Blogg

« juli 2010 | Main | september 2010 »

måndag augusti 30 2010

Åter till monsunen

Efter fem vackra veckor i sommarsverige har jag precis återvänt till en monsunens Mumbai. Det är inte utan en klump i magen jag flög de tolv timmarna hit. Känns skönt att komma hem, men var orolig för att se hur hemmet ser ut efter de tusentals millimeter regn som fallit sedan jag åkte därifrån. Årets monsun har varit den kraftigaste på länge i Mumbai. Ingen bör ha missat rapporterna från vår granne i nordväst, Pakistan, och det kaos som har yttrat sig där. Från Mumbai rapporteras det istället om monsunens malariaepiedimi som jag i år fick uppleva personligen. Av de cirka 4000 smittade i staden under juni månad var jag en.

 

Frisk och kry är jag nu i alla fall tillbaka och redo att kavla upp ärmarna. Lägenheten hade överlevt, sånär som på tio par lädersandaler som har åkt på en  mögelinvasion samt en tre meter lång skåprad som hotar med att ramla ner på grund av vattenläcka i sovrummet. Efter monsunen börjar renoveringssäsongen. Då ska läckorna tätas, möglet tvättas bort och väggarna målas om. Sedan blir det tio månader sol, då är livet lite lättare.

DN om malariaepedemin i Mumbai

Info om vaccination inför resa i Indien


Posted by Helene Hjelmvik at 10.05fm to Aktuellt , Förberedelser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag augusti 26 2010

Packa lätt till USA

Bagagevag_P1120101 En bagagevåg kan vara smart för att slippa betala övervikt. Kan köpas från 100 kr.

Just när man åkt till USA har en sak man sluppit tänka på varit mängden bagage man tar med sig på planet - något som har passat alla shoppingsugna New York-resenärer utmärkt. Två väskor om totalt 65 kilo har man innan kunnat ta med sig.

Under det senaste året har ett efter ett av bolagen snålat in på vikten. När jag senast åkte över blev jag varse om att nu i princip alla har fogat sig till det nya. 23 kilo (enligt amerikanska regler 50 pounds) och bara en väska är nu tillåtet. Och det är inte så att de är lite schyssta vilket jag varit med om förut. Det 24:e kilot kostar 100 kr och all annan övervikt lika mycket/kilo. Vill du checka in en andra väska är startkostnaden för den 500 kr.

Min egna väska som vägde 28 fick raskt packas om. Hela 18 kilo fick man ha i handbagaget meddelade personalen. Men att göra som jag och stressat plocka ut den tunga necessären fylld med vätskor är inget att rekommendera. När du kommit på misstaget och vill checka in bara den kostar det alltså 500 kr extra.

Posted by Lotta Zachrisson at 09.52fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag augusti 25 2010

Upplev Budapest från ovan

IMAG0712
 

Efter förra färden längs Melk - Krems på Donau, fick vi mersmak för vidare utforskning längs Donaufloden och tog oss sedan hela vägen från Wien till Budapest i Ungern med en annan båtfirma, Hydrofoil Lines. Det kändes lite småfuturistiskt hela proceduren att ta sig dit. Eller lite retrofuturistiskt. Man "checkar in" som på en liten flygterminal och går ombord på en skorvig båt som ser ut som en sovjetisk rymdraket ritad på 50-talet. Och när båten river loss så viberar varenda mutter i farkosten och jag funderar på om vi är på väg att lyfta, dyka eller glida fram.

Men det går inte i raketfart direkt, 5 o en halv timme senare går vi i land igen, efter ett stopp i Bratislava och en till mindre stad på vägen (att jämföras med två och en halv timme med vanligt tåg).

Vi var där över en helg bara, men det var rätt lagom för att hinna se de stora landmärkena och spontant spatsera i innerstan. Budapest är intressant att jämföra med Wien ur många aspekter. Budapest ståtar med en hel del vacker arkitektur liksom Wien och Ungern och Österrike hängde en gång i tiden ihop under imperietiden. Gemensamt är även att de dukar upp med ett fantastiskt utbud av gott att äta och dricka. Speciellt vin, som det odlas mycket av i Ungern. Men framförallt är det ett helt annat tempo som gäller i Budapest, en betydligt mer laid-back attityd till det mesta. Folk jäktar helt enkelt inte för jäktandets skull, kändes det som. De är chockerande nog också vänliga till vardags. Har kanske blivit lite väl luttrad efter två år i Wien. Däremot gick det inte att dechiffrera ett enda ungerskt ord. Det liknar inget annat språk i världen heller, jo möjligen finska.

Libegö
 

Budapest delas av på mitten av Donau, på ena sidan Buda, på den andra Pest. Pest är mer "downtown" och har fler barer, affärer, shoppingstråk etc. Buda är lugnare och behagligare, har en hel del historiska monument att skryta med och ligger dessutom på en sluttande höjd. Dit upp kan man ta sig med buss, spårvagn eller med ett åkdon som liknar en skidlift, Budapest Chairlift upp till Janos-höjden. Vi tog det sistnämnda alternativet och det var värt varenda Ungersk Forint. Långsamt och majestätiskt svävade vi uppåt mot toppen. Vi glider förbi grannskap och touchar buskage som inte klippts till ordentligt. Och staden avtecknar sig därnere, gradvis i solens skymningszon. Det kändes bara så löjligt bra alltihop.

Väl uppe kan man ta sig ytterligare en bit upp, promenad kanske 15 minuter, till en liten borg och ännu en gång njuta av de böljande gröna landskapen och överblicka stadsmyllret. I borgen kan man sen köpa en glass, smäta intrycken en stund innan nerfärden påbörjas.

Mer tips om vad man kan se i Pest kommer jag följa upp med snart.

Posted by Anders at 10.13fm to Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag augusti 24 2010

Att vandra i Olympen

För en van bergsklättrare så är berget Olympen i Grekland inte bara gudarnas boning,utan också en rejäl utmaning. Eftersom det är Greklands högsta berg så finns det flera toppar på ca 3000 meter. Vandringsleder av olika svårighetsgrad finns utmärkta så det är bara att skaffa en karta, rätt utrustning och sätta igång. Men man ska tänka på att topparna är snötäckta en stor del av året, så det gäller att ha koll på väderleksförhållandena. DSCN9091

För den som vill ta det lite lugnare men ändå säga att man vandrat i berget Olympen, så finns det en lämplig liten tur som inte tar mer än en halvtimme och som även barn klarar av. Man åker till den trevliga lilla staden Litochoro och frågar efter var ravinen Enipea börjar. Där börjar den "riktiga" vandringsleden genom ravinen, men där finns också en smal gångväg på högst en kilometer som leder fram till en liten vattensamling med alldeles grönblått vatten.Men jag rekommenderar inte att hoppa i vattnet, som killen på bilden! Säkert en häftig känsla, men klipporna gör det riskabelt.  En fin liten promenad är det i alla fall som ger ett smakprov på vad Olympen innebär. Sen är det inte helt fel att avsluta promenaden med en god måltid på den strategiskt placerade tavernan Myloi. DSCN9098

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 02.10em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag augusti 23 2010

Dubai from the Sky!

Ett av de bästa sätten att se Dubai är från luften. Med bl.a världens högsta byggnad, The Palm & The World Islands, Burj Al Arab, Dubai Creek och flera andra arkitektoniska mästerverk inom synhåll, så är det en fantastisk upplevelse att se staden från ovan. Det finns flertalet olika alternativ för denna typ av sightseeing, såsom olika långa helikopterturer eller med luftballong över soluppgången i öknen en tidig morgon. Ett av de mest prisvärda och uppskattade turerna är med sjöflygplan, som flyger lägre och lite långsammare över de olika landmärkena. Seawings heter företaget som arrangerar turerna, och de startar antingen från Jebel Ali Resort eller Dubai Creek. Turerna kan bokas antingen direkt hos Seawings via hemsidan www.seawings.ae eller via hotellens samarbeten med olika tour operators, t ex i hotellets conciergedesk. Seawings har olika paket med olika långa turer, och planen tar max 9 personer.

Se nedan länk för en kort video när Gulf News följde med i ett av dessa flygplan:

http://gulfnews.com/gntv/travel/dubai-from-the-sky-1.671121

Seawings_experience1
Seawings plan- källa Seawings.ae

Posted by Linda Jacobsson Asting at 02.40em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag augusti 18 2010

Flärdfull njutning på Donau

IMAG0540
 

Europas näst längsta flod, Donau, flyter igenom en lång rad centraleuropeiska länder. Den flyter även genom Österrike och mynnar till sist ut i Svarta Havet. Om man på ett smidigt och behagligt sätt vill uppleva den vackra Österrikiska landsbygden kan man med fördel anlita någon av alla båtlinjer som trafikerar längs Donau. Vi bestämde oss för att ta rutten Melk - Krems, mycket sevärt och vackert eftersom man passerar Wachau, listat som världsarv av UNESCO. Från Wien med tåg till Melk tar det en dryg timme. Där besökte vi Stift Melk, ett imponerade gammalt kloster, med en underlig paviljong med målade fantasidjur på varenda yta. De hade nog sina dekadenta stunder här förr i tiden.

Vi åkte med DDSG, inte minst för att man kunde lyxa till båtresan genom att beställa en vinprovning. Då serveras man läckra ostar tillsammans med tre utvalda vinsorter. Vinerna kommer från Wachauområdet, till vinerna fick vi en informativ folder (ihoprullad med rosettband) med beskrivningar på vinets karaktärer och smaksättning. Man blir även upplyst om omgivningarna längs Donau av en speaker som berättar historiska fakta (på tyska, engelska och, inte oväntat japanska). De japanska turisterna ombord missar givetvis inte ett enda tillfälle att fotografera precis allt av sevärdheterna. Särskilt minnesvärt var när vi passerade slottet Dürnberg, där vi fick veta att Rickard I Lejonhjärta här hölls fången av en viss hertig Leopold V.

IMAG0551
 

Väl i Krems, också det en bedårande vacker by/stad med kullerstensgator och antik bebyggelse, tog vi oss på måfå uppåt i riktning mot vingårdarna och hamnade på en pittoresk vin/restaurang/café-lokal och noterade hur otroligt billigt och välsmakande allt var. Vi kunde även plocka saftiga björnbär från buskarna intill vårt bord. Restaurangen heter Mayer Resch och jag kan verkligen rekommendera ett besök där, liksom hela resesträckan i övrigt. 

Posted by Anders at 02.31em to Mat och dryck , Museum , Natur , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag augusti 17 2010

Ramadan Kareem!

Så är det åter dags för den årliga muslimska fastemånaden i Dubai och övriga UAE. Nymånen skådades av den s.k. "moon sighting committee" (= ungefär det högst uppsatta muslimska ämbetet)  11/8, vilket betyder att fastemånaden nu har börjat.  Då muslimerna följer månkalendern istället för vår västerländska solrelaterade kalender, så bestäms månaderna av nymånen och flyttar sig därmed också bakåt ca 11 dagar varje år. Ramadan är den nionde månaden på det muslimska året.

Under 30 dagar framåt så varken äter eller dricker alla muslimer under dygnets alla soltimmar, vilket i Dubai är från ca 04.30 till ca kl 18.30 på kvällen. I år infaller Ramadan, eller den heliga månaden, dessutom i den allra hetaste perioden under aug-sept. Det är upp mot 45 grader i Dubai denna period varje dag, och naturligtvis mycket jobbigt för dem som inte heller får dricka vatten under dagen. Inte heller turister får äta eller dricka utomhus denna månad, utan endast i avskilda utrymmen på hotellen och inne på rummet/lägenheten. Under Ramadan är det även lag på att alla ska ha 2 timmar kortare arbetstid varje dag, för att det är så jobbigt att fasta. De flesta mindre restauranger & caféer har stängt på dagtid och öppnar först runt 18.30, och alkohol serveras inte förrän efter kl 19 på hotellen. Det är heller ingen livemusik på nattklubbar och barer, eller ute i öknen. Däremot på kvällstid är det mycket kulturella evenemang, längre öppettider i shoppingmalls och många stora lftar-bufféer (måltiden de bryter fastan med efter solnedgång), som serveras över hela staden.

Saker och ting har även en tendens att gå lite långsammare under Ramadan, och många ärenden läggs på istill efter Eid Al Fitr, den stora högtid som kommer avsluta fastemånaden runt ca 9/9. För mer info om vad som gäller för turister & boende i Dubai under Ramadan, se denna länk från Time Out. För allmän info om Ramadan och dess betydelse- se wikipedias länk

013
Ramadantält på Atlantis hotell. inkl stor lftar buffé

Ramadan Kareem! - ( ung som vårt "God jul"- det man säger till muslimska bekanta under denna period)

Posted by Linda Jacobsson Asting at 12.02em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag augusti 13 2010

Historisk mark på Greklands andra ö

Att Kreta är Greklands största ö kanske de flesta vet. Men vilken ö är näst störst? Inte lika lätt att komma på, för Euboia (eller Evia som det uttalas) är ganska okänd för de flesta utländska turister. Det är en långsmal ö som ligger längs med östra sidan av fastlandet. Ungefär mitt på ön ligger största staden Chalkida och dit går det en bro, så man behöver inte ens åka båt till ön (om man inte kommer från norra Grekland för då är det enklast att ta färjan över vid Glyfa).
Men en ö är det, och en grön sådan. Där växer både lövträd, barrträd och massor med olivträd. Och gott om berg finns det också, högsta toppen når drygt 1700 meter över havet. DSCN9027

Eftersom Evia är stort så kan man inte se hela ön vid första besöket. Det räcker att ta en bit i taget. Själv spenderade jag fem dagar på den allra nordligaste udden och hittade där flera fina stränder med bara ett fåtal turister. Stranden på bilden ligger i den lilla byn Kanatadika, några km utanför stan Istiea. Ett fågelparadis på vintern och ett badparadis på sommaren. Legenden säger att jaktgudinnan Artemis badade här en gång i tiden...
DSCN9012

Några km därifrån ligger hamnen Orei, där det finns gott om segelbåtar, kafér och tavernor. Orei har, som nästan alla platser på norra Evia, en rik historia ända tillbaka till det trojanska kriget.

På tal om historia så finns det också en fin strand som heter Ellinika ("grekiska"). Den heter så eftersom det var där som den grekiska flottan placerade sig i det berömda sjöslaget vid Artemision år 480 f Kr, medan perserna under Xerxes la sina stora båtar lite längre söderut, vid stranden Vasilika. 


Posted by Ingabritt Tomboulidou at 12.04em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag augusti 12 2010

Skybar - 72:a våningen - fantastisk utsikt över Singapore

New Asia Bar på 72:a, eller var det 71:a våningen är inget att rekommendera för den höjdrädde.

Skybaren ligger längst upp i Swiss Hotel-Stamford och det börjar bli lite häftigt redan när vi stiger in i hissen och trycker på knappen 71. Ut kommer vi i en restaurang med utsikt över de vackraste delarna av Singapore, floden, Central Business District med de högsta skyskraporna, Marina Bay Sands med ett skepp på taket etc.

Sista trappan upp måste vi handgå och väl där finns en mycket gemytlig bar med lounge-stämning. Till skillnad från de flesta ställen i Singapore serverar de även drickbara drinkar samt annat än Husets Vin (egetbryggt i källaren). Den som är ekonomisk ser till att vara där före 21:00 då det är gratis inträde samt billigare priser i baren! Stannar man kvar efter 21 är priserna ändå inte hutlösa, utan mer som vanliga ställen i staden - trots den magnifika utsikten.

Hit kommer det garanterat bli fler besök. Det senaste på min lista dit alla mina besökare kommer lotsas...de övriga har jag redan glömt bort så jag hoppas mina påhälsare har koll på vad de vill göra! 

Det är iallafall en fantastisk stad att se på håll. Intrycket blir inte detsamma när man e på gatuplanet tillsammans med alla lokala människor.

New Asia Bar blev som en flykt från verkligheten, endast icke-lokala vistas där eftersom det är alldeles på tooook "för dyrt att köpa något att dricka på sånna där barer". Vad säger man? (inget och njuter av lugnet..) De spelade till och med ABBA musik innan technon drog igång - kanske inte så välgenomtänkt dock med tanke på att klientelet inte direkt var danssugna typer utan mer "nu sitter vi och surrar och har det mysigt"!

View-from-new-asia-bar_99707038 

Väl värt ett besök om du är i Singapore.

Nästa destination..Pakistan om allt går som planerat.

Until then - Take carePosted by Lina Pettersson at 03.45em | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkonsdag augusti 11 2010

Restaurangvecka i flera månader i New York. Ät billigare fram till 6 september

Restaurang_7239 Det finns mycket god mat att prova i New York.

Restaurangveckan i New York startade i juli och var tänkt att pågå i drygt en vecka. Men med den mängd restauranger som finns att prova här kom det som en glad överraskning när de bestämde sig för att förlänga specialerbjudandena ända till 6 september.

Många restauranger deltar med en speciell lunch- och middagsmeny som kan köpas för $24 respektive $35 alla dagar utom lördagar. Plus skatt och dricks förstås! Men det är ändå en väldigt bra deal om man tittar på en del av de finrestauranger som man kan få prova.

Boka bord i tid, gärna redan innan du anländer till New York.

Posted by Lotta Zachrisson at 09.01fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE