Blogg / Kommentera

torsdag december 31 2009

Extra säkerhet för USA-flyg

Många har väl läst om att det nu har införts extra säkerhetskontroller för dem som ska flyga till USA. Det beror förstås på att en man lyckades smuggla in bombmaterial på ett plan från Amsterdam till Detroit.

Olika bolag verkar välja olika sätt att handskas med detta. En del sägs nu tillåta mindre handbagage, förbjuda filtar eller småobjekt som pennor under inflygningen eller att man inte får gå på toa under sista timmen.

Själv flög jag precis med SAS från Stockholm till New York och det enda som gällde här var en extra säkerhetskontroll. Jag har på en tidigare flight blivit utplockad för ett stickprov och den här kontrollen är liknande, men nu ska alltså varenda passagerare kollas noggrannt. Varenda pinal i handbagaget plockas ut och gås igenom ner till att känna på tuggummipaket och bläddra igenom kvitton i plånboken. Man blir också kroppsvisiterad - dock med kläderna i behåll.

Men alla kan räkna ut att det här tar tid. Normalt brukar jag anlända till flygplatsen 1,5 timme innan. Nu kom jag 2,5 timmar i förväg och det var inte tid för nån taxfreeshopping utan man får gå raka vägen till gaten. När jag gått igenom blev köerna långa och alla var inte klara när planet skulle avgå. Så mitt råd är: Anländ till flygplatsen 2,5-3 timmar i förväg nu den närmsta tiden.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.35fm to Aktuellt , Flyg , Travel | Permalink | Comments (3)

Comments

Är det nån som har koll på vad det gäller för amerikanska inrikesflygningar just nu? Åker på lördag 9/1 och ska flyga inrikes med både Delta och American Airlines.

Posted by: Karin | 5 jan 2010 14.14.57

sad...alot of problem is creating after US start their named war on terror :(

Posted by: perfumeinside | 6 jan 2010 03.25.14

Hej Karin,

Jag känner inte till alla detaljer, men tror i alla fall att det bara är på flighter som går från Kanada till USA som man inte får ha något handbagage (förutom handväska/datorväska). Inom USA är det extra "screening", i alla fall har en del flygplatser installerat nya kroppsscanners. Och så kollar de passagerare extra noga så det är bra att vara ute i extra god tid.
Men jag vet inte exakt vilka bolag som förbjuder toabesök mot slutet och kuddar och filtar. Delta skriver inget om detta på sin webbsajt i alla fall: http://www.delta.com/traveling_checkin/flight_status_updates/index.jsp

Trevlig resa!

Posted by: Lotta Zachrisson | 7 jan 2010 21.19.06

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE