Blogg

« januari 2010 | Main | mars 2010 »

tisdag februari 23 2010

Granne med Akropolis

Nu har svenskar och andra skandinaver fått en ny träffpunkt i Aten. Efter 35 år i hamnen i Pireus har nämligen det som förut hette sjömanskyrkan nu flyttat in till Atens centrum. Mitt i Plaka-området, där alla turister hamnar förr eller senare, ligger kyrkans nya lokaler "Paulusgården".

De nya lokalerna ligger på Daidalou 18, ungefär mitt emellan Akropolis och Syntagmatorget. Lättast hittar man dit om man går Amaliagatan, antingen från Dionysiou Areopagitou eller från Syntagma, tills man stöter på tvärgatan Daidalou. Där kan man dricka kaffe, äta hembakat bröd, läsa svenska tidningar och träffa andra skandinaver.

Och den som vill gifta sig under semestern i Grekland kan göra det på husets takterrass, som har utsikt mot Akropolis. På hemsidan www.svenskakyrkan.se/aten finns information om öppettider.


DSCN7462

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.15fm | Permalink | Comments (4)

Share/Save/Bookmarktorsdag februari 18 2010

Vi söker nya bloggare över hela världen.

TS-ring2 

Älskar du att resa och är bra på att skriva? Då kan du vara en av våra nya resebloggare!

Just nu söker vi nya bloggare som befinner sig runtomkring i världen och kan fungera som våra korrespondenter.

Uppdraget som bloggare åt Travelstart går ut på att skriva blogginlägg åt oss från och om platsen du befinner dig på. Kul va?

Är du den vi söker?

En Travelstartbloggare ska vara:
• Duktig på att skriva och behärska svenska språket väl.
• Kreativ och ha en känsla för vad folk kan vilja läsa om på Travelstarts blogg.
• Intresserad av resor.
• Vara bekant med bloggvärlden och ha insikt om hur man skriver blogginlägg.

Ersättning.
Som bloggare hos oss på Travelstart får du självklart lön för mödan. För varje blogginlägg du skriver tjänar du poäng som du sedan kan utnyttja för att köpa resor, hotellnätter med mera hos oss. Låter inte det perfekt för dig som älskar att både resa och skriva så säg!

Intresserad?
Skicka ett mail till blogg@travelstart.se  Skriv en kort beskrivning av dig själv och bifoga två textprover som är skrivna som blogginlägg. Det går bra att skriva dina textprover på antingen svenska eller engelska.

Vi rekryterar nya bloggare löpande så välkommen in med din ansökan!

Hoppas vi hörs snart!

Posted by Travelstart at 03.18em to Aktuellt | Permalink | Comments (10)

Share/Save/Bookmarkonsdag februari 17 2010

Ny flyglinje från Umeå till Vasa och Riga

Snart får vi en ny flyglinje från Umeå! Den 29 mars i år startar flygbolaget Air Baltic flyglinjen Umeå - Vasa - Riga, som sedan länge varit önskad.

Umeås geografiskt sett närmaste stad är ju faktiskt Vasa och nu blir det alltså lättare, och förhoppningsvis billigare, att ta sig dit. Slutdestinationen på linjen är 2014 års kulturhuvudstad Riga (som kommer att dela uppdraget som kulturhuvudstad med Umeå), men kommer att ha en mellanlandning i Vasa. Flygplanen som kommer användas är mindre propellerplan med plats för ungefär 50 personer ombord.

Priserna kommer att variera, men en enkelbiljett kommer starta på kring 20 euro för en resa från Umeå till Vasa och 40 euro för en resa från Umeå till Riga. Billigare och smidigare än att ta båten över finska viken. Riga anses även ha en stor och bra flygplats med avgångar till över 60 olika destinationer. Kul att Umeå kommer upp sig, tycker jag!

Posted by Lenita Kääriä at 02.47em to Aktuellt , Flyg , Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag februari 16 2010

Grekisk karnevalsyra

Nu kulminerar snart årets karneval i Grekland. Under de tre dagarna 13-15 februari är firandet på topp över hela landet, både i stora städer och i små byar.

Störst är karnevalen i Patras, där hundratusentals personer samlas för att se den stora paraden och följa när "herr Karneval" till sist får sätta livet till och brinna upp på en flotte i hamninloppet. Firandet i Patras är nog så nära Rio man kan komma

DSCN0146

i Grekland. Men även karnevalen i Xanthi i norra Grekland, med många traditionella inslag, är mycket populär.

Andra ställen som är kända för sitt karnevalsfirande är Moschato i Aten, Kozani och Naousa. De båda sistnämnda städerna har urgamla karnevalstraditioner som lever upp de här dagarna och följs av tusentals personer. 

Karnevalen avslutas "den rena måndagen", då den 50 dagar långa fastan inför påska inleds. Och det firar man genom att äta vita bönor och flyga med pappersdrakar.Karneval 1

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.32fm to Högtider , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag februari 9 2010

Eros i konsten

Med tanke på Alla Hjärtans Dag i februari så kanske ett besök på en utställning om kärleksguden Eros kan vara lämpligt .Där får man veta allt om Afrodites lille son som spelade med sin lyra och som orsakade både passionerad glädje och stor vånda när han sköt med sina pilar.

Utställningen heter just Eros och pågår en bit in i april på Kykladiska museet i Aten. Det är imponerande att se hur viktig Eros varit i konsten ända sedan hundratals år före Kristus. Den vackra statyn där Eros och Psycke kysser varann är en av höjdpunkterna i utställningen.

Men för att få komma upp på andra våningen måste man ha fyllt 16 år. Där finns nämligen målningar på vaser och krukor samt andra föremål som är minst sagt barnförbjudna...

The Museum of Cycladic Art ligger på Vas. Sofias, inte långt från det grekiska parlamentet.

DSCN7413


Posted by Ingabritt Tomboulidou at 09.56em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE