Blogg

« februari 2010 | Main | april 2010 »

onsdag mars 31 2010

Aprilväder i mars

59SommarCentralPark_1090052 
Förra helgen var det sommar. Idag varnar de för snö.

Jag har nyligen firat min ettårsdag i New York. Det var i mars förra året som jag flyttade hit. Och eftersom jag nu upplevt mars månad 2 gånger på raken här vill jag hävda att det är då New York har sitt aprilväder.

För två helger sedan upplevde jag det värsta regnet sedan jag kom hit. Det var nästan tropiskt och folk höll sig hemma. Förra helgen visade termometern på 22-23 grader och alla var ute i parkerna och hade picknick. Jag var inte ensam om att ta på mig sommarklänning. Och nu när denna helg träder in varnas det för snö och luften är riktigt isig.

I Sverige säger man ju ofta att det aldrig finns några garantier för hur vädret ska vara. Det stämmer i New York också, det är bara i genomsnitt aningen varmare här.

Posted by Lotta Zachrisson at 02.05em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag mars 31 2010

Stolar, rakt upp och ner.

Fördelen med att bo längre perioder i en storstad är att man förr eller senare ramlar på udda & roliga affärer att bli glatt överraskad av. Just för att man trodde man redan upptäckt alla roliga affärer som finns. I mitt distrikt, som är det mindre fashionabla 15:e i Wien, är lyckan desto större varje gång det inträffar eftersom det är så sällsynt just här. På en bakgata till yttre Mariahilferstrasse fann jag ett udda geschäft för stiliga stolar. De beskriver sig själva som "ateljé och showroom". De heter Sitzfläche och ligger på Schwendergasse 15

R0012064

De specialiserar sig på att renovera slitna designstolar från förra seklet. Vad jag tycker är sympatiskt med Sitzfläche är dels att de inte försöker vara hippa och just därför blir det, och i hur de presenterar sina objekt, de är uppställda på väggarna i 45 graders vinkel. Stirrar man för länge på stolarna tappar man lätt orienteringen. Sabina som driver affären, förklarade att man också arrangerar happenings och vill vara en slags plattform för kulturella och sociala experiment, liksom en plats för mindre musikaliska evenemang. Och jag kan inte tänka mig ett trevligare ställe att hänga på just nu. I synnerhet som jag la märke till en skivback intill väggen, där jag bland annat hittade B-52:s och The Fall på vinyl.

R0012066

Posted by Anders at 10.18fm to Inspiration , Produkter , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag mars 30 2010

Film - Stjärnor, premiärer och inspelningar

58 LandmarkMovie600px_1054 
Samlade fans inför premiären av "The Runaways" med Kristen Stewart.

Runtom på New Yorks gator blir man ständigt påmind om hur stor filmbranschen är här. Bara i onsdags när jag promenerade omkring gick jag först förbi en stor inspelningsplats med starka strålkastare riktade in mot en gränd, avspärrningar och diverse lastbilar med utrustning och plats för skådisarna att vila upp sig.

Bara några minuter senare gick jag förbi biografen Landmark på Houston Street där ett stort pressuppbåd och en mängd fans hade samlats. Det visade sig att filmen "The Runaways" med Kristen Stewart i huvudrollen skulle ha galapremiär. Filmen kretsar egentligen kring tjejrockbandet med samma namn som filmen, som var stora pån 70-talet. Men det märktes att de flesta av fansen var där för Stewarts skull, och kanske mest för hennes medverkan i Twilight-filmerna, för jag kunde skymta en hel del sådana böcker som tagits med i hopp om en autograf.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.49fm to Film | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag mars 30 2010

Italiensk konst på Palazzo Strozzi i Florens

P3220238Just nu och fram till 18 juli 2010 kan man besöka konstutställningen De ChiricoPalazzo Strozzi inne i centrala Florens

Såhär beskrivs utställningen:

Few Italian artists had such an important impact on 20th century art as Giorgio de Chirico. His ‘metaphysical’ works were like a pebble thrown into a pond, whose waves rippled through the world of art in concentric
circles, becoming weaker in time, but still felt decades later.

Utställningen är öppen mellan kl 9,00 och klockan 20,00 måndag till fredag. Biljettpriset är 10 euro. Palazzo Strozzi ligger bara några meter från Piazza della Repubblica, alltså mitt i stadens hjärta.

Posted by Sophie Abrahamsson at 10.39fm to Aktuellt , Inspiration , Kultur , Museum , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag mars 28 2010

Dubai - världsmästare i rekord

Linda heter jag, och bor nere i Dubai, Förenade Arabemiraten, sedan 2007. Jag tänkte få dela med mig av tips och intressanta händelser som dyker upp i denna spännande stad framöver. Många har säkert redan läst om Dubai i olika reseforum och i tidningarna hemma i Sverige på sista tiden. Staden jag bor i har nämligen en tendens att ganska ofta annonsera nya projekt, häpnadsväckande byggnader, konstgjorda öar, spektakulära hotell och aktiviteter som inte finns någon annanstans i världen. Man skulle kunna säga att Dubai nog är världsmästare i att sätta rekord. Vi har bl.a världens högsta byggnad (Burj Khalifa) inkl världens högst belägna moské och v'ärldens högsta observation deck, världens högsta hotell (Rose Rayaan Rotana och tidigare högsta segelhotellet Burj Al Arab), världens största tittfönster för ett akvarium (Dubai Mall), världens dyraste hästrace (Dubai World Cup), världens enda skidbacke inne i ett shoppingmall (Ski Dubai) och även världens längsta förarlösa metro (öppnade 090909). Bland annat. Vill du kan du nog öven hitta ett stort antal ytterligare rekord att botanisera i runt om i Dubais projekt och byggnader. Därimellan hittar du massvis med aktiviteter, närliggande öken, god mat och en oslagbar kombination av sol, storstad och hav (i Arabiska Gulfen/Persiska viken).

Dubai är ett av 7 shejkdömen, eller emirat, i landet Förenade Arabemiraten (UAE), beläget på toppen av arabiska halvön. Det är alltså inte ett eget land som många faktiskt tror. Alla emiraten i UAE har egna ledare, shejker, och Dubais heter Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Makhtoum (pröva säga det 10 ggr snabbt utan fel...) . Ledaren för hela UAE sitter i huvudstaden Abu Dhabi och heter Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan. Dubai är en stad med många kulturella inslag, trots att det är en relativt ny stad (landet UAE bildades 1971, dagens Dubai började befolkas i början av 1900-talet). Det något slitna uttrycket "kontrasternas stad" från olika resebroschyer är faktiskt väldigt träffande för Dubai. Här samsas folk från över 150 länder, både araber, asiater,afrikaner och västerlänningar från USA, Europa, Australien etc. De som inte är medborgare i landet ( s.k. emiratis) har kommit hit antingen för att jobba skattefritt, eller för att uppleva en annorlunda kultur och livstil jämfört med hemlandet. Och kommer ni hit får ni garanterat en trevlig semester, som såklart måste inkludera att ta en titt på de olika rekorden som nämndes ovan. Samt en massa annat som ni ska få höra mer om framöver.

045 (2) 
Burj Khalifa-världens högsta byggnad, 828 m hög

Posted by Linda Jacobsson Asting at 06.44em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag mars 24 2010

Italiens svar på McDonalds

DSC00842SpizzicoEtt land vars stolthet och identitet till stor del ligger i matkulturen kan självklart inte bara rakt av kopiera konceptet med hamburgare och strips. Mc Donalds har sedan länge fått fotfäste i Italien på samma sätt som bilkulturen. Men italienarna har inte satsat på sina egna hamburgerkedjor, utan gjort en italiensk variant på snabbmaten.

Spizzico (som på italienska betyder, "lite då och då") är snabbmatskedjan som erbjuder en pizza slice, läsk och strips till McDonalds pris och med samma upplägg vad gäller restauranger. Van vid seriösa italienska pizzor blir man lätt besviken, men som snabbmats alternativ om man vill undvika McDonalds fungerar det. 

Posted by Sophie Abrahamsson at 10.03fm to Kultur , Mat och dryck | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag mars 23 2010

Peru utanför Machu Picchu

Machu Picchu är helt klart Peru's största turistattraktion, och med rätta. Stället är helt enkelt magiskt. Men när man nu är så långt hemifrån och vill se mer av Peru, vad skulle då kunna vara aktuellt? Jag gjorde precis en bussresa genom landet och det finns mycket att se utmed stora pan-american highway, eller la panamericana som den heter på dessa breddgrader. Några tips:

Lima är ju trots allt den första destinationen de flesta turister kommer till när de landar i Peru. Gata nära Plaza de Armas i Lima Staden är helt klart värd ett besök på några dagar med besök i gamla stan som är väldigt vacker men förfallen. Under kolonialtiden var detta det spansk-amerikanska rikets huvudstad och därför är det överfullt av fina gamlaSan Fransisco byggnader, framför allt kyrkor som dåtidens spanjacker var extra förtjusta i och spenderade ett gäng kilon inkaguld på. En av de mest imponerande är San Fransisco som också har välbevarade katakomber där benen från över 70 000 människor finns bevarade. I andra änden av staden ligger stadsdelen Miraflores med massvis av restauranger, klubbar och barer. Kan också rekommendera Miraflores för att bo eftersom centro historico är ganska övergivet på kvällen.

Ett annat mål som ligger lite närmre Machu Picchu är Arequipa, som är lika känd för staden i sig som de fantastiska omgivningarna med världens djupaste canyon - Colca Canyon - där man kan se condorer, puma och annat vilt. Eftersom jag är smart och inte sätter i mitt batteri i kameran så har jag inga bilder, men besök gärna wikipedialänken här för info och bilder. 

Längre norrut ligger Trujillo och den lugna strandorten Huanchaco. Huaca de la Luna Havet i all ära, men det som gör området till riktigt intressant är Chan Chan-ruinerna samt Huaca de la Luna och Huaca del Sol som är lämningar från innan inkatiden. Chan Chan
Stannar man här är det trevligast att hitta något strandnära hotell i Huanchaco och sedan ta taxi till ruinerna, eller ifall man har lite spanskakunskaper hoppa på en buss. Bussarna är dock kaotiska och går när de vill, så enklast är taxi. Förhandla dock pris innan då chaffisarna inte använder taxameter. 

Posted by Paul Appelqvist at 10.21fm to Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkmåndag mars 22 2010

Så firas irländarnas dag i New York

StPatricksDay 
"Irish today, hungover tomorrow" är troligen dagens sanning.

I onsdags var det den 17 mars och det innebär förstås att St Patricks Day firas runt om i världen. På vissa ställen färgas städernas vattendrag gröna, på andra håll är det bara människorna som antar denna frodiga färg.

I New York hålls varje år en St Patricks-parad som under ett gäng timmar tar över delar av stan. Trafiken och stressade kontorsnissar som ska till jobbet får helt enkelt vänta.

Ett par år har det också hållits en liten spontan anti-parad, som en protest mot att den officiella paraden inte tillåter att folk klär ut sig. Vid sidan av paraden på 5th Avenue och 58th Street samlas en liten grupp i full "Leprechaun"-utstyrsel. "Leprechauns Against Boring Parades" är förstås mest en kul grej och blir som del av det stora firandet.

På kvällen sätter var och varannan bar upp stora gröna treklöver i fönstren och säljer Guinness till specialpris. Glöm att försöka ha en lugn konversation ute i New York denna kväll.

Posted by Lotta Zachrisson at 08.53fm to Högtider | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarktorsdag mars 18 2010

Fotboll och kultur i Buenos Aires

Efter en resa på ca 2 månader genom 6 sydamerikanska länder är jag åter i den stad som just nu är min hemstad - Buenos Aires. Och det är lätt att känna sig hemma här. Staden har det mesta: pampiga avenyer, gammal vacker arkitektur, mängder av restauranger och cafeer som serverar till bråkdelen av priset i Sverige, kött i världsklass, billig shopping, mängder av kulturevenemang och fotbollsderbyn som smäller något högre än tex IFK - Häcken hemma i Göteborg. Bokstavligen smäller: Boca Juniors vs River Plate lär vara ett av de hetaste derbyna i världen, men även ett av de farligaste. Derbyt kallar de blygsamt Superclasico del futbol mundial, alltså ungefär "världsfotbollens superklassiker". Boca som för övrigt tagit färgerna efter en svensk båt vilket gör att halva arenan sitter och viftar med gigantiska svenska flaggor. Det kan med andra ord vara en bra idé att inte springa runt med svenska flaggan i Buenos Aires varför man nu skulle göra det. Svenska landslaget har lite att ta efter i tröjan här kanske. Nedan en liten glimt av matchen Boca - Guaraní våren 2009. 

Sydamerika 012

Är man inne på ett mer kulturellt spår har man minst lika bra utbud som fotbollshuliganerna. På MALBA finns en samling modern latinamerikansk konst och välkända internationella artister som ställer ut. Ett annat alternativ är Centro Cultural Borges som alltid har en stor uppsättning utställningar av kända och mindre kända fotografer, målare och andra konstnärer. Inträde ca 20 sek. De har också tango och andra uppträdanden från ca 100 sek. Vill man istället se en schysst konsert är alltid La Bomba del Tiempo på Centro Cultural Konex ett bra tips. En grym perkussionsgrupp på 10 pers som uppträder varje måndag och ger ca 2 timmar konsert och fiesta. Biljetter kan man köpa på Ticketek.com.ar eller på plats. Litet klipp nedan.


Posted by Paul Appelqvist at 08.57fm to Inspiration , Kultur , Resmål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE