Blogg

« november 2009 | Main | januari 2010 »

torsdag december 31 2009

Extra säkerhet för USA-flyg

Många har väl läst om att det nu har införts extra säkerhetskontroller för dem som ska flyga till USA. Det beror förstås på att en man lyckades smuggla in bombmaterial på ett plan från Amsterdam till Detroit.

Olika bolag verkar välja olika sätt att handskas med detta. En del sägs nu tillåta mindre handbagage, förbjuda filtar eller småobjekt som pennor under inflygningen eller att man inte får gå på toa under sista timmen.

Själv flög jag precis med SAS från Stockholm till New York och det enda som gällde här var en extra säkerhetskontroll. Jag har på en tidigare flight blivit utplockad för ett stickprov och den här kontrollen är liknande, men nu ska alltså varenda passagerare kollas noggrannt. Varenda pinal i handbagaget plockas ut och gås igenom ner till att känna på tuggummipaket och bläddra igenom kvitton i plånboken. Man blir också kroppsvisiterad - dock med kläderna i behåll.

Men alla kan räkna ut att det här tar tid. Normalt brukar jag anlända till flygplatsen 1,5 timme innan. Nu kom jag 2,5 timmar i förväg och det var inte tid för nån taxfreeshopping utan man får gå raka vägen till gaten. När jag gått igenom blev köerna långa och alla var inte klara när planet skulle avgå. Så mitt råd är: Anländ till flygplatsen 2,5-3 timmar i förväg nu den närmsta tiden.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.35fm to Aktuellt , Flyg , Travel | Permalink | Comments (3)

Share/Save/Bookmarkonsdag december 30 2009

Julbrasor i Grekland

Redan i november börjar man samla grenar och stubbar i skog och mark. Helst ska det vara rejält stora stubbar. Och på julaftonsnatten är det äntligen dags att tända eld på det som nu formats till en stor brasa. Varje kvarter har sin egen brasa, den ena större än den andra. Den här traditionen med eldar, så kallade "kartsiounos", finns på lite olika håll i Grekland.

Förr var konkurrensen stor mellan kvarteren om vem som hade lyckats samla ihop till den största brasan. Numera tar man lättare på "tävlandet", men fortfarande lever traditionen med julbrasor vidare. Kvarterets invånare samlas tidigt på juldagens morgon runt brasan, man dricker vin eller tsipouro, gör i ordning lite smårätter och man grillar korv och kotletter. Enligt traditionen så är anledningen till att man tänder brasor just på juldagens morgon att man vill värma det nyfödda Jesus-barnet i sin krubba.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 09.42fm to Kultur | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 28 2009

Snökaos i New York

Snökaos i NY

Foto: Jazzwall Sharad.

Det räcker med några enstaka snöflingor i New York för att det ska bli kaos. När det som veckan innan jul snöade nästan en halvmeter så kan man lätt förstå hur det påverkar stan. Biltrafik, tunnelbanan och flygen - allt påverkas snabbt och folk får stora svårigheter att förflytta sig.

Bilarna har ju inte vinterdäck, så de slirar runt, fastnar och håller uppe trafiken för alla andra bakom. Flygen var enormt försenade och jag hade flera turister som hörde av sig och frågade om de fick hyra rum en extra natt för att de inte kom iväg.

Medan vi svenskar gärna går ut och njuter av snön håller sig New Yorkborna helst inne. Till viss del för att det är svårt att förflytta sig men även för att de inte verkar allt för förtjusta när vädret tar över. Därför var många klubbar och fester nästan tomma på folk den där lördagkvällen.

Posted by Lotta Zachrisson at 08.24em to Aktuellt , Global Citizens , Resmål | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkfredag december 25 2009

En fröjdefull, frohe Weihnachten

 
Den totala julstämningen har nu infunnit sig i Wien (och Österrike); välkomnande glühweintält som ångar vid varje mindre torg och husknut, likadant med alla trevliga adventmarkts man slagit upp. De jag hunnit besöka som känns mest sevärda att kolla in är den vid Am Hof men framförallt Spittelberg som börjar vid Mariahilferstrasse i Neubau (7 bezirk) och som sedan sträcker sig inåt säkert 20 kvarter. Här finns överflöd av god mat, traditionellt hantverk och en stor dos kitschighet. Om man mot all förmodan inte hittar något av intresse är det i vilket fall ett sant nöje att bara flanera omkring, äta några rostade maronis och allmänt njuta av julstämningen.

Omkring Stephansplatz och posha 1:a distriktet glimrar och gnistrar juldekoren, en elektrisk överdådig paradgata hela vägen till Hofburg. Hästarna som drar fram droskorna med turister har till och med fått små tomteluvor, vilket ser gulligt ut, men också tämligen underligt.

Ingen räknade med att snön skulle komma, än mindre lägga sig, men nu har det lagt sig ett litet vitt täcke vilket skänker stans många gråa husfasader en välbehövlig lyster. Massor med folk rör sig inne i stan, tunnelbanan och kollektivtrafiken är rejält överbelamrad, men fungerar åtminstone som den ska!

Posted by Anders at 02.50em to Aktuellt , Mat och dryck , Shopping , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag december 22 2009

Semesterparadis under vatten

Vill man lyxa till det ordentligt på sin resa är Maldiverna ett populärt resmål. Ö-riket består av 26 korallatoller och för att hindra exploatering gäller strikta regler för hur många besökare landet tar emot per år. Nu finns dock hot mot Maldivernas hela fortsatta existens. Ett av de länder som riskerar att drabbas hårdast av klimatförändringarna är just Maldiverna, som kanske helt kommer att försvinna.

Havsnivån på jorden ökar ständigt och för ett land som Maldiverna, vars landnivå enbart är 1.5 meter över havet, kan ökningen betyda att landet tillslut ligger helt under vatten. För att påvisa detta höll Maldivernas president ett symboliskt tal under vattenytan i höstas. Nu var han en av politikerna vid miljökonferensen i Köpenhamn som kämpade hårdast för att påverka andra politiker att inse vikten av att dämpa temperaturhöjningen i världen. Om inte en förändring sker i trenden av höjd temperatur och därmed höjd vattennivå ligger landet under vatten vid nästa sekel.

Posted by Lenita Kääriä at 09.51em to Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag december 18 2009

Seriemördare och obehagligheter i Florens

MuseumOm man vill tillbringa en annorlunda och makaber eftermiddag i Florens är stadens seriemördare och dödsstraff museum en möjlighet. Här ges möjligheten att fördjupa sig i obehagligheter och redan vid entrén möts du av en docka föreställande Hannibal Lecter (som var så förtjust i...just det, Florens).

Såhär presenterar sig museet: Serial Killers and Death Penalty: the most disturbing murderers from Jack the Ripper to nowadays.

Om ni inte blir avskräckta utan finner något intressant i ämnet, finner ni museet inte långt från Domen, längs berömda gatan via Cavour, nr 51. Öppettider 10.00 - 23.00.

Posted by Sophie Abrahamsson at 09.23fm to Museum , Nöje , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (5)

Share/Save/Bookmarktorsdag december 17 2009

Naousa erbjuder skidåkning och simhall

Nu har vintern kommit på riktigt till Grekland. Några dagar före Lucia snöade det på de flesta bergstoppar i norra delen av landet och på själva Luciadagen kunde skidentusiasterna påbörja årets skidsäsong.

På skidorten 3-5 Pigadia utanför Naousa (90 km från Thessaloniki) var det full aktivitet under söndagen och snön mätte över en halv meter på vissa ställen. Temperaturen låg kring nollstrecket så tillsammans med snö från snökanonerna så hoppas man på att det ska finnas tillräckligt med snö även under julhelgen.


Och samma Lucia-söndag invigdes i Naousa även en av norra Greklands största simhallar. Den var planerad att vara färdig till OS i Aten 2004, men bättre sent än aldrig... Den har en stor 50-meters bassäng och man hoppas få besökare även från närliggande orter eftersom det är ont om inomhusbassänger i Grekland.

Så när turisterna från Thessaloniki och Aten invaderar Naousa under jul- och nyårshelgen finns det ytterligare en aktivitet att locka med, nämligen att efter skidåkningen ta ett dopp i den supermoderna simhallen.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 01.24em to Aktuellt , Resmål , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag december 16 2009

Saltstänkt färd i bergets djup

DSC07071

I östra Bayern-regionen i Tyskland samt västra delarna av Österrike utvanns i forna tider stora mängder salt i bergsgruvorna. Österrikiska Salzburg, som bokstavligt översätts ‘Saltstaden’, var förr regionhuvudstad här. Men utvinningen kan dateras ända tillbaks till Kelternas era. I dag är gruvorna öppna för allmänheten och en populär turistattraktion - en av dessa är Salzbergwerk som ligger på tyska sidan av gränsen.

Lokförare Så vår färd in i grottsystemet börjar med att alla sätter sig på ett litet tåglok - känslan är de där knattetågen man åker in i skräckhusen på Liseberg, dock utan zombies som sprattlar till framför näsan på en - sedan far vi nerför en rutschkana i trä (då passar även lokföraren (på bilden t.v.) på att joddla för full hals så det slår lock för örat), vi går långa promenader i massiva, kompakta tunnelgångar, färdas till och med på en liten minifärja över en underjordisk sjö. Det är ett djupt och vidsträckt komplex och vistelsen tar cirka en och en halv timme innan man är tillbaks ute i verkligheten.

Svårt att föreställa sig att människor ägnade sig åt hårt arbete i denna miljö, 90 minuter nere i undervärlden var fullt tillräckligt för mig, men visst var det en upplevelse man sent glömmer ... dessutom får man ett gratis litet saltkar med salt utvunnet ur nämnda gruva.

Posted by Anders at 09.00fm to Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag december 15 2009

Morgonpromenad i Tikals djungel

Att vandra i Mayaindianernas fotspår var något av de bästa sakerna under resan i Centralamerika. I Tikals djungel finns nästan ett helt intakt Mayarike kvar, i alla fall om man har lite fantasi och kan föreställa sig hur där såg ut för 700 år sedan. Det är ett av Mayakulturens största lämningar i Centralamerika.

Vi tog morgonturen och fick stiga upp klockan tre på natten för att hinna ut till Tikal innan soluppgången. Vandrade genom djungeln i nattsvart mörker med en guide som visade oss vägen. Vi hörde hur djungeln och alla dess inneboende vaknade till liv mer och mer, allt eftersom det blev närmare gryning. 

Efter en timmes vandring på en upptrampad stig hade vi kommit fram till ett av de stora templen och skulle nu klättra uppför det för att se soluppgången därifrån. Det var magiskt när vi väl installerat oss på toppen och det började ljusna. Allt man såg framför sig var ett hav av grönska och några gigantiska pyramider mitt i lite varstans - andra Mayatempel.

Förutom den magiska upplevelsen att vara mitt i djungeln när den vaknar och sitta på en uråldrig byggnad för att bevittna det, var det otroligt intressant att höra guidens berättelser om Mayafolkets historia. Nu sitter jag i Sverige och pluggar på Mayas historia eftersom jag snart ska ha tenta i ämnet Latin Amerikas Realia, och drömmer mig tillbaka till Tikals djungel...

Posted by Lenita Kääriä at 09.00fm to Inspiration , Kultur , Natur , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 14 2009

Lokala knep i New Yorks lokaltrafik

För downtown måste du korsa gatan och använda den andra nedgången.

Det finns alltid ett par punkter där man lätt kan skilja lokalborna från turisterna i en stad. Uppförandet i lokaltrafiken är en sådan när det gäller New York. Det är alltid kul att se folk som går åt fel håll, inte hittar plingknappen på bussarna och inte förstår hur man öppnar bakdörren - vänta på gröna lampan och rör sedan vid den gula plastremsan på dörren.

Det allra första tillfället att göra bort sig här för mig var att jag inte tittade ordentligt på skyltarna i tunnelbanenedgångarna. Det är nämligen många stationer där man måste välja rätt nedgång för att hamna på tåget i rätt riktning. När man väl gått igenom spärrarna och upptäckt sitt misstag kommer man inte in på samma biljett i den andra spärren. Man måste nämligen vänta 18 minuter eller köpa ny biljett, vilket beror på att folk inte ska fuska och dra kortet för sina vänner.

Andra förvirringsmöjligheter är expresstågen. Till viss del kan man läsa sig till att Q är express och N och R inte är det, men exakt vilka stationer de olika tågen stoppar vid är svårare att veta och ibland skiljer det sig mellan vardag och helg. Det kan också vara så att ett tåg som är express i Manhattan blir lokalt i Brooklyn.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.37fm to Förberedelser , Global Citizens , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE