Blogg / Kommentera

fredag september 17 2010

Downtown Budapest i ett nötskal

IMAG0643
 

Buda, den halvan av Budapest som ligger på böljande gröna kullar, är mer av en meditativ naturupplevelse som jag bloggade om innan här. Pest, däremot är mer själva city med shoppingstråk, basarer och väl utvalda Ungerska restauranger. Vi blev rådda att köpa oss ett budapestkort som gäller för tre dygn. Det inkluderar rabatterade inträden till många sevärdheter, guidade promenader udda och jämna dagar till de flesta sevärdheterna, plus gratis kollektivtrafik. T-bana, spårvagn och busstrafik är väl utbyggt och tillgängligt överallt. Däremot saknas all form av logik när man väl klivit ner i metrohallarna. Färger, skyltar och pilar skapar mer förvirring än upplysning. Se er också för minst tre-fyra gånger innan ni korsar en gata. Första adrenalinchocken kom direkt efter att vi klivit av båten och skulle korsa ett spårvagnsspår. Spårvagnen brölade fram från ingenstans och avlossade en varningssignal som mer påminde om ett grovkalibrigt maskingevär.

Fyra hållplatser för Budapestflanören:

Saluhallen 

1. Saluhallen. “Hall” är lite missvisande, snarare flyghangar modell större med två enorma våningar. Utbudet är mestadels kulinariskt; i synnerhet kryddade korvar, vin och grönsaker. Detta på nedervåningen. Övre våningen; kläder, väskor och traditionellt hantverk. Två saker att tänka på: kommer man in från huvudentrén är det den vänstra paviljongen som är snäppet billigare (ingen skillnad i kvalitet för övrigt), detta enligt vår guidebok. Andra tipset fick vi från en av försäljarna. Att man måste pruta rejält när man får ett bud på en vara. Annars får man skylla sig själv. Ganska uppriktigt för att komma från en försäljare det själv drabbar, får jag säga.

 
2. Äta gott? Sväng in i de gamla judiska kvarteren och välj en sofistikerat stilig och samtidigt bohemisk restaurang - det heter Köleves! Jag har funnit att de bästa ställena jag normalt rekommenderar, oftast är de inrättningar som lyckas locka gäster/besökare från olika generationer, livsstilar eller samhällsklasser. Men att det inte därmed betyder att man samtidigt kompromissar eller profilerar sig allmängiltigt (för att tilltala många), istället har man vågat satsa och lyckats med att etablera ett tydligt koncept och varumärke. Så är definitvt fallet med Köveles och givetvis att man erbjuder bra priser, supergott käk och där personalen är personlig.

Nachtclub
 
3. Rookies som vi var i stan hade vi ingen som helst koll på nattlivet, men vi lyckades checka in på en superschysst klubb och bar, som kändes mer Berlin än Budapest. Kuplung, var när vi kom in, relativt “normalt” och med fåtal gäster. En helt vanlig innergård med ölservering och en kille med keps som steker burgare. Efter nån timme väller det in folk, de flesta tycks vara amerikaner eftersom de gärna konverserar några decibelnivåer högre än européer. Jag fick veta att det kommer sig av att hela innergården var ett campus och att studenterna trillade in efter studierna. Mycket livat men aldrig odrägligt.


Parisi 4. Slutligen: En så kallad fin-de-siécle galleria, som var alldeles alldeles magnifik att enbart befinna sig i: Parisi Udvar


Ambiens för dagdrömmare...

Posted by Anders at 11.21fm to Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE