Blogg

« mars 2010 | Main | maj 2010 »

fredag april 30 2010

Florens håller öppet hela fredagsnatten den 30:e april!

Nottebianca63I dag fredag 30 april är det dags för 'la notte bianca' här i Florens. Butiker, museum, teaterlokaler, diskotek håller öppet under natten och många kreativa initiativ tar fart, så att man kan njuta av staden även nattetid. Med tanke på att det riktigt varma vårvädret kommit och staden är fylld av turister kommer det säkerligen att bli fullt av liv och nöje.

Befinner ni er i Florens nu till helgen, se till att vara uppvilade så ni orkar med en fredagsnatt ni sent kommer att glömma! 

Posted by Sophie Abrahamsson at 11.12fm to Aktuellt , Inspiration , Kultur , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag april 29 2010

Trallahey hoppsasa, Svennedisko ist da

Svennedisko - Das Valborg Fest - Flyer


Fluc, stans mesta indieklubb för mainstreampubliken i Wien, fyller snart 8, och det lär vara obligatorisk närvaro för alternativkidsen. Knökat och rökigt in i minsta kvadratmillimeter, precis i hörnet av anrika Praterstern.

Sverige, alternativmusik-Österrikarens absoluta indie-älskling, har därför inte oväntat en given plats på Fluc. Klubben heter Svennedisko och här spelas uteslutande svensk pop, ofta med inbjudna svenska akter och DJs. Den 30/4 är det dags för Das Valborg Fest, då har man bjudit hit My Darling YOU!, enligt flyern en autentisk “Love-pop duo” från Göteborg. Senare kommer man spela älg-Svennediskos “crème de la crème” av "Sweet svenska Summer Nights" 2009. Exakt innebörden av min egenhändigt fumliga översättning, ser jag verkligen fram emot att erfara på plats. Fritt inträde, startar 21.00.

Av en ren slump, träffade jag på en av initiativtagarna till Svennedisko, Jonas Eriksson (som f.ö. hamnade i Wien i stället för New York förra helgen, Eyjafjallajökulls förtjänst), och han liksom jag är lika förbryllade över denna svenska musikhajp och hur den ständigt tilltar. Det är inte bara i Wien, det är i hela Österrike. Det spelas svensk indiepop i radion så fort jag knäpper på FM4. De ömmar för våra alternativband lika mycket som vi i Sverige villkorslöst omfamnar allt på den Brittiska popscenen.

Dagen då detta skrivs huserar Fluc dessutom svenska EF, en melankolisk orkester som spelar Norra Europas överlägset bästa post-rock. Jag såg dem häromåret på Rockhouse i Salzburg, publiken var kanske inte den mest mottagliga då, så jag hoppas verkligen de får bättre välkomnande denna kväll.

Posted by Anders at 11.27fm to Aktuellt , Högtider , Nöje , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag april 28 2010

At the Top- äntligen återöppnat!

En av mina största frustrationer i Dubai på sista tiden har varit att världens högsta byggnad, Burj Khalifa, stängde sitt observation deck kallat At the top Burj Khalifa, bara 4 veckor efter öppnandet den 4/1 2010. Något som är så typiskt Dubai. De öppnade i jan, såklart med stor pompa och ståt (ni såg säkert bilderna på fyverkerierna på tv även i Sverige), efter flera års hård marknadsföring av byggnaden. Biljetter till observation deck på 124e vån nära Dubai Mall började säljas-tidsbegränsade sådana, dvs du köper biljetter minst dagen innan du vill komma upp i tornet, och biljetterna har således en specifik tid som du kan göra din observation deck tour. Vill du absolut komma upp samma dag finns det även expressbiljetter, som dock är mycket dyrare- såklart, det är Dubai vi pratar om :).Jag var där i jan, både på dag- och kvällstid, beundrade den spektakulära utsikten över Dubai och UAE, och tog även en del av mina kunder dit. Sedan, ganska exakt 4v efter öppnandet, så stängde tornet. Från en dag till en annan bara. Jaha. Anledningarna som gavs i pressen var olika.  Bästa exemplet var nog "nödvändig maintenance på tornet pga oväntat hög efterfrågan på biljetter" (eh- what? Efter 4 veckor? På världens högsta byggnad? Såklart den har hög efterfrågan, precis som de andra högsta byggnaderna i världens haft tidigare gissar jag. Men de stängde minsann inte en månad efter de öppnat).

En annan var "mindre problem med elen på 124e vån" (vilket kom fram efter att några som blivit sittande en timme i hissen till 124e vån meddelade detta till pressen), samt spekulationer om att de ansvariga behövade tid på sig att "rebranda" tornet från tidigare Burj Dubai till nuvarande Burj Khalifa (som shejk Mohammed hastigt döpte om tornet till på själva invigningen, uppenbarligen utan att medd sina PR-folk om detta beslut först, för alla souvenirer/skyltar osv hade Burj Dubai som info....). Det var hursomhelst massa förvirrande info om när tornet skulle öppna igen, folk (läs jag med flera) fick göra flertalet refund på sina köpta biljetter till kunder och gäster, ingen som jobbade i biljettkassorna kunde säga något vettigt (också typiskt Dubai, customer service är tyvärr inte en av  emiratets starka sida...). Så pågick det i nästan 2 månader.

Men nu har tornet alltså öppnat igen, sedan ett par veckor tillbaka. Tack för det Emaar säger vi alla (Emaar är byggbolaget som byggt tornet). Så nu kan ni återigen bege er upp till 124e vån, dvs ca 455 m upp i världens högsta skrapa, och beskåda utsikten (som är allra bäst i solnedgång runt ca kl 18.30, men dessa tidsbiljetter är också väldigt populära, så boka i god tid). Finns även en intressant utställning om konstruktionen av tornet på vägen ner från observation deck, om ni gillar mer tekniska detaljer om denna monsterskrapa. Biljetter köps i kassan för At The Top, inne i Dubai Mall. Onlinebokningen ska "snart vara fungerande". Dvs den kanske blir det om några månader eller så...Se www.burjkhalifa.ae för mer biljettinfo & priser - dock inte direkt världens mest uppdaterade hemsida, på den står det nämligen fortf "At the top is due to open in January 2010" ... Välkommen till Dubai :)

014
Kvällsutsikt från utomhusdelen av At the Top mot Sheikh Zayed Road (den delen som är öppet i tak vill säga).

Posted by Linda Jacobsson Asting at 10.15fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag april 27 2010

Mytiline, levande stad året runt

På östra sidan av den grekiska ön Lesbos (eller Lesvos som det egentligen bör heta) ligger öns huvudstad Mytiline. Den finns med på listan över världens äldsta städer och är absolut värd ett besök.

Med sina drygt 40 000 invånare är det en relativt stor stad för att ligga på en ö, men den har ändå småstadskaraktär, med smala gränder och låga hus. Här har också Egeiska universitetet sitt centrum vilket betyder att tusentals studenter kryllar på gator och kaféer och ger stan liv året runt. DSCN6335

Mytilene är en av Greklands största hamnar som har täta förbindelser med Pireus, Thessaloniki, Kavalla, Turkiet och öarna runtomkring. Så ett givet nöje är att promenera längs hamnpromenaden där både stora färjor och små fiskebåtar lägger till. I hamnen finns en imponerande staty av Frihetsgudinnan. DSCN6343

Självklart måste man klättra upp till slottsruinen, kanske även besöka det arkeologiska museet och de stora kyrkorna i centrum. Men annars är en stor del av nöjet i Mytiline att bara strosa omkring i gränderna, på den smala affärsgatan Ermou och inte minst att njuta av husens vackra arkitektur. Sen kan man gärna vila benen på kafé Ellinon som har nästan 200 års historia. Eller på någon av de små tavernorna där man bör smaka på öns mest kända produkter, nämligen ouzo och sardiner från öns näst största stad Kalloni.


DSCN6377

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 03.40em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag april 27 2010

Tribeca Film Festival sätter igång

64Tribeca_1090520 Efter 11 september kände de boende på nedre Manhattan att det bästa sättet att bygga upp en fin sammanhållning och motarbeta onda krafter var att samlas runt något så trevligt som kultur, närmare bestämt film. 2002 var därmed Tribeca Film Festival född.

Nu är det dags för nionde uppsättningen med en massa kul på schemat. Det är inte bara alla de nya filmerna som visas, där två teman man kan skönja denna gång är komedier och filmer om riktiga människor. Det kommer också ordnas salsaevent, BMX-uppvisning med gänget bakom Jackass, utomhus "drive in"-bio och förstås många röda mattan-tillfällen att se riktigt stora stjärnor som Bill Murray, Colin Farrell, Kirsten Dunst och förstås Robert De Niro som är en av grundarna till festivalen.

Festivalen pågår från 22 april till 2 maj. Vi svenskar kan vara stolta över att Tarik Salehs Metropia är en av filmerna som visas.

Bilden: De Niro håller tal på presskonferensen inför starten av festivalen.

Posted by Lotta Zachrisson at 12.12em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag april 26 2010

Möbeljätten in i finrummet

Bild 2010-04-21 kl. 15.18 #2

Förr i världen om man var utlandssvensk och ville komma i kontakt med sina landsmän, eller få råd och tips kring landet man befann sig i, vad gjorde man då? Jo man tog reda på var Svenska Kyrkan var belägen och traskade dit. Det kan man förvisso göra än idag, och Svenska Kyrkan i Wien har faktiskt ett jättefint litet kapell här, med ett eget litet bibliotek, övernattningsrum och matservering, med därtillhörande högtidlighållande på svenska bemärkelsedagar.

Jag skulle vilja påstå att IKEA tagit över rollen som svenskhetens fanbärare för expatriater ute i världen. Så är det i vilket fall för mig i Österrike, och många fler svenskar jag varit i kontakt med här. Om man kring jul eller påsk vill hitta rätt ingredienser eller passande kakor eller drycker för den aktuella högtiden, så åker man med största sannolikhet till IKEA för att bunkra upp med pepparkakor, must, sill, sylt, djungelvrål eller vad man nu har för kulinariska preferenser.

IKEA har nu, som grädde på moset, också tillägnats en helt egen utställning på möbelmuseet Hofmobiliendepot i Wien, mellan 9 april - 11 juli.  Utställningen heter Phänomen IKEA. Utställningen "visar upp en utställning om den svenska framgångssagan IKEA med utvalda möbler från sex årtionden".  Öppet tisdag till söndag kl 10-18, pris mellan 4 och 7 euro. Ligger centralt i 7e distriktet, U-bahnstation Zieglergasse.

Posted by Anders at 08.45fm to Museum , Produkter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag april 23 2010

Europa är också en del av världen, trots att Singapore e hemstaden!

Omvärldskunskapen här bland Singaporeanerna är väl inte den bästa direkt...får ofta försöka hålla mig för skratt när vissa frågor dimper ner.

Ingen har väl missat vad som sker/skett i det Europeiska luftrummet den senaste veckan och det faktum att jag också arbetar inom flygbranschen gör att nyhetsflödet har varit begränsat till en sak - just Vulkanen!

Dagens fråga översatt från Singlish till Svenska:

- "det där stället där den där vulkanen ligger, är det någon som bor där?"

En annan fråga jag fick för några veckor sedan:

- "ligger Grekland nära din hemstad?, jag skulle vilja åka dit nästa år" trots att jag förklarat att jag är från en mycket liten stad i Sverige.

00001-_$Europa_1-Karta

Pedagogiskt lagd som jag e, kämpar jag för att hålla mig för skratt samt skriver båda gångerna ut en karta över Europa för att visa vederbörande! På dagens fråga var Island samt vulkanen tydligt utprickade och på den tidigare var Sverige och i andra änden av Europa, Grekland markerade!

Innan jag e färdig här, ska de alla inneha en gedigen, eller iallafall grundläggandeVulkanen Europakunskap! Kanske ska börja extraknäcka som geografilärare på kvällarna på kontoret! :S

 

 

Vulkanen 

  
 

 

Posted by Lina Pettersson at 09.45fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag april 23 2010

Afternoon tea på Burj Al Arab-lyx även för vanliga Svenssons

Ett av de största landmärkena i Dubai är såklart Burj Al Arab, eller segelhotellet som det också kallas. Det 321m höga hotellet ligger på en egen (såklart konstruerad, inte naturlig) halvö på Jumeirah Beach, och är en av de mest fotograferade byggnaderna i Dubai (säkert i världen också). Hotellet har flertalet gånger utnämnts till världens lyxigaste hotell, och har även inhyst många kändisar genom åren sedan de öppnade 1999. Däremot går det inte att komma in på hotellet om du inte har en bokning (dvs antingen hostar upp minst ca 17000 kronor per natt för den minsta av sviterna -hotellet har inga vanliga hotellrum- eller bokar en måltid i någon av hotellets restauranger).

Det senare kan även en vanlig Svensson kosta på sig, om man vill komma in och se hotellets guldbeklädda atrium, arabiskt färgsprakande interiör och fiskarna som simmar i akvariet runt rulltrapporna. Min favorit är afternoon tea i Sky View Bar, som servaras från kl 13 alla dagar utom fredagar. För ca 800 kr per person (antagligen det dyraste te ni kommer dricka nånsin) får ni sitta i skyrestaurangen på 27e våningen, och njuta av allehanda läckerheter, fantastisk service, samt den makalösa utsikten över The Palm, The World, Dubai Marina och skylinen på Sheikh Zayed Road. Först får ni ett glas årgångschampagne serverat vid bordet, och sedan färsk frukt med grädde. Efter detta kommer det in gigantiska vagnar (såklart formade som segelhotellet) med små smörgåsar, bakverk, nygräddade scones och olika smarriga tillbehör. Det är massor av ätbart på denna vagn, som serveras tillsammans med kaffe och te i alla möjliga smaksensationer. Fullt tillräckligt som lunch och för många en oförglömlig upplevelse i Dubai. Glöm heller inte att gå på toaletten under besöket, även den är guldbeströdd och har små handdukar i linne vikta som svanar eller liknande för gästerna.

001 
 Utsikten från Sky View Bar 27e vån
  BAA afternoon tea

Godsaker på segelvagn

Posted by Linda Jacobsson Asting at 09.41fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag april 21 2010

Svensk filmfestival i New York

SvenskFilm_90494 
Alla de svenska regissörerna och producenterna samlade på Lincoln Center vid öppnandet av utställningen.

I helgen som gick öppnade filmfestivalen med namnet "Northern Exposures: Social Change and Sexuality in Swedish Cinema" på kulturcentret Lincoln Center på Upper West Side i New York.

Hela 42 filmer från stumfilmstiden fram till idag kommer att visas fram till den 4 maj. Arrangörerna pratadr om en ny storhetstid inom svensk film och hade bjudit in flera av de nya lovande regissörerna vars filmer skulle visas - bland annat Babak Najafi med "Sebbe", Henrik Hellström, en av regissörerna till "Man tänker sitt" och Fredrik Edfeldt med "Flickan".

I biofoajen kommer man samtidigt ha öppet för en Ingmar Bergman-utställning "The Man Who Asked Hard Questions"

Det hela avslutas med USA-premiär för andra filmen i Stieg Larsson-trilogin "Flickan som lekte med elden" och den ryktas redan vara slutsåld.

Posted by Lotta Zachrisson at 04.37em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag april 21 2010

Abu Dhabi - en stad med många ansikten


Dubai är fortfarande det största turistmålet för de som reser till Mellanöstern och Förenade Arabemiraten. Men bara 1,5 timme med bil från glittriga Dubai finns huvudstaden  i UAE, Abu Dhabi. Det är en trevlig stad med många sevärdheter och lite annorlunda uppbyggnad än Dubai. Här har gatorna ett rutsystem som liknar Manhattan i New York, det är enkelt att hitta i centrala delarna, och det är lite mer lokal känsla än i Dubai, som är mer uppdelat i olika områden med ganska långa avstånd mellan stadsdelarna. Dessutom har de en trevlig corniche/strandpromenad som man kan flanera på utan att störas av motorvägar och vägarbeten (inte i lika stor utsträckning som i Dubai i alla fall). De har även sjustjärniga hotellet Emirates Palace (trots att det egentligen inte finns 7 stjärnor för hotell), en livlig marknad kallad Iranian souk, och traditionella Heritage Village på Lulu Island. Dessutom många bra restauranger på de olika hotellen i staden.

Om ni tar er till Abu Dhabi så får ni inte missa Sheikh Zayed-moskén. Den är uppkallad efter Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, som var UAEs första president och som dog 2004. Den är i dagsläget världens 3e största moské och ett helt otroligt byggnadsverk, både på utsidan och insidan. Den slår alla skyskrapor i Dubai enligt min åsikt. Det går att komma in i moskén som icke-muslim alla dagar utom fredag, mellan kl 09-12. Kl 10 på vardagar (inte fredag) ges guidade turer för besökare, som jag verkligen rekommenderar. Kvinnor får ta på sig en abaya och en huvudscarf innan de går in i moskén. Missa inte denna fantastiska byggnad om ni har möjlighet att se UAEs huvudstad. Moskén kan ta upp till 10 000 personer vid bön inne i stora bönerummet. Som för övrigt har världens största persiska matta (5627 kvadratmeter), världens största dome (32,7m i diameter) och världens största kristallkrona   (10m i diameter, 15 m hög). Även Abu Dhabi har såklart sina egna världsrekord :)....

AD blogginlägg

SZM interior 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 04.27em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE