Blogg / Kommentera

onsdag januari 20 2010

Världens exklusivaste musikförening

Jag var nyligen på besök hos en musikförening i Wien - Wiener Musikverein. Låter lite hobbyaktigt eller hur? Men det är betydligt maffigare än så. Det är här som de berömda nyårskonserterna utspelas, och som sänds direkt i TV även i Sverige. Själva kallar de sin förening för the “Eldorado of Classical music”.

När vi var där så gavs konsertkvällen genom ett slags tema som kallas jeunesse, vilket ungefär betyder att det inte är dresscode, biljetterna är inte lika dyra, alla kategorier av människor kommer och lyssnar. Men fortfarande gudomlig musik.

Vår konsert utspelades i den gyllene salen, Große Goldene Musikvereinssaal vilket är precis vad det låter som. En stor konsertsal i guld med fantastisk akustik i världsklass erbjuds besökaren. Man sitter förvisso på obekväma långa träbänkar, modell kyrkbänk, men det spelar ingen roll – man fullkomligt absorberas av prakten runtomkring och musiken som liksom upplevs på ett mer “totalt” sätt än jag någonsin känt. Man glömmer bort sig själv. Huvudet simmar inuti musiken.

Den ena konserten avlöser den andra och det blir till slut paus. Då går man ut och minglar lite och tar sig kanske ett bloss och en skvätt sekt (bubbeldricka). Jag lägger märke till en beväpnad polis/vakt som spatserar i folkvimlet, men han ser föga skräckinjagande ut. Mer som en museiintendent.

Konserthuset ger ungefär 500 konserter om året, mest de stora klassikerna men även kompositioner av modernare snitt. Själv hade jag gärna kommit hit på den där berömda nyårskonserten, men ryktet gör gällande att det är cirka två års väntetid för dessa biljetter...

Posted by Anders at 04.08em to Kultur , Music , Nöje , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE