Blogg

« juni 2010 | Main | augusti 2010 »

fredag juli 16 2010

Kejserliga "djurgården" – en magisk skogspromenad

Utsiktlainzer
 Hubertus utkikstorn

Solen steker, i helgen var det outhärdliga 39 grader i solen. Att röra sig inne i stan känns lika kul som att vada i varmt klister. Och det finns inget hav i Österrike. I huvudstaden finns överfulla badplatser och smutsiga floder, inget mysigt alternativ. Så även om man inte kan svalka sig kan man fly staden och upp i kullarna (det finns inga riktiga berg i Nieder Österreich som Wiens distrikt befinner sig i) som ligger relativt nära och som erbjuder friska vindar och välbevarade kulturlandskap. Det kanske mest välkända är Kahlenberg med sina vingårdar och vildvuxna urskog, Wienerwald. Ett annat alternativ väl värt mödan är Lainzer Tiergarten som man kan ta sig till med allmänna färdmedel. Det är kejsar Ferdinand I:s gamla jaktmarker, grundades anno 1561 och öppnades sedan upp för allmänheten först 1919. 

Här finns vildsvin, gulliga rådjur, kråkor och schmetterlings som hämtade ur en Disneyfilm.

Hermesvilla
Hermesvilla 

Vi tog oss alltså dit och gick på hederlig hajk. Promenad igenom idyllisk mark och skog. Stannade upp mitt i den kejserliga djungeln för ett restaurangbesök och spisade gulasch och ett krus Zwickl. Passerade senare Hermesvilla, ett utsökt litet palats som kejsar Franz Josef I byggde till sin fru. Vi var aldrig inne, men jag har förtsått att det idag används som konstmuseum och visar där muralmålningar och interiörer signerade av dåtidens konstelit. 

Kort därefter kom vi till ett utsiktstorn som dedikerats för Hubertus, alla jägares skyddshelgon. Först häruppe ser man hela naturlandskapet i sin enastående prakt, en syn för gudarna. Sedan sista sträckan tillbaka till start, och lokalbussen hem igen.


Visa större karta

Posted by Anders at 03.06em to Natur , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juli 15 2010

Alldagsbanaliteter och värdsklasspoesi på Wiens CBGB

Ninochelsea
 

I våras var jag och såg ett av de mest minnesvärda konserterna jag sett på mindre arenor i Wien. Bandet heter något så oskuldsfullt som Der Nino aus Wien. Svårt att jämföra med något annat jag sett i Sverige eller någon annan stans, men jag skulle vilja påstå att Der Nino är en mix av Carl-Einar Häckner och sångaren i Broder Daniel. Alltså ta en skopa av Häckners monotona skruvade berättelseteknik och en nypa panda-rock från Göteborgs indieakter och ni har bilden klar för er.

Denne figur spelade alltså häromsistens på rockerhaket Chelsea (hemsidan ser ut som den gjordes för 21 år sen ungefär, sticker lite i ögonen), och det var totalt fullbesatt. Nu var jag inne och sneglade på programmet igen och han ska tydligen spela där igen 28/8. Han beskrivs mycket riktigt göra "Alltagsbanalität und Weltklasse-Poesie" i sina framföranden. Det pratsjungs och publiken flinar lite osäkert. Men så drar han plötsligt igång en rivig låt och man golvas av insikten att det är på riktigt, faktiskt. 

Jag kan rekommendera Chelsea även för dess geografiska läge, det ligger i Gürtel-stråket, hela vägen upp mot Altes Krankenhaus kantas av trevliga pubar, utbud för alla smaker och preferenser. Nu på sommaren är det mycket schysstare att hänga där då uteserveringarna öppnat.

Posted by Anders at 10.21fm to Aktuellt , Music , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juli 14 2010

Spansk glädje i New York

72 Spanien_1110147 Inga bilar fick passera obemärkt.

Eftersom fotboll inte är en särskilt stor sport i USA tänkte jag naivt att VM inte skulle uppmärksammas speciellt mycket här i New York. Självklart hade jag då glömt bort, inte bara alla de sydamerikaner som bor på alla håll över hela stan, utan även alla tillfälliga besökare, bland annat en mängd européer.


När det var dags för finalen i söndags vajade framför allt spanska flaggor utanför många barer och det var helt knökfullt och omöjligt att ens kika in genom dörren på de flesta ställena.

När folk väl välde ut för att röka i halvtid passade vi på att smita in på en spansk bar i SoHo. Vrålen var så högljudda vid varje avblåsning att jag nästan bävade för när målen skulle komma och när det väl hände lyfte sig nästan taket.

Efter matchens slut blev det spontanfotboll ute på gatan där bollen fick studsa högt mellan husväggarna. Varenda bil som passerade fick också stå ut med att bli täckt av folk och spanska flaggor. New York blev verkligen spanskt för en dag!

Posted by Lotta Zachrisson at 09.20fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 12 2010

Lau Pau Sat = Old Market (kinesiska)

Igår var vi till ett trevligt ställe. Ordet trevligt har här en annan definition än vanligt. Vi bestämde oss i allafall för att besöka Lau Pau Sat, ett gigantiskt Food Centre i China Town - Singapore. Är inte allt som China town kanske någon undrar? Jo, det kan man säga förutom att China Town är lite mysigare, med lite tjusigare byggnader och lite historia. Det består inte av shoppingcenter som glänser i regnbågens alla färger - alla uppförda de senaste 20 åren.

I Lau Pau Sat finns i allafall mer än 100 olika food stalls att välja mellan. Det går att finna vilken asiatisk mat du vill där. Det blir bara mycket svårt att välja.. Det är ett ställe dit jag skulle gå varje dag om jag jobbade i närheten. Lyllos de som jobbar mitt i Central Business District! Kanske inte ska klaga jag heller som håller till längs Orchard Road men maten blir ofta lidande på grund av det. Mitt problem är att jag är ganska feg när jag ser mat som jag inte testat och håller mig gärna till de utsökta Koreanska och Japanska köken. Deras mat är mest clean utan en massa tjocka såser fullproppade med diverse hälsofarligheter.

Lau Pau Sat 002
Detta är en utsökt Koreansk maträtt, BBQ chicken som serveras med ris och en vattensoppa med äggvita i samt såklart salladskål i superstark marinad. Denna mat tillverkas efter beställning och har inte stått på varmhållning sedan dagen innan.

Ibland undrar jag vad hälsovårdsmyndigheterna skulle säga om de besökte vissa av matinrättningarna här.. :)

Inte för att jag inte blev mätt av ovan utan mer för att jag ville testa Dumplings som de sålde i Hong Kong stället i mitten. Satsade på prawn dumplings och oj så goda de var.


Lau Pau Sat 003

Er fantasi kan få flöda fritt vad det här kan se ut som, men det är i allafall prawn dumplings

Nästa gång måste jag testa satayspetten som de hade i alla olika färger och former.

Före ett besök i Lau Pau Sat tänk bara på att inte ha något inplanerat efteråt som kräver att du luktar något fräshare än matos och att kläderna inte behöver användas fler dagar. Med andra ord, var sunkig så kläderna kan åka direkt i tvätten och du direkt in i duschen!

Hit tänker jag framöver ta med alla mina gäster. Sorry mamma, men det kommer fler gånger.

_____________________________________________________________

"you know you are from Sweden when you think "yes" and "no" is enough answer to any question (apart from "how are you?")

Posted by Lina Pettersson at 04.46em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juli 7 2010

Rekordhetta i New York

Varmt_P1090665  Barnen i New York vet hur man svalkar sig.

Nog för att man får vara förberedd på att juli och augusti är varma månader i New York, men i år har inte bara våren och framför allt maj och juni haft många dagar med badtermperaturer - under tisdagen var det så att man nästan smällde av när det slogs värmerekord med över 39 grader.

Både för att New York är den storstad det är och för att det är så hög luftfuktighet känns värmen ännu mer tryckande och man försöker verkligen hålla sig till olika platser med AC såna här dagar. Eller så letar man upp en brandpost eller fontän för att svalka av sig!

Posted by Lotta Zachrisson at 09.09fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juli 7 2010

Kupoler för en rymdresa

Den som gillar att sjunka ner i en mjuk fåtölj och göra en resa ut i universum, upp till Mount Everest eller kanske ner i havets djup kan i Grekland välja mellan två relativt nya och avancerade planitarier. Det ena ligger i Aten och det andra i Thessaloniki och båda är värda ett besök. 

Atens planitarium heter Idryma Evgenidou (www.eugenfound.edu.gr) och dit tar man sig lättast genom att ta metron till stationen Syggrou-Fix och därifrån buss B2 eller 550 till hållplats”Onasseo”.

DSCN8717
I Thessaloniki kallas planiteriet för Science Center and Technology Museum “NOESIS” (www.noesis.edu.gr) . Det ligger på en höjd i Thermi och dit kan man åka med buss 66 som går mellan Charilaou och Thermi. Om man tar sig en kopp kaffe på utomhuscafeterian har man en härlig utsikt över flygplatsen och Thermaikosbukten.

Båda planitarierna bjuder på filmvisningar i den runda kupolen, men i Thessaloniki finns dessutom en ”kosmoteater” med enorm filmduk där man kan se 3D-filmer - den enda i sitt slag i hela Balkanområdet.  Muséum och bokhandel finns förstås också på båda ställena. Ett råd är dock att kolla respektive hemsida före ett besök eftersom de ibland stänger några veckor för semester mitt i sommaren.

 

 

 

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 09.07fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juli 6 2010

The future of Dubai- enligt Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Makhtoum

Dubais ledare HH Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Makhtoum är en karismatisk och fascinerande person. Han har på bara några år fortsatt sin pappas  (HH Sheikh Rashid) arbete och omvandlat Dubais ekonomi från totalt oljebaserad till mer diversifierad och inriktad på andra områden såsom turism, handel och fastigheter. Det har stått mycket om Dubai i världens medier sista månaderna, bl.a avs. de stora skulderna som Dubais byggbolag DP World m. fl dragit på sig under sista finanskrisåret. HH Sheikh Mohammed ger väldigt sällan några intervjuer avs detta och detta bidrar ofta till felaktiga slutsatser från media om hur det egentligen står till i Dubai. Denna vecka har han dock intervjuats av CNN och svarat på förtalet frågor om framtiden för Dubai. Han är en slipad affärsman Skiekh Mohammed (och dessutom extremt bra mediatränad), och med en  beundransvärd ambition och stolthet över staden/emiratet vi bor i. Se intervjun på nedanstående länk: 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 03.59em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 5 2010

Europas största utomhusfestival och alla är välkomna

25-27 juni äger Europas största utomhusfestival rum, ett enormt påkostat kalas med många scener, würstelstand och inbokade artister. Allting utspelas på en öremsa i Donaukanalen. Spektaklet heter Donau Insel Fest och allting är väldigt gratis att uppleva. Förra året såg jag endast ett band men det var den bästa konserten jag sett på år och dag, det var Melvins, ett av grunge-erans stora namn, med dubbla trumset och en blytung Buzz bakom micken.

 I år är det dock 80-tal som lockar. I fredags var det rockabilly-punkaren Billy Idol som drog publik, liksom ikonen Kim Wilde. På söndag är det definitivt Stereo Total och Adam Green som står på dagordningen. Gratis är gott!

Posted by Anders at 12.23em to Music | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 2 2010

Wegotiate- bra erbjudanden online i Dubai!

Ett nytt företag som heter Wegotiate har precis lanserats i Dubai. Affärsidén bygger på att kontinuerligt erbjuda olika bra deals för de som antingen bor eller är på besök i Dubai. I de flesta fall erbjuder de 30-60 % rabatt på olika deals såsom spa treatments, restaurangbesök, hotellvistelser eller olika presenterbjudanden. Dealerna läggs upp på hemsidan www.wegotiate.com och annonseras även på deras Wegotiate-konto på facebook. Hela idén går ut på att "buy together", dvs det krävs ett visst antal köpare för att dealen ska gå igenom till det angivna priset. Dealen ligger ute ca 3-4 dagar, och på hemsidan kan man se hur många fler köpare som krävs för att erbjudandet ska gå igenom. De använder paypal som betalningssida, och om dealen inte går igenom sätts beloppet tillbaka på det använda kreditkortet. Väl värt att kolla in, har själv köpt både en supertrevlig brunch och fantastiskt god hemmagjord toffee via detta företag, och båda erbjudandena var mycket bra value for money.

Kolla in deras sida under Dubairesan och se om de har några aktuella erbjudanden för just din vistelse!

LogoW

Posted by Linda Jacobsson Asting at 09.24fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juli 1 2010

Xiamen, ett kinesiskt smultronställe

När man pratar om Kina så nämns oftast Beijing och Shanghai även om många även hört talas om Xian, Guilin och Hong Kong (som ju numera tillhör Kina). Väldigt sällan hör man något om de mindre städerna som inte har fokus mot västerländska turister och som knappt finns med på de stora Kina kartorna. En sådan stad är Xiamen i sydöstra Kina med endast (!) 2.5 miljoner invånare. Staden ligger vid Fujian provinsens kust och mittemot Taiwan, vars tillhörande öar ibland skymtar från Xiamens stränder. Stadens huvuddelen staden är en ön, som är lätt att ta sig till med de många olika broarna som är byggda från fastlandet. Xiamen är en av de första ekonomiska zonerna speciellt öppna för handel med väst, redan under 1980-talet och har därför en internationell prägel på byggnader och atmosfär.

Dsc03614_71707017

Den stora huvudön har allt ifrån Burger King till Wal-mart och flera trevliga caféer och butiker. Här finns också Xiamen universitetet som vackert ligger längs med öns östra kust och beläget alldeles invid Xiamens längsta strand som är flera kilometer lång och som inte på något sätt påminner en om att man faktiskt befinner sig i en av Kinas fabrikstätaste provinser. Däremot så kanske vattnet av just den anledningen, bör närmas med försiktighet, men givetvis går det att bada för den som vill svalka sig i Xiamens heta sommarvärme.

Dsc03647_71707721 


På den lilla närbelägna ön, Gulangyu finns en gemytlig stämning som sällan återfinns i Kina. Små trevliga gränder med fina hus i mestadels europeisk stil kännertecknar ön. Husen byggdes under andra halvan av 1800-talet och 100 år framåt då ön tillhörde 13 olika länder som byggde sina konsulat här. Bland andra England och Frankrike hade här stort inflytande. Idag är ön en stor turistattraktion för inhemska turister. Gulangyu har dessutom väldigt fina stränder där kineserna tar en paus under sina paraplyer (mot solen) innan de fortsätter sina shopping rundor i öns centrala delar.

Dsc03595_71706670 IMG_2860

Det finns även flera trevliga restauranger som bjuder på allt från traditionell kinesisk mat till som ni kan se på bilderna, exotisk mat från havet. Om du tycker om asiatisk mat så kommer du att älska kinesisk mat. Även om det finns mycket som avskräcker så blir de flesta positivt överraskade när de får prova äkta kinesisk mat.

Och för er som undrar, nej, tre små rätter är en svensk uppfinning!

IMG_2864

Om man istället skulle bli sugen på en riktigt “svensk” pizza så ska man bege sig tillbaka till huvudön och där besöka You&Me2 bar. En mycket trevlig bar som ägs av svenska originalet Uffe. Speciellt för oss svenskar som befinner oss i Kina långa perioder så ger Uffe alltid ett varmt välkomnande och är alltid på lika gott humör! Dessutom är ölen billigt och iskall!

IMG_2876

Xiamen är enligt mig ett av Kinas absoluta guldkorn och är dessutom framröstad av kineserna själva till 8e bästa staden i Kina att bo i. Alltså väl värt ett besök!

Posted by Account Deleted at 04.45em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE