Blogg / Kommentera

tisdag juni 15 2010

The Empire strikes back

Numera är jag granne med Slottsparken Schönbrunn. Så igår berättade en vän till mig helt apropå att det skulle spelas en gratiskonsert där. Visst, vi kan väl gå, säkert trevligt tänkte jag. Så vi gick dit. Hade ingen aning om upplägget eller omfattningen förrän jag kom dit, och insåg att det handlade om en konsert av episka proportioner med Wiener Filharmonikerna. Slottsägorna och hela området är enormt. Och hela vägen upp från huvudingången till Gloriette var smockfull med besökare. Det kändes som en borgerlig version av Hultsfredsfestivalen, som jag nu oförhappandes hamnat mitt i.

Okej tänker ni, gemytlig klassisk konsert med harmlös publik som sippar Weiss Gespritzt. Big deal. Men sen drar orkestern igång. Ledmotivet till Dödsstjärnan från Star Wars dundrar igång. Och mäktiga ljuspelare dansar på natthimlen i takt med ledmotivet. Kamerariggar på linbanor flyger över publik och orkester. Det känns som en post-modern Wagneropera och jag är fullkomligt överrumplad av intrycken. Det fortsätter i samma stil resten av kvällen.

Tydligen är det en återkommande konsert som filharmonikerna ger varje år. Det är alltså samma gäng som ger världen nyårskonserten in direktsändning från Wien varje år hem till TV-publiken. De ger även varje år alltså detta spex som är döpt till Summer Night Concert Schönbrunn. Så för allt i världen, om ni är här nästa år kring denna tidpunkt, missa inte chansen att uppleva något extraordinärt.

Posted by Anders at 01.09em to Högtider , Kultur , Music , Nöje , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE