och middag äts gemensamt på Mama Naxi’s innergård, till ett pris av några få kronor. Till frukost serveras té eller kaffe och alldeles utsökta, jättelika bananpannkakor och omeletter. Mama Naxi själv är en äldre, något eldig kvinna som är den som styr och ställer med allt praktiskt (inom Naxikulturen, en av Kinas många folkgrupper, är kvinnan ofta den dominanta i hemmet) medan Papa Naxi håller sig försynt i bakgrunden.

 

Alla gäster blir genast en del av familjen och när man efter dagens äventyr återvänder runt 18-tiden på kvällen kan man räkna med att nästan samtliga boende samlats här igen, denna gång för middagens skull - dagens absoluta höjdpunkt. Vid ett antal mindre bord på innergården, under bar himmel, levereras fat på fat av nyskapande, kryddig och vällagad kinesisk mat – kanske den allra bästa jag åt under de tre månader jag spenderade i Kina och Tibet.

 

Med munnen full av dessa sagolika smaker diskuterar alla nyblivna vänner sina upplevelser så långt i den vackra Yunnanprovinsen, och knyter kontakter inför fortsatta expeditioner bland bergen och skogarna. När alla fat är tomma sitter de flesta kvar och dricker god inhemsk öl eller sött varmt té ända tills solen går ner över Lijiang och den kyliga himlen ovanför blir full av stjärnor.

Posted by John Christoffer Sundström at 07.00fm to Hotell , Tips , Travel | Permalink | Comments (1)

Comments

mycket intressant läsning :)

Posted by: RESESNACK. | 29 aug 2009 17.25.09

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE