Blogg / Kommentera

tisdag november 17 2009

The fan fan fan, of the U-bahnU-bahn, T-banan i Wien, måste ha varit 80-talisternas fantasi om hur framtiden skulle sett ut. Stora delar av linjenätet ser nämnligen ut som interiören från rymdskeppen i de tidiga Star Wars-filmerna, och tunnelbanevagnarna kubistiska maskar som susar fram i plastiga, pastellfärgade kulvertar. Det är inte vackert, men enkelt och lättnavigerat och du kommer fram till alla bezirk (regioner) i Wien.

MaskVad som skönt är att man slipper t-bane-spärrar motsvarande de man har i Stockholm, man köper själv sin biljett i automater och stämplar i dosorna placerade innan nedgångarna. Ett underligt påfund är dock att om man köper veckobiljett måste de köpas på måndagar, köper man månadsbiljett ska det ske den första i varje månad, köper du i mitten på månaden/veckan gäller de bara till slutet på respektive månad/vecka.

Utöver U-bahn finns det dessutom ett väl utbyggt nät med spårvagn, bussar och natt-trafik. En specialitet värd att nämna som de har här, är något som heter Sammel-Taxi. Man kan få hemkörning nattetid till områden som inte täcks av den reguljära natt-trafiken. Man ringer, de kommer och du visar upp din biljett, vilket nästan aldrig behövs, så det är i princip en gratistjänst. Ypperlig service och imponerar på varje svensk jag demonstrerat detta för.

Posted by Anders at 02.42em to Förberedelser , Resmål , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE