Blogg / Kommentera

onsdag november 4 2009

Musik som får dig att vilja resa

Jag har några favoritband som, oavsett var och när jag hör dem, får mig att vilja resa bort. Deras musik förmedlar på ett unikt sätt en känsla av en viss plats - och mer effektivt än vilken reseskildring som helst får den bilder och dofter från fjärran platser att dyka upp i mitt inre när jag sluter ögonen.

Ett av dessa band är duon Amadou & Mariam – ett gift, blint par från det utfattiga ökenlandet Mali i västra Sahara. Jag hade nyligen turen att få se dem spela live på en gratis utomhusfestival i Golden Gate Park i San Francisco. Mörkret hade just lagt sig över staden och parken när det fem man starka bandet intog scenen. I färgglada kläder och mörka solglasögon tog Amadou några första toner till fantastiska ”Welcome to Mali” på gitarren, trummorna följde tillsammans med Mariams röst som ropade ”On y va”! – och därefter samma sak på engelska, med en tydlig fransk accent – ”Let’s Go”!

Sedan var showen i full gång, rytmen gjorde det plötsligt omöjligt att stå still. Alla tusentals i publikhavet  började röra sig ohämmat till de svängiga västafrikanska tonerna, under den stjärnklara, amerikanska himlen. Det var en fantastisk konsert, och jag önskade att den aldrig skulle ta slut. Efteråt kände jag en ödmjuk glädje över att ha fått höra deras musik på just denna plats - någon kilometer från Stilla Havet, men ändå i hjärtat av en av världens mest spännande och kreativa städer. Det gjorde upplevelsen ännu större.

Men under den timme som konserten varade, önskade jag att jag befann mig någonstans under Sahara öknens glödande sol.

Vilken musik får dig att vilja resa?

Posted by John Christoffer Sundström at 10.01fm to Global Citizens , Inspiration , Music , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE