Blogg

« april 2010 | Main | juni 2010 »

måndag maj 31 2010

Den italienska lokaltrafikens sämsta sida

DSC00861Har det gått en dryg månad utan strejkande, då vet man att det snart är dags. För italienska lokalbussar (precis som tåg och flyg) strejkar med jämna mellanrum för att visa sitt missnöje och utan att egentligen vinna så mycket på det. Och alla som använder buss för att ta sig till jobbet får en minst sagt komplicerad dag framför sig.

Jag skulle kunna ta att bussen kommer lite sent, att hållplatser flyttas lite på måfå och att det inte direkt går att förlita sig på en tidtabell - men lägger man ihop det med det sporadiska strejkandet är gränsen nådd. Att sen de flesta, så fort de har råd, köper en liten bil, är inte så konstigt.

Och på fredag är det så dags igen, för Florens busschaufförer att strejka. Ett kanske inte perfekt avslut på den här arbetsveckan.  

Posted by Sophie Abrahamsson at 02.03em to Aktuellt , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag maj 28 2010

Kålhuvudtemplets mysterium

IMAG0089

Beläget lite i skärningspunkten av Wiens mittfåra, i hörnet av Naschmarkt, efter MuseumsQuartier och en kort släng från Karlsplatz, strosar man som lokalbo inte sällan förbi en märklig byggnad som är utsökt dekorerad, lite odefinierbart inbjudande och mystisk på en gång. Speciellt när denna bilden togs, i skymningszonen, såg det extra spooky ut. Som ett fik för Olymperna, föreställer jag mig när jag dagdrömmer. Det är Wiener Secession, en konstkatedral för samtida konst, grundad bland annat av de legendariska konstnärerna Gustav Klimt och Koloman Moser.

Och det är absolut inte långsökt att beskriva byggnaden som odefinierbar. Enligt deras egna arkiv, som man kan ta del av på deras hemsida, var reaktionerna från allmänheten när byggnaden restes, minst sagt blandade: ”krematorium”, ”en korsning mellan varuhus och växthus”, ”kålhuvud”, ”mausoleum” och andra roliga epitet.

Här visas ett välkurerat utställningsprogram året runt, men om ni är här på besök tycker jag ni framförallt ska ta er en noggrann titt på detaljrikedomen som utanpåverket på Secession stoltserar med, om ni inte går in kan ni ändå få lite gåshud av att bara betrakta det ståtliga byggnadsverket, som är ett konstverk i sig.

Hela grundidén med Secession bygger på konstnärligt oberoende. En sammanfattning av deras ideal finns att läsa här, man kan även bli medlem hos dem och få ta del av deras program, seminarier och ateljéverksamhet på det sättet.

Posted by Anders at 03.44em to Inspiration , Kultur , Museum , Resmål , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag maj 27 2010

Dubai Summer Surprises 2010

 Det är varmt i Dubai under sommaren. Väldigt varmt, sisådär 38-50 grader konstant från Juni-mitten av september. Med  ca 60-90 % luftfuktighet till på köpet.  Detta innebär att de allra flesta boende drar sig inomhus till lokaler och aktiviteter med A/C under sommarperioden (om de nu inte lämnar stan helt och hållet vill säga). Restauranger och barer stänger sina utomhusterrasser och många väljer att t ex renovera och fräscha upp under en del av denna lågsäsongsperiod. En av aktiviteterna som dock utan problem kan utföras inomhus med a/c är shopping. Shopping är STORT i Dubai, de har nog nästan världsrekord i det också tror jag. Det finns otaliga gigantiska shoppingmalls (t ex Dubai Mall med nästan 1200 butiker, Mall of Emirates med ca 450, samt åtm 10-talet till malls med minst 200 butiker vardera) med extremt stor variation och utbud på varor, allt från high end fashion till vanliga high street-priser.

Med denna baktanke satsar Dubais regering konstant på olika shoppingrelaterade aktiviteter och festivaler för att dra ännu mer folk till staden. Så också under sommaren. Från 17/6 - 7/8 (datumen revideras/utökas dock hela tiden, vilket är rätt vanligt i Dubai) pågår Dubai Summer Surprises- ett årligt evenemang med massvis av olika medverkande affärer och olika underhållning för familjer och hitresande shoppingsugna turister. Det blir live underhållning på flera olika locations, promotions från restauranger och naturligtvis massa massa rea i de olika medverkande butikerna. Hotellpriserna är också betydligt lägre i Dubai under sommarmånaderna (som avslutas med fastemånaden Ramadan ca 10/8-10/9, så passa på att bo på många fina hotell till mycket bra priser ända fram till mitten av sept). Kvaliteten på A/C i Dubai är dessutom klart högre & mer frekvent än i  t ex Grekland och Turkiet generellt under sommaren :). Mer info om eventet kommer troligtvis inom kort på www.mydsf.ae , den officiella hemsidan , inkl vecko-program och olika locations for aktiviteterna. Maskoten för Summer Surprises är en gul, ettrig liten sak som heter Modhesh. Han syns på otaliga banners och reklamskyltar under hela sommaren över hela Dubai, och går garanterat inte att missa.

Modhesh

Modhesh- maskoten för Summer Surprises-festivalen i Dubai. Källa: Gulf news.

Posted by Linda Jacobsson Asting at 02.16em | Permalink | Comments (2)

Share/Save/Bookmarktisdag maj 25 2010

Ett tvättäkta sunkhak med själ

IMAG0029

Okej, det här är ett rätt udda tips. Jag må ha nämnt detta ställe i förbifarten förr, men det är definitivt värt att dras upp till ytan igen. Kanske för att jag nu precis flyttat till ett fräschare distrikt i Wien, det fjortonde, och lämnat det lite mer jordnära och sjaviga femtonde, bakom mig. Jag kommer inte längre kunna kalla artikelns huvudämne för mitt stamhak och detta är mina avskedsord till detsamma. I mitt numera före detta kvarter gjorde jag i början av min vistelse där en liten egenhändig sightseeingtour för att känna av hur landet låg. Och det var ärligt talat inte mycket jag hittade värt att tipsa om. Det var allmänt allmängiltigt och förutsägbart. Så ramlade jag oförhappandes på en fullkomligt osannolik restaurang som heter något så banalt som Pizzeria Mafiosi. Jag menar, bara namnet gör att det rycker lite ofrivilligt i smilgroparna.

IMAG0031

Fyra saker kommer för evigt bränna sig fast i medvetandet hos varje besökare till Mafiosi

Ett: musiken. Musiken som brölar ur dolda högtalare vid utvalda bord är ett mischmasch av det bästa och sämsta mellan himmel och gjord daterat 1986 och 1999. Besökare kommer ofrivilligt och tvångsmässigt nynna på dessa melodier Gud glömde resten av samma kväll. 

Två: inredningen. Det är något odefinierbart mörkmurrigt träslag som upptar synfältet konsekvent, överallt dinglar barlast från något piratskepp hämtat ur någons bisarra fantasivärld. 

Tre: priserna kommer chockera den mest buttra, inavlade, förstoppade urinvånaren från Wien. Och alla andra du släpar in hit. För det krävs stor övertalning innan man kan få Wienare att ta Straßenbahn till detta skumma distrikt, och än mindre att till fots sedan ta sig till ett obskyrt pizzahak från en okänd parallellvärld. Men priserna på en pizza, på en lasagne, på en äkta importerad tjeckisk Budweiser, kommer få dessa besökare att övertala alla sina vänner att vallfärda hit. Jag har sett det hända flera gånger. 

Fyra: dimensionen på pizzan. Den väller över tallrikarna och över till bordsgrannens tallrik. Slå ihop alla faktorer och ljuv musik uppstår. Ofelbart, oslagbart, obegripligt. Och gott. 

Kom ihåg var ni läste det först, för ni kommer inte hitta det i någon guidebok. Än.

Posted by Anders at 04.29em to Mat och dryck , Restauranger , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag maj 24 2010

Fira pingst på 2000 meters höjd

Den som råkar befinns sig i norra delen av Grekland under pingsthelgen någon gång bör ta chansen att besöka det lilla kapellet som heter Agio Pneumatos (dvs Den helige Ande), på toppen av berget Vermion. DSCN0556

Det pyttelilla kapellet ligger på modiga 2 000 meters höjd över havet och bästa sättet att ta sig dit är att ta skidliften upp. Normalt är förstås skidliftarna på skidorten 3-5 Pigadia, ca 90 km från Thessaloniki, stängda för säsongen nu, men varje år på annandag pingst öppnar de igen för att transportera folk upp till kapellet för årets enda gudstjänst. DSCN0550

Väl uppe på bergstoppen blir det till att promenera en dryg halvtimme innan man kommer fram till kapellet. Vid klart väder ser man därifrån hur långt som helst och den ena bergskedjan efter den andra tornar upp sig i horisonten. Här växer också gott om blommor. En del tar sig upp till fots, andra kommer med häst, men alla har matsäck med sig och när gudstjänsten är slut i kapellet kan man slå sig ner på sluttningen och njuta av kaffe och den oändliga utsikten. 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 04.50em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag maj 24 2010

Beijing och pandorna

Peking på våren är en fantastisk tid och just nu strålar solen och det råder svensk sommarvärme. En av de bästa tiderna att besöka Beijing är ju under senare delen av april och maj månad. Senare under sommarmånaderna så blir klimatet väldigt torrt och hett, upp mot 35-40 grader. Beijings stora problem med smog och trafik gör dessa månaderna nästintill outhärdiga. Det är just juni till augusti som det brukar vara varmast och ett ypperligt läge att äta jordgubbar på någon kobbe i skärgården i Sverige istället. Men nu är det kanonväder i Beijing och när vädret strålar kan man passa på att besöka Beijing Zoo. Ett zoo som är mest känt för Kinas nationalsymbol, pandan. Pandorna lever normalt längre söderut i ett par provinser centralt belägna i Kina. Där äter de mest bambu men även andra växter och mindre insekter och små gnagare. Pandorna har varit utrotningshotade länge, alltsedan de tjuvjagades under nittonhundratalets första hälft men på senare tid mest pga att deras levnadshabitat som består av bergiga bambuskogar, minskar allteftersom människorna utnyttjar fler och fler områden i närheten av pandorna.

DSCN4558

Detta till trots är pandorna väl skyddade i Kina och övertramp på deras rättigheter straffas hårt. I Sichuan där den största delen av de idag 1500 fria pandorna lever finns ett stort forskningscenter som ska se till att pandorna klarar sig och samtidigt ökar i antal i vilt tillstånd. På Beijings zoo finns ett flertal pandor att beskåda. Många gånger så är de rätt sega och sitter mest och tuggar på sin bambo, men en fin dag som idag kan man få se dem springa runt och leka och till och med klättra i träd.

BeijingZoo 021

BeijingZoo 022

Som ni ser på de andra bilderna nedan så är inte de andra djuren lika beaktade av kineserna och deras burar lämnar mycket att önska. Det finns även ett antal ökända zoo i andra delar av Kina där man för 1500 kronor, kan köpa sig en ko som sedan släpps in levande till en inhängnad med hungriga tigrar. Väldigt spektakulärt säkert för dem som tycker det kan vara intresant men jag kan tänka mig att det inte är något för barnfamiljer på Kålmården.

BeijingZoo 026

Till nästa gång,

再见 (Zaijian = på återseende)

Posted by Account Deleted at 10.26fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag maj 21 2010

Filmtips i Dubai- City of life

Om ni befinner er i Dubai (eller resterande UAE) inom närmsta framtiden, så kan jag varmt rekommendera att gå och se filmen City of life som visas nu på bio här nere. Det är den första full längd fiction film som är regisserad av en emiratier, Ali Mostafa. Filmen visades först på Dubai Film Festival i slutet på 2009, och fick väldigt bra recensioner av både media och Internationell publik. Filmen handlar om livet i Dubai för 3 väldigt olika karaktärer- en  taxichaufför med Bollywood drömmar, en priviligerad emiratier med familjeryktet att tänka på, och en östeuropeisk flygvärdinna som blir kär i en reklamkille i Dubai. Det är en riktigt bra och tänkvärd film som på ett verklighetstroget sätt visar de olika sidorna av det mångkulturella Dubai. Här bor mer än 150 nationaliteter och olika kulturer försöker hela tiden samsas trots väldigt olika förhållanden och bakgrund. Väldigt bra musik i filmen också.

Se mer info på http://www.cityoflifefilm.com/

94278211

 Regissören till City of Life- Ali Mostafa

Posted by Linda Jacobsson Asting at 04.41em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag maj 21 2010

Karriär i Singapore

Jag har i veckan kommit fram till vad jag ska göra på min nästa tjänst efter jag jobbat klart på IATA. På alla gym (utom i Sverige) får man handdukar nar man anländer..en liten och en stor! Mycket bra for då slipper jag i väskan ödsla plats åt ngt så trivialt men andock nödvändigt.

Pa de flesta ställen får man handdukarna när man entrar gymmet och de kollar ens kort - men inte pa California Fitness. Där har de en 6 meter lång disk framfor damernas omklädningsrum och en 6 meters disk framfor herrarnas omklädningsrum. Dessa diskar sysselsatter 2 personer var (gymmet har öppet 6-24) som rullar ihop och ger dig dina två handdukar. När jag är färdig går jag dit och lägger de smutsiga på disken och personerna bakom disken lägger den lilla i en tvättkorg och den stora i en annan.

Vore väl inte detta ett spännande jobb att ha? Kan någon fundera ut vad dessa 4 personer 18 h om dygnet kostar detta gym!?? Jag är ju ändå svensk och i Sverige skulle man aldrig slösa resurser pa något sådant! Dock skulle det åtminstonde utradera en stor del av arbetslösheten om detta infördes även på hemmaplan.

Det bästa i hela storyn är att dessa handduksmanniskor har en titel - Towel Attendants

Det ar alltså mitt nästa karriär move... -"vad jobbar du med?" -"jag är Towel Attendant!" inte lite dåligt!

 

Towels 

Alla ni som inte jobbar som Towel Attendant på ett svettigt och stinkande gym - NJUT!!

Det gör jag

 

Posted by Lina Pettersson at 04.40em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag maj 20 2010

Glassfestival i Florens!

Header

Firenze Gelato Festival är namnet på årets upplaga av glassfestivalen här i Florens. Missa inte möjligheten att smaka på det bästa den italienska glassen erbjuder längs med gatorna och torgen i en av Europas vackraste städer...mellan den 28-31 maj 2010.

glassfestivalens hemsida finner ni mer information!

Posted by Sophie Abrahamsson at 09.23fm to Aktuellt , Mat och dryck , Nöje , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag maj 19 2010

Bör man pruta på marknader i Italien?

P3310288 Mitt spontana svar är ; ja

Att det ofta är olika priser för samma produkter beroende på om det är italienare eller turister som vill handla förstärker bara övertygelsen. Kan du lite italienska? Använd dig av den om än den är halvdan om du vill pruta, det går betydligt lättare. Och lägg undan den svenska mentaliteten och stå på dig!

Om ni besöker Florens, missa inte stadens alla marknader och vad de har att erbjuda! 

Posted by Sophie Abrahamsson at 03.38em to Global Citizens , Kultur , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE