Blogg

« september 2009 | Main | november 2009 »

fredag oktober 30 2009

Anställa i Indien - Travelstart historier 27/30

För några år sedan försökte vi anställa några människor i Indien och detta är delar av den historien. 

Jag kom i kontakt med en ung man genom LinkedIn. Vi pratade i över tre månader och bestämde att träffas. Han flög till vårt kontor i Kapstaden och vi hade möten och diskussioner om vad han skulle göra. 

Jag var ivrig att bygga upp vår verksamhet i Indien så mot min magkänsla jag gick med på att ta in honom. Men att ta in honom krävdes tre dagslöner och förmånsförhandlingar. Jag var utmattad. Efter att vi skakade hand fortsatte han att förhandla via e-post när han var tillbaka i Indien. Duh! Han fick några enkla uppdrag att uppfylla innan vi anlände. Det var saker han kunde göra på sin fritid.

Läs hela bloggposten här!

Posted by Travelstart at 10.07fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag oktober 30 2009

Travelstart flyttar huvudkontor till Sydafrika

Stephan 3

Travelstarts VD Stephan Ekbergh har i dagarna meddelat att man beslutat att flytta sin huvudverksamhet från Malmö till kontoret i Kapstaden, Sydafrika, där man är verksam sedan 2006.

Online resebyrån Travelstart grundades 1999 och har under oktober månad firat sitt 10-års jubileum. I samband med detta tar företaget nya grepp inför framtiden och kommer vid årsskiftet att flytta ned sitt huvudkontor från Malmö till Kapstaden. Ekbergh som själv är bosatt i Kapstaden sedan 2005 ser flytten som en ett led i att öka effektivisering och lönsamhet i firman

- Vi står inför en spännande framtid och vill flytta fram våra positioner internationellt och jag ser det därför som nödvändigt att konsolidera och samla all kärnkompetens på ett ställe, säger Stephan.

Travelstart är idag aktivt på tio marknader. Sydafrika är i dagsläget den enda utomeuropeiska marknaden och också den som varit mest lukrativ de senaste åren. Kontoret i Sydafrika har cirka 50 medarbetare och är beläget i centrala Kapstaden. Flytt och omstrukturering innebär att en del av Travelstarts tjänster i Sverige förflyttas till Kapstaden.

- Vi har absolut inte gett upp om Sverige eller Skandinavien som marknad, utan avser ta en marknadsledarposition här fortsätter Stephan. Flytten påverkar varken kunder eller leverantörer, avslutar Stephan.

Om Travelstart

Travelstart är en nätbaserad resebyrå som grundades 1999 i Helsingborg av entreprenören Stephan Ekbergh. Sajten riktar sig till 'global citizens' och erbjuder bokning av flyg, hotell, hyrbilar och paketresor. Travelstarts ambition är att leverera konkurrenskraftiga priser på ett inspirerande och kundvänligt sätt.

För ytterligare information kontakta:

Stephan Ekbergh, VD 0027 826 107 431 stephan@travelstart.com

Therése Jonsson, chief evangelist 0027 762 628 442 therese@travelstart.com

Posted by Therese Jonsson at 07.09fm | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkfredag oktober 30 2009

Det finns grönska på Manhattan

CommunityGarden_P1060467 "9th St Community Garden" på Aveny C.

Något man är bortskämd med i Sverige är den ständiga närheten till grönområden. Till och med Stockholms innerstad är full av parker.

När jag bodde mina första månader på Manhattan var jag glad över närheten till Washington Square Park, en rätt hyfsad park för att vara i New York. Men knappast någon otämjd vildmark. Jag insåg rätt snart att den enda riktiga oasen på Manhattan var Central Park. Där kunde man nästan glömma bort trafiken och skyskraporna för en stund.

Därför blev jag överraskad när jag upptäckte mängden trädgårdar efter att ha flyttat till East Village. Man behöver aldrig gå mer än ett par kvarter här utan att det är ett gap mellan två byggnader och där växer träd, blommor och andra växter som hålls efter av frivilliga. Min lägenhet ligger faktiskt mittemot en av dem och jag tog en promenad där häromdagen. Det kändes fakiskt som en bit vildmark. Hur det såg ut kan ni se på bilden.

Posted by Lotta Zachrisson at 07.00fm to Global Citizens , Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag oktober 29 2009

Travelstart - Anti framgångsrika historier

Jag kanske inte borde nämna dessa berättelser, eftersom det gör att vi ser ut som sådana idioter. Men jag tänkte att det vore bra att få dem ut i det fria. Förhoppningsvis kan det bringa avslut till vissa frågor osv.

Läs hela bloggposten här

Posted by Travelstart at 01.38em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag oktober 29 2009

Modern krigshistoria vid Roupels fästning

För den som besöker Grekland och inte bara är intresserad av antiken, utan också av den moderna historien, så rekommenderas ett besök på Roupels fästning. Den ligger strax innan man åker över gränsen till Bulgarien vid Promachonas, cirka två timmars bilresa från Thessaloniki.

Roupels fästning byggdes redan före första världskriget men kom till verklig användning under andra världskriget. I april 1941 närmade sig de tyska styrkorna Grekland via Bulgarien. Men vid gränsen stötte man på starkt motstånd, för grekerna hade byggt en lång rad fästningar som försvarade gränsen. Under fyra dar pågick en intensiv strid med stora förluster för tyskarna. Trots det var grekerna till sist tvungna att kapitulera. 

Den största av fästningarna var alltså Roupel och den är absolut värd ett besök. Den ligger högt på en kulle, förstås, med utsikt över floder och bergssluttningar. I fjärran skymtar stan Sandanski i Bulgarien.

Det mest intressanta - och det som gjorde att det lilla landet Grekland kunde hålla stånd under fyra dagar - är det stora underjordiska komplexet som fortfarande delvis är i gott skick. 27 meter under jord hade man byggt ett helt samhälle, sammanlagt sex kilometer långt, med sovsalar, badrum, kontor, läkarmottagning, kyrka med mera. Och en del av detta kan man alltså se vid ett besök på Roupels fästning. Man får gå ett par hundra meter i gångarna och känna på hur det kan ha varit att leva därnere. Men den som har cellskräck bör nog stanna ovan jord... Det finns också ett museum som berättar historien om slaget vid Roupel i april 1941.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 12.01em to Museum , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag oktober 28 2009

På cykel till Point Bonita Lighthouse

Utsikt över Golden Gate bron och San Francisco's skyline, på väg mot Point Bonita Lighthouse 
Det finns ändlöst av vild natur att utforska i San Francisco Bay Area – platser som är förvånansvärt tillgängliga men ändå får en att känna sig en hel värld bortom stadens myllrande gatuliv. Här kommer ett förslag till rundtur på cykel (finns att hyra exempelvis vid Pier 39) på andra sidan Golden Gate bron som garanterat väldigt få turister känner till.

 

Att hitta till området kring Golden Gate bron är enkelt, oavsett var i staden man startar, och väl där finns skyltar som dirigerar cyklister till den separata cykel/gångbana som leder över. Turen över detta arkitektoniska praktverk är en upplevelse i sig. På andra sidan bron cyklar man rakt norrut förbi parkeringsplatsen till höger, och tar sig därefter uppför den branta vägen till vänster som slingrar sig en bra bit upp ovan havsnivån. Nu börjar det bli lite jobbigt. Men ju högre upp man kommer ju mer andlös blir utsikten över Stilla Havet å ena sidan, och Golden Gate bron och inloppet till hela San Francisco bukten å den andra. När man nått slutet av vägen vänder de fåtal cyklister och bilar som kämpat sig hit nedåt igen. Det är ett stort misstag! Här börjar det roliga.

 

Fortsätt istället nedför den intilliggande svindlande, enkelriktade vägen som löper längs den skummande, karga kustlinjen. Plötsligt är man mitt i ett helt nytt landskap, där solen skiner, där luften är frisk. Man flyger förbi avskilda stränder och utsikten över Golden Gate bron förändras ständigt. Följer man denna väg till dess slut når man fyren Point Bonita Lighthouse, dit man sista biten får gå till fots först genom en tunnel och sedan över en bro. Ett perfekt crescendo på resan. Strax öster om fyren kan man dessutom cykla upp till en parkeringsplats som överblickar kusten och sceniska Rodeo Beach.

 

Sedan får man ta sig tillbaka en kort bit, och följa skylten mot den exklusiva kustorten Sausalito. Efter lite cyklande uppför når man en lång tunnel och därifrån är det nedförsbacke hela vägen till Sausalito. Härifrån tar man sig enkelt tillbaka till San Francisco med färja. Det kostar inget extra att ta cykeln på färjan.

 

Planera åtminstone en halv dag åt denna cykeltur.

Rodeo Beach i bakgrunden

Posted by John Christoffer Sundström at 01.50em to Inspiration , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag oktober 27 2009

Full fart i Santa Monica

   Den här killen var fenomenal att titta på i ringarna.

Efter att ha gjort det jobb jag skulle i Los Angeles hade jag en dag att ta det lugnt. Jag har varit här förut och sett de sevärdheter som finns, som den kinesiska teatern, stjärnorna på gatan, Beverly Hills, Universal Studios och Palm Springs. Nu valde jag en dag på stranden istället.

Det var inte badväder men härligt nog för att gå runt i t-shirt. Jag började med bondemarknaden i downtown Santa Monica. Här såldes organiska grönsaker, naturliga tvålar, blommor och god mat. Nere på stranden är det piren som drar mest folk med sina gatuartister, breakdansare och det lilla tivolit.

Något som mer drog min uppmärksamhet var de olika udda styrkeövningarna man kunde utföra längre upp på stranden. Det fanns ringar som hängde på rad, som den som visste hur man gjorde kunde slänga sig emellan som värsta Tarzan, och lianer som man kunde klättra upp i, något jag testade och efter att stolt ha nått toppen insåg jag att jag bränt bort huden på ovansidan av ena foten. Många valde förstås den något vanligare sporten att cykla eller åka roller blades på den långa strandpromenaden.

Posted by Lotta Zachrisson at 04.01em to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag oktober 27 2009

Travelstart Stories 24/30

Nuförtiden är det mycket snack om grundläggande värderingar. 

Jag tror personligen att allt snack om core values är nonsense, för att du har dem vare sig du vill eller ej. Men hela syftet med att undersöka och skriva ner de sanna kärnvärdena i ett företag är att det kommer att fungera som en plan och kompass för ditt företag. Anledningen till att vi behöver en plan och kompass är att vi ibland går vilse i våra handlingar, vi blir förförda av människor, produkter, marknader, konsulter, ny teknik, vi blir förvirrade av våra konkurrenter och leverantörer osv. Finns det något tråkigare än att vara i ett företagskontor och du ser värdena på väggarna men du bara vet att människorna i organisationen är så långt ifrån kärnan som de kan.

Läs hela bloggposten här

Posted by Travelstart at 01.33em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 26 2009

Plötsligt i Ötteveny

Chateau

En god vän tog mig nyligen med på en spontan helgutflykt, någonstans i Ungern.

Vi klev av vid perrongen i byn Ötteveny, mitt på blanka lördagseftermiddan. En gammal, sliten kåk tornade där upp sig, schablonbilden av ett klassiskt kråkslott, detta var tågstationen. Det var öppet så vi gick in, men där fanns inte en människa i sikte. Utanför huvudentrén fanns inte heller buss, taxi eller informationstavla. Via vårt mobila internet fann vi i alla fall adressen till ett litet "chateau" dit vi ringde, fick en vägbeskrivning och traskade den dryga kilometern genom byn.

Chateau Földváry, stoltserar med fyra stjärnor, och visade sig vara charmant, dock rejält avsides och med oss som enda gäster. Elegant dekorerat, ypperlig service men som sagt ödsligt - och aningens kusligt. Som när vi dinerade i den stora matsalen, då ekade våra röster trots att vi nästan viskade, och hela tiden ivrigt påpassade av en über-artig servitör.

Dagen därpå tog vi en promenad i byn, och det bestående minnet av den promenaden var att vid vartenda hus vi närmade oss och passerade, så ekade och avtog hundskallen systematiskt, likt en dopplereffekt – känslan av att ha deltagit i en storskalig performance var inte för långsökt!

Posted by Anders at 02.11em to Global Citizens , Hotell , Resmål , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag oktober 24 2009

Drömfabrikens Los Angeles

30 Paramount_Bandare_60222
Den samlade pressen väntar på JJ Abrams.

Var precis i Los Angeles på ett pressevent. Det var Paramount som hade bjudit in regissörer, manusförfattare och en massa andra som jobbat med filmerna Star Trek, Transformers 2 och G.I Joe. Journalisterna som var där var en vild blandning av allt från större utländska magasin - några kom så långt bort ifrån som Australien - till lokala små nerdiga sajter som bara läses av till exempel Star Trek-fans.

Det var det första pressmötet av det här slaget jag var på och det stod snabbt klart hur upptagna filmskaparna är. Star Trek-regissören JJ Abrams gav individuella intervjuer och det var strikta fem minuter per journalist. Och jag insåg när klockan tickade ner att på fem minuter hinner man inte komma in på några riktigt intressanta frågor.

För en filmälskare som jag själv var det dock intressant att prata med skaparna istället för att som oftast bara få höra skådespelarnas perspektiv. Man fick en bättre bild av hur filmer blir till, vilket enormt jobb som läggs ner och vilken tid det tar. Mina intervjuer kommer att finnas på svenska filmsajten Moviezine.se.

Posted by Lotta Zachrisson at 08.50fm to Global Citizens | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE