Blogg

« maj 2010 | Main | juli 2010 »

tisdag juni 29 2010

Nostalgi genom seklerna

IMAG0335

Om man till vardags skulle råka vara intresserad av både välbevarad kulturhistoria och tuffa Österrikiska mopeder, kan man nu få sig båda intressena tillgodosedda på ett och samma ställe. I pittoreska byn Hallein, 25 minuter med tåg från Salzburg, gör man helt rätt i att avlägga ett besök på Keltenmuseum. Förutom en otroligt välbevarad och fascinerande samling artefakter från Kelternas civilisation, som imponerade stort på mig senast jag var där, har man nu lagt till ytterligare en imponerande samling artefakter, nu från en senare tidsepok. Hallein hade en egen moped/motorcykelfabrik här fram till 1962, Hallein Motor Werken, HMW. Man tillverkade moppar för alla yrken och personligheter du kan föreställa dig. Jag såg exempel på en slags Glass-mobil, en moped för bagaren/konditorn med bakskåp framtill, en moppe med tvåsitsig soffa i fronten, räser-moppar och helt vanliga moppar. Med roliga namn som “Foxinette” och tillhörande färgglada, vackra, roliga affischer därtill.

Man exporterade även sina underverk till Skandinavien och många andra länder, i en monter såg jag broschyrer på svenska, norska, finska, holländska, italienska, m fl. 

Passa alltså på, fram till 29 augusti, dagligen mellan 9-17. Och glöm inte att därefter gå in på café Pur mittemot, supergott att äta, och med sprojlans nya iPad till utlån för gästerna.

Posted by Anders at 09.11fm to Kultur , Museum , Produkter , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 28 2010

Midsommar i Battery Park

MidsommarNY_P1030756 Midsommaren är nästan mer svensk i New York än hemma.

Förra året pratades det om att det kanske skulle bli det sista midsommarfirandet i Battery Park i New York eftersom svenska konsulatet skulle lägga ner. Men det visade sig att nedläggningen egentligen bara blev en förflyttning av en del av arbetsinsatserna till ambassaden i Washington. Och de svenska evenemangen i New York har fortsatt i samma takt.

Så även i år blev det klassisk svenskt midsommarfirande nere i Battery Park i södra delen av Manhattan – med dans kring stången, god mat från de svenska restaurangerna i  New York och ett smygande med snapsen i bruna pappåsar eftersom alkohol i parker inte är tillåtet här.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.53fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juni 24 2010

Vad vore världen utan Nutella?

Che mondo sarebbe senza la Nutella? - den italienska nougat och kakaokrämens slogan. En av de stora succéerna i Italien och runt om i världen. Och något de flesta italienare brer på bullar eller skorpor till frukost.

Men nu riskerar deras slogan att bli verklighet, för Nutella EU vill förbjuda den pågrund av de höga socker och kalori halterna. Nutellan anses som farlig för att den potentiellt ökar fetman hos oss européer. Nyheten har fått ett stort genomslag i Italien och majoriteten av de sötsugna italienarna fasas. Facebook inititaiv och artiklar  utan hejd, allt för att rädda Nutellan! Och självklart ställer jag mig på anhängarnas sida - för vad vore världen utan Nutella?

Posted by Sophie Abrahamsson at 02.43em to Aktuellt , Mat och dryck | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 23 2010

Ouzou Melathron, populärt "ouzeri" i Thessaloniki!

Hungrig? Och du befinner dig i Thessaloniki, Greklands andra stad? Ett bra tips är då att leta upp det populära stället Ouzou Melathron. Det är ett "ouzeri", alltså ett ställe där man äter smårätter (mezedes) och dricker ouzo eller tsipouro till. DSCN8487

Restaurangen ligger mitt i det som sen gammalt är Thessalonikis handelscentrum. I de här trakterna finns gott om små butiker med både kläder och prylar till lågt pris och ett stenkast bort ligger basaren. Om man letar sig fram till Venizelou 23 så hittar man restaurangen inne i en gränd. DSCN8465

Visserligen är Ouzou Melathron mest känt för sina goda och lite speciella mezedes och för den traditionella miljön. Men sen några år tillbaka går man gärna dit även för att studera den annorlunda utsmyckningen utomhus. Längs med husväggarna och uppe på taket finns stora figurer som presenterar scener och folkliv från ett Thessaloniki förr i tiden. Även om inte figurerna i sig är gamla så ger de ändå en känsla av att man förflyttas bakåt i tiden.  DSCN8462


Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.47fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juni 22 2010

Oas för kaffeälskare

Fik-naber

Det finns en uppfattning om hur ett äkta Wienskt kafé ska vara för att vara så där pittoreskt "äkta". I klarspråk betyder det att fiket ska vara minst 200 år gammalt, inget underhållsarbete genomfört de senaste 199 åren, helst ska C G Jung eller Egon Schiele haft det som sitt älsklingsfik, kyparna ska vara uppklädda i frack och måste vara otrevliga (eller åtminstone nonchalera gästerna), dimbankar av ogenomtränglig ciggarettrök ska skymma sikten och priserna absurt höga. Då vet du att du hittat till ett äkta café med anor och traditioner.

Eller så kan du kanske istället välja ett fräscht, spatiöst fik, med enbart 102 år på nacken, där personalen behandlar dig uppriktigt vänligt, där kaffet smakar himmelskt gott och man kan sitta i lugn och ro och skriva utkast på sin nästa bästsäljare. Du har då hittat till Naber Kaffee, och det ligger i ett fint stråk i första distriktet, på Wipplinger Strasse 25. Nabers allra första filial är denna på Wipplinger, och det känns som att kliva in i en oas. Svalt och lugnt. Plats för tankeverksamhet. En stillsamhet jag sällan stött på i Wien. Inte ansträngt chict eller bohemplufsigt, stil och elegans saknas inte här. Man kan också köpa deras egna kaffesorter, alla kaffebönor i påsen givetvis omsorgsfullt handplockade och utvalda med kärlek. Jag ironiserar inte. 

Naberlogo
Däremot, ser jag en släng av ironi komma från kaféet mot fenomenet Österrike, en smocka mot den tykna burgenheten som tyvärr alltför ofta genomsyrar denna metropol. Det kommer nämnligen hit en skådespelare vid namn William Lang, han kommer att läsa högt ur Thomas Bernhards alster här den 25 juni kl 19.30. Thomas Bernhard, en geniförklarad författare som av många anses borde fått nobelpriset i litteratur. Hela hans författarskap gick i princip ut på att attackera Österrikares dubbelmoral, kultursnobbarna och allt negativt han kunde gräva fram om sina landsmän.

Även om ni inte kan uppleva den kommande föreläsningen, kan ni alltid ta er till Naber och koppla av en stund. Det ligger inte långt från Stephansplatz eller Schwedenplatz heller. Gratis WLAN också, sa jag det?

Posted by Anders at 10.52fm to Inspiration , Mat och dryck , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 21 2010

Turkiskt bad i Aten

Det finns fortfarande många spår kvar i Grekland  från de nästan 400 år då landet lydde under det ottomanska riket (1453-1830). Moskéer, minareter - och hamam, dvs turkiska ångbad. 250px-Hamam_dsc05370_nevit

I Aten fanns många hamam på den tiden. Dit gick både kvinnor och män för att umgås, få massage och tvätta sig. Fast inte tillsammans förstås, det var olika öppettider och skilda utrymmen för kvinnor och män. (Bilden visar hur den manliga avdelningen kunde se ut, bild lånad från Wikipedia). 

Det enda offentliga badet som fortfarande finns kvar i Aten, fast nu som museum, ligger i Plaka-området, på adress Kyrristou 8, alldeles i närheten av den runda byggnaden Aerides.


 DSCN7420

Badet som heter Loutro ton Aeridon, fungerade ända fram till 1965. En varsam renovering gjordes och nu kan man besöka de olika tvättutrymmena och få en grundlig guidning på engelska via hörlurar. Rummen är små och man får nästan en känsla av att befinna sig i en labyrint. Det som på bilden ser ut som en toalett är en tvättho där det rann vatten.

På Monastiraki-torget strax intill finns en moské från 1759 som även den blivit museum.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.24fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juni 18 2010

6 Juni i Singapore

Sveriges Nationaldag försvinner inte bara för att man bor utomlands. Nationaldagsfirandet i Singapore är nog det största 6 Junifirandet jag varit med om. Det räknas inte när man som 6-7 åring fick gå på led genom byn med en liten svensk vimpel i handen.

Fick en skriftlig inbjudan från Svenska Ambassaden i form av en svensk flagga, kräver då att man är registrerad vid Svenska Ambassaden i det land man befinner sig. Eftersom jag arbetar i samma byggnad e jag tjenis med ambassadpersonalen och brukar hänga där vid eventuellt plötsligt infall av hemlängtan.

Självaste eventet ägde rum på the Swiss Club - en country club för alla schweiziska expats här. Tyvärr finns ingen svensk motsvarighet..ännu! Det var ett helt sagolikt ställe - snacka om paradiset för den som vill ta med sig ungarna och låtsas som om de är i hemlandet fortfarande!  

Vi hade massa barn som sjöng svenska sommarsånger, svensk buffé, champagne och vin - alla var finklädda och hade minst en svensk flagga var :D

PATRIOTISMEN HÄGRADE denna eftermiddag. Många längtade hem då de hade sin avreda i analkande för sommarledighet och det var så att ögonen tårades när Nationalsången och Den Blomstertid framfördes..


DSC_0997
kan det bli mer svensk sommar? (tur det inte syns att det e 46 grader varmt och 93% luftfuktighet)

Pool swiss club

DSC_1013

efterrätt i form av prinsesstårta samt chokladmoussetårta där tom flaggan skändades..

En på många sätt oförglömlig dag - trots att jag tror att detta evenemang mest är anpassat för barnfamiljer. Men det var kul ändå och jag är glad att mamma var på besök och följde med. Annars hade det kunnat bli lite ensamt.

Men glöm inte, för den som vistas längre tid utomlands, att anmäla er på Sveriges Ambassad så de vet var ni håller hus om något händer.

____________________________________________________________---

"you know you are from Sweden when you couldn't care less about the 6th of June and consider celebrating Midsummer as being as close to a proper national day as it will ever get"

Inte när man bor utomlands måste jag tillägga!! Aldrig är jag mer svensk än här. Hoppar upp och ner så fort någon nämner IKEA. Dock är det ett ALLDELES för dyrt alternativ för Singaporeanerna.

Posted by Lina Pettersson at 10.34fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juni 18 2010

Den riktiga sommarvärmen har nått Italien!

Maj, som vanligtvis är en av mina favoritmånader här i  SolItalien då vädret är vackert och lagomt varmt, regnade i stort sett bort i Toscana och stora delar av Italien. Men nu i början av Juni, efter att ha gått i stövlar och skinnjacka fram till bara någon vecka sedan, har den riktiga Italienska sommaren slagit till.

Termometern klättrar upp mot 40graders strecket och solen gassar. Lokalbussar, trånga gränder och vardagliga sysslor blir plötsligt svettiga. Städer som Florens är fortfarande fyllda av turister som kippar efter andan, och de flesta florentinarna flyr till pooler eller ut till havet lediga dagar.

Planerar ni en resa till Italien föreslår jag att ni blandar upp konststäder som Florens, Venedig och Rom, med kustsstäder och bad.

Äntligen sommar!

Posted by Sophie Abrahamsson at 10.28fm to Aktuellt , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 16 2010

Ny oulet i New York

Norstroms_90871 Trängsel på öppningsdagen.

När krisen slog till mot New York var det två giganter med det centrala läget vid Union Square som slog igen – skivjätten Virgin Megastore och teknikbutiken Circuit City. I den sistnämnda lokalen har det sedan ett tag funnits en Best Buy, men Megastores lokaler har stått tomma i nästan ett år. Tills nu.

I maj slog kläd- och accessoarkedjan Nordstrom upp portarna för en Nordstrom's Rack här, den första på Manhattan. Rack har samma märken som moderkedjan men till ungefär halva priset.

Förr vallfärdade alla New York-resenärer ner till Century 21 vid Ground Zero, men nu finns det alltså en bra outlet på mer behändigt avstånd från de flesta hotellen.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.27fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juni 15 2010

Premiär för skandinavisk teater i New York

68 ScandTeater_90676 Den 3 maj läste teaterkompaniet en humoristisk pjäs på Scandinavian House i New York.

Torsdagen den 10 juni är det premiär av den första uppsättningen för Scandinavian American Theater Company (SATC) i New York. Som första pjäs spelas August Strindbergs "Fröken Julie" och datumen man kan se den är 10-12 samt 17-19 juni.

Det var i maj som SATC skickade ut ett meddelande om att de tyckte att det fanns så mycket skandinavisk kultur i New York - mode, film, design - men att teatern saknades. Därför ska de nu spela skandinaviska pjäser med skandinaviska skådespelare och regissörer. På engelska. Så att den amerikanska publiken kan få ta del av vad vi i Norden har att ge.

Biljetterna kostar $25 och kan köpas här.

Posted by Lotta Zachrisson at 01.10em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE