Blogg / Kommentera

tisdag oktober 13 2009

Dörrkodens gåta löst

Dörr

Jag har en benägenhet att lägga märke till återkommande detaljer runtomkring mig i mina resor. En sådan detalj jag ofta undrat över under min vistelse i Österrike är en kryptisk siffer- och ordkombination som återfinns på många Österrikares husdörrar. Det är skrivet i vit krita och meddelandet ser snarlikt ut var man än kommer.

Efter lite research har jag fått reda på att det är en religiös tradition som inträffar den 6 januari varje år (som också är en helgdag) - då det kan hända att man får hembesök av små barn som är utklädda till de tre vise männen. De tre visa små barnen sjunger en visa för dig eller reciterar en dikt och samlar sedan in pengar till något välgörenhetsprojekt. Sedan avslutas ceremonin med att de skriver in den där koden på dörrposten.

På bilden ovanför står det 20 + C + M + B + 04. Siffrorna är året 2004 ihopslaget. Bokstäverna CMB betyder Christus Mansionem Benedicat, vilket är latin för "Kristus välsigna detta hus". Det är lite som trick or treat på Halloween eller Påskafton men utan buset, det enda som händer om du inte skänker något är att de inte kluddar på din dörr.

Posted by Anders at 07.58em to Religion | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE