Blogg / Kommentera

onsdag augusti 25 2010

Upplev Budapest från ovan

IMAG0712
 

Efter förra färden längs Melk - Krems på Donau, fick vi mersmak för vidare utforskning längs Donaufloden och tog oss sedan hela vägen från Wien till Budapest i Ungern med en annan båtfirma, Hydrofoil Lines. Det kändes lite småfuturistiskt hela proceduren att ta sig dit. Eller lite retrofuturistiskt. Man "checkar in" som på en liten flygterminal och går ombord på en skorvig båt som ser ut som en sovjetisk rymdraket ritad på 50-talet. Och när båten river loss så viberar varenda mutter i farkosten och jag funderar på om vi är på väg att lyfta, dyka eller glida fram.

Men det går inte i raketfart direkt, 5 o en halv timme senare går vi i land igen, efter ett stopp i Bratislava och en till mindre stad på vägen (att jämföras med två och en halv timme med vanligt tåg).

Vi var där över en helg bara, men det var rätt lagom för att hinna se de stora landmärkena och spontant spatsera i innerstan. Budapest är intressant att jämföra med Wien ur många aspekter. Budapest ståtar med en hel del vacker arkitektur liksom Wien och Ungern och Österrike hängde en gång i tiden ihop under imperietiden. Gemensamt är även att de dukar upp med ett fantastiskt utbud av gott att äta och dricka. Speciellt vin, som det odlas mycket av i Ungern. Men framförallt är det ett helt annat tempo som gäller i Budapest, en betydligt mer laid-back attityd till det mesta. Folk jäktar helt enkelt inte för jäktandets skull, kändes det som. De är chockerande nog också vänliga till vardags. Har kanske blivit lite väl luttrad efter två år i Wien. Däremot gick det inte att dechiffrera ett enda ungerskt ord. Det liknar inget annat språk i världen heller, jo möjligen finska.

Libegö
 

Budapest delas av på mitten av Donau, på ena sidan Buda, på den andra Pest. Pest är mer "downtown" och har fler barer, affärer, shoppingstråk etc. Buda är lugnare och behagligare, har en hel del historiska monument att skryta med och ligger dessutom på en sluttande höjd. Dit upp kan man ta sig med buss, spårvagn eller med ett åkdon som liknar en skidlift, Budapest Chairlift upp till Janos-höjden. Vi tog det sistnämnda alternativet och det var värt varenda Ungersk Forint. Långsamt och majestätiskt svävade vi uppåt mot toppen. Vi glider förbi grannskap och touchar buskage som inte klippts till ordentligt. Och staden avtecknar sig därnere, gradvis i solens skymningszon. Det kändes bara så löjligt bra alltihop.

Väl uppe kan man ta sig ytterligare en bit upp, promenad kanske 15 minuter, till en liten borg och ännu en gång njuta av de böljande gröna landskapen och överblicka stadsmyllret. I borgen kan man sen köpa en glass, smäta intrycken en stund innan nerfärden påbörjas.

Mer tips om vad man kan se i Pest kommer jag följa upp med snart.

Posted by Anders at 10.13fm to Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE