Blogg / Kommentera

onsdag september 8 2010

Sci- Fi Lullabies

Planetoftheapes
 

Den 12 augusti frågade min flickvän om jag ville hänga med på en afton i stjärnornas tecken. Alltså åka till en kulle utanför stan och kolla på stjärnfall. För det var tydligen meteoriter som skulle synas extra bra denna kväll.

En astronomisk förening hade ordnat det som en föreläsning i natten, en Astro-Abend. Bara namnet. Att komma dit var egentligen själva äventyret. Vi hade bara en adress från en nättidning att utgå ifrån Dit kom man med Strassenbahn halva vägen. Sen promenad 15 minuter. Vi kom dit men det var adressen till den astronomiska föreningen, inte till själva stjärnföreställningen. Ingen hemma. Bara ett teleskop på taket. Så där var vi mitt i ingenstans, mitt i natten. En annan familj hade också snurrat sig dit, men de hade bil så de kunde lätt att åka vidare utan problem. 

Vi kände lite lätt desperation, men lyckligtvis hade jag nyligen investerat i en telefon med GPS. Vi letade upp den rätta adressen som upplyste oss att det var ca 30 minuters promenad bort. Vi knatade dit med satelliternas hjälp. Vi kom till en kyrka. Kyrkan var upplyst underifrån och såg ut precis som templet från Apornas Planet. Ingen där. Bara mer förvirrade människor som undrade var spektaklet höll hus. Så på måfå gick vi bakom kyrkan in i mörkret.  Efter 10 minuter hittade vi en upptrampad stig i buskaget. Lite spridda röster hördes längre bort. Mysteriet tätnade.

Vi följde rösterna och hamnade på en öppen platå och där var hundratalet människor som lyssnade andäktigt på föreläsaren med laserpekaren. Det luktade dessutom gräs och nu var vibben mer studentikos.

Vi satte oss ner och jag såg Jupiter i horisonten och tre-fyra stjärnfall. Varje gång en stjärna föll hördes publiken: Aaaaah! eller Oooooh! En svensk tjej hördes samtala bredvid mig, hon ringde hem till Sverige och berättade att jag sitter på en jävla kulle nånstans och kollar på stjärnor. Ingen entusiasm där direkt, men vi andra om ooh-ade höll inte med, det var en fascinerande kväll på många sätt, och professorn som förevisade stjärnorna med en laserpekare var en sann stjärnfantast. Vi blev upplysta om att de bästa stjärnfallen ser man runt kl 2-3 men vi hade inte tid att vänta. Men nästa år igen kanske, då eventet på berget är återkommande.

Posted by Anders at 01.58em to Natur , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE